Cele mai frumoase 20 de locuri din Italia

Italia este pe sufletul meu, cu tot ce inseamna ea. Cladiri, strazi, istorie, mancare, peisaje, oameni. Daca iti doresti sa descoperi peisaje care iti taie respiratia, obiective turistice unice in lume, locuri incarcate de istorie, terase cochete, strazi intortochiate si atmosfera calda, atunci, da, Italia este ceea ce cauti.

Si pentru ca am strabatut Italia in lung si in lat, am pregatit pentru voi un top al celor mai speciale locuri vizitate de mine de-a lungul anilor. Parca nu ma mai satur de aceasta minunata tara si oricat as vrea sa schimb destinatia, in fiecare an imi doresc cu ardoare sa revin, sa vad ceva nou, sa descopar locuri care arata atat de minunat in pozele de pe internet. De la orase grandioase, la mici sate pescaresti, de la cladiri impunatoare, la mici case sapate in stanca, de la falnici munti, la idilice peisaje marine, Italia ofera vizitatorului experiente unice, care nu se pot compara cu nimic. 

Alexandra Cristian - 2016 07 18 02.19.54 1

1. Roma

Sunt atat de multe atractii turistice in Roma, atat de multe locuri incantatoare cu comori ascunse la tot pasul…Roma este o poveste, un muzeu in aer liber, un loc unic in lume. Da, va recomand din tot sufletul sa ajungeti aici pentru ca oricat de multe locuri ati vizita, nimic nu este asemenea ei. Multitudinea de opere de arta concentrate intr-un singur oras, o sa va incante la maxim. Fie ca esti iubitor de istorie, de cladiri vechi, de arhitectura, de shopping sau de mancare buna, daca iti plac stradutele inguste sau zonele mai cosmopolite, daca esti in cautare de locuri romantice sau de zone animate si pline de viata…Roma este ceea ce cauti, pentru ca da, toate drumurile duc la Roma.

Mai multe detalii, in articolele:

Atractii turistice in Roma, Partea I

Atractii turistice in Roma, Partea II

Tips&Tricks pentru un concediu perfect la Roma

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.32.56

2. Vatican

Vatican, cel mai mic stat independent din lume, atat ca suprafata cat si ca numar de locuitori este amplasat in Roma si are o suprafata de o jumatate de kilometru patrat si o populatie de 1000 de locuitori. Statul este condus de episcopul Romei, Papa care detine autoritatea executiva, legislativa si judecatoreasca.

Aici se regaseste Bazilica Sf. Petru, Capela Sixtina si Muzeele Vaticanului, locul unde sunt adunate unele dintre cele mai faimoase picturi si sculpturi din lume.

Am vizitat Vaticanul de doua ori pana acum iar sentimentele de bucurie si dorinta de descoperire au fost la fel de intense de fiecare data. Am fost impresionata de imensitatea bogatiei de aici, de operele create de artisti faimosi ai tuturor timpurilor, de colectile impresionante din Muzeul Vaticanului, de somptitudinea Bazilicii Sfantului Petru, de renumita „Pieta” a lui Michelangelo si de pictura celebra a acestuia de pe tavanul Capelei Sixtine. 

Mai multe detalii, in articolul: Vatican, locul care merita vazut o data in viata

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.43.13

3. Catania

In Catania este mizerie…da, este, insa mai presus de asta in Catania gasesti strazi cum nu gasesti altundeva, cladiri impresionante in stil rococo, terase cochete, piatete in care poti uita de tine ore in sir, mancare buna, plaje si beach bar-uri unde poti petrece momente de neuitat. Catania este gri…cladirile sunt construite in mare parte din roca vulcanica…Catania este aglomerata si oamenii galagiosi…insa Etna este un munte de liniste.

Mai multe detalii, in articolul: In orasul gri. Catania.

Alexandra Cristian - 2018 07 10 20.04.42

4. Taormina

Taormina este exact asa cum mi-am imaginat ca o sa fie…nici mai mult, nici mai putin. Parca niciun alt loc nu l-am citit atat de bine. Stradute mici pietruite, buticuri cu ceramica care contureaza o imagine atat de frumoasa si fara de care Taormina nu ar mai fi aceeasi, oameni multi pe strazi, mancare buna, magazine mullteeeee si bineinteles peisaje breathless asupra marii.

Taormina este in total contrast cu restul Siciliei. Este o statiune turistica extrem de curata, cu vile luxoase, magazine exclusiviste, terase cochete. Este perla Siciliei, este destinatia care merita vizitata daca ajungi in zona si cred ca daca nu as fi vizitat Taormina si Etna, excursia mea aici nu ar mai fi avut aceeasi savoare.

Mai mult detalii, in articolul: I love Taormina

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.40.09

5. Vulcanul Etna

Vulcanul Etna domnește peste orașul Catania din Sicilia. Pare cuminte, pare departe. Totuși este mai aproape decât crezi, foarte aproape de sate si orașele locuite de oameni. Pare calm dar cand te apropii il vezi cum pufăie nervos printre nori. 

Am pășit pe el, am alergat, l-am pozat, am căutat conuri active, cratere…l-am zgandarit puțin…sper ca nu s-a enervat. Senzația pe care am simtit-o acolo nu se poate compara cu nimic, e unica. Am pășit pe cel mai mare vulcan activ din Europa! Etna are o inaltime de 3340 m, aproximativ 400 de cratere și erupe usor tot o data la 3 luni și devastator la 150 de ani. 

Mai multe detalii, in articolul: Cel mai inalt vulcan activ din Europa, Etna

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.26.13

6. Portofino

Micuțul oraș de la poalele Apeninilor Ligurici, odinioară un sat de pescari, a fost înca din cele mai vechi timpuri și este și acum acum o destinație exclusivistă care atrage anual personalități de renume internațional ca Rod Stewart, Mariah Carey, Beyonce, Steven Spielberg, Salma Hayek, Sylvester Stallone și mulți, mulți alții.

Casele colorate, cu o arhitectură deosebită specifică zonei, parcă îngrămădite și aranjate perfect în semicerc, străjuiesc micul port și eleganta „Piazzeta”. În spatele lor, pe dealul acoperit de vegetația mediteraneana, se intrevede mândru Castelul Brown și din loc în loc se mai ivesc luxoasele case și hoteluri cu grădini luxuriante și panorame de vis.

Bărcile colorate ancorate în port care plutesc pe marea de smarald dar și luxoasele yacht-uri întregesc peisajul, ducându-l aproape de perfecțiune.

Mai multe detalii, in articolul: I found my love in Portofino

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.29.23

7. Coasta Amalfi

Coasta Amalfi se poziţionează în top 3 al celor mai frumoase locuri vizitate de mine până acum. 

Salerno, Positano, Sorrento, Ravello, Minori, Maiori şi Amalfi sunt cele 7 oraşe de poveste de pe Coasta Amalfi.

Coasta Amalfi este înscrisă în Patrimoniul UNESCO şi este în lista de 500 de destinaţii pe care trebuie sa le vezi într-o viaţă recomandată de National Geographic. Amplasata în S-V Italiei, se întinde pe aproximativ 50 km, pe ţărmul Mării Tireniene.

Totul aici pare desprins din poveşti şi cred că nici cea mai bogată imaginaţie nu poate crea şi reproduce imaginea idilică pe care am avut onoarea să o descoperim. Nu am văzut niciodată un drum mai spectaculos decât drumul care leagă cele 7 oraşe de pe Coasta Amlafi între ele, denumit de italieni „Nastro Azzuro” – „Panglica Albastră”. Drumul şerpuieşte iar prăpastia este ameninţătoare…pe o parte este muntele şi imediat lângă, marea iar peisajul, AMEŢITOR. De jos, de pe mare ai o vedere de ansamblu asupra oraşelor cu casele şi hotelurile luxoase împodobite cu flori colorate ce se vad de departe, dar şi asupra porturilor aglomerate.

Mai multe detalii, in articolul: Coasta Amalfi. Positano, Amalfi si Salerno.

Alexandra Cristian - 2018 07 10 14.27.22

8. Cinque Terre

Amplasat  în regiunea Liguria din Italia, Parcul Național Cinque Terre înscris în Patrimoniul UNESCO este cu siguranță o destinație unică, cu unele dintre cele mai frumoase peisaje pe care le-am văzut până acum.

Coasta de 12 km care străjuiește marea, peșteri, plaje și cărări pe care îți dorești să rătăcești cel puțin o dată în viață, peisaje care îți taie răsuflarea, locul unde muntele și marea se contopesc, la spectacolul naturii asistând minunatele căsuțe suspendate, cu un colorit copleșitor. Cele 5 sate de poveste sunt atât de asemănătoare dar totuși atât de diferite între ele, fiecare având particularități care le conferă un farmec aparte.

Asta înseamna Cinque Terre, cinci tărâmuri de poveste legate între ele de “Sentiero Azzuro” sau “Blue Path”, drumul de 12 km de-a lungul coastei care unește cele 5 sate, perfect pentru amatorii de mișcare dar și pentru cei care au mai mult timp alocat vizitării acestor zone. 

Mai multe detalii, in articolul: Cele cinci taramuri de poveste. Cinque Terre.

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.23.10

9. Insula Capri

Pentru mine insula “de’l solo far niente” a atins cumva apogeul frumuseţii pe Pământ. Creată de mâna divinităţii şi şlefuită de cea a omului, Insula Capri impresionantă din toate unghiurile mi-a aprins dorinţa de a călători şi de a-mi dori mai tare să reuşesc în viaţa asta să vizitez întreaga lume. Aici mi-am demonstrat încă o dată că ceea ce contează cu adevărat în viaţă sunt experienţele trăite şi locurile pe care le vizitezi pentru că îţi pot schimba viaţa. Şi da, mie Insula Capri mi-a înfrumuseţat cel puţin o zi din viaţă şi o să rămână în mintea mea mult timp de acum încolo. Capri este locul cu care m-aş mai întâlni cel puţin o data în viaţă.

Sus în grădina Augustus, cu panorama uimitoare asupra mării, cu celebrele Faraglioni în mijlocul imensităţii albastre, m-am oprit în faţa frumosului absolut şi i-am mulţumit lui Dumnezeu că mi-a dat şansa să cunosc aceste meleaguri, să calc pe aceste tărâmuri, că sufletul meu a avut onoarea să participe vreme de cateva ore la spectacolul naturii pe scena Mării Tireniene, că ochii mei au avut ocazia să privească cu umire şi drag actorii în minunatul lor act artistic.

Mai multe detalii, in articolul: Insula Capri, perla Marii Tireniene.

Alexandra Cristian - 2018 07 10 14.09.05

10. Venetia

Misterioasa Venetia nu se lasa sedusa aşa de usor, e nevoie de timp sa o cunosti cu adevarat in toata splendoarea ei. 

Unii zic că este cel mai frumos oraa din lume si nu indraznesc sa ii contrazic, tocmai datorita faptului ca este un loc fara de asemanare. Impartita in 6 zone denumite sestiere, cuprinde 118 insule, 175  canale si 354 poduri, iar cele mai importante monumente veneţiene: Basilica San Marco, Palazzo Ducale (Palatul Dogilor), Podul Rialto, Basilica Santa Maria della Salute şi Santa Maria Gloriosa dei Frari sunt de o frumusete rapitoare. Canal Grande, principalul canal al Venetiei pleaca formand din Piazzale Roma (zona garii) si ajunge in Piaţa San Marco, formand in cei 4 km litera S, o Splendoare…

Mai multe detalii, in articolul: Venetia

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.45.54

11. Lacul Como

Lacul Como este situat în Lomabardia, în nordul Italiei, la o altitudine de 199 m, într-o depresiune înconjurată de munți. Distanța cu trenul până în orașul Como, plecând din Milano este de o oră. Din Como, am luat funicularul către Brunate. Ajunși în Brunate, peisajul impresionant ne-a lăsat fără cuvinte. Am admirat priveliștea de la o terasă amplasată pe marginea stâncii, cu vedere asupra lacului Como iar în depărtare asupra Munților Alpi. Din fericire cerul atat de senin, ne-a ajutat sa îi vedem…visam la momentul ăla! Erau sublimi! Se vedeau în depărtare, impozanți, cum străjuiau de jur împrejur minunatul lac.

Drumul destul de dificil de parcurs pe jos, cu o lungime de 1,43 km până la Farul Voltiano a meritat din plin. Imaginea de sus, nu se compara cu nimic din ce văzusem până atunci în calatoria din Milano. Eram printre nori…și era atât de minunat! 

Mai multe detalii, in articolul: Como

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.56.57

12. Bari

Bari este cumva asemanator cu alte orase vizitate in Italia, dar totodata unic prin felul de a fi al oamenilor, prin mancarea absolut delicioasa…prin complexitatea de peisaje si locuri pe care le poti descoperi. Aici parca timpul a stat in loc vreme de cativa ani. Putinii turisti sositi in zona in aceasta perioada, se pierd printre locuitorii orasului, pe strazile inguste care adapostesc de soare, pe timpul zilei, familii intregi, cu scaunele si mese scoase din case si amplasate pe strazi. Este un stil de viata, este clar. 

Mai multe detalii, in articolul: Vacanta in Bari, zona Puglia

Alexandra Cristian - 2018 06 09 13.37.27

13. Polignano a Mare

Strazile sunt spectaculoase de-a dreptul, inguste si intortochiate, strajuite de cladiri de culoare caramizie si alba pe alocuri, vechi biserici, casute perfect impodobite cu flori sau alte plante decorative in stil tipic italian iar terasele…unele dintre cele mai atractive din regiune. Micutele masini Fiat 500, mai vechi sau mai noi, se incadreaza perfect in cromatica de culori oferita de piatra care te inconjoara din toate partile. Incantatoarele momente petrecute pe strazi, sunt intr-un final incununate cu privelisti asupra marii Adriatice care se izbeste cu putere in stancile pe care stau suspendate casele cu balcoane orientate catre acest spectacol al naturii. 

Mai multe detalii, in articolul: Volare…in Polignano a Mare

Alexandra Cristian - 2018 06 09 13.45.39

14. Monopoli

Monopoli, micutul orasel cu nume de joc, de un alb pur asezonat cu flori multicolore, cu terase cochete si barci albastre, cu marea turquoise si Fiaturi rosii. Monopoli este locul unde linistea domneste pe strazi si in piete, unde colturile de Rai pe care le descoperi in labirintul de stradute te imbie sa petreci ore in visare, unde faleza te atrage sa stai pret de cateva minute sa privesti in larg…iar zona portului, cere sa fie fotografiata ori de cate ori ajungi in preajma barcutelor perfect aliniate, cu linia marii in perfecta contopire cu cerul, ambele colorate in nuante asemanatoare.

Mai multe detalii, in articolul: Un loc de poveste. Monopoli

Alexandra Cristian - 2018 06 15 23.23.35

15. Alberobello

Pitici purtand caculi motate, stau ingramaditi unul intr-altul, asteptand nemiscati vizitatorii. Acestia, uimiti de frumusetea locului, pasesc in liniste pe ingustele alei, se minuneaza de unicitatea locului si sunt transpusi automat intr-o atmosfera de poveste. Asa arata unicele casute trulli din Alberobello. M-am simtit ca intr-un basm cu pitici iar eu, Alba ca Zapada. Alberobello a fost locul care m-a impresionat inca din pozele descoperite pe internet si a fost motivul principal pentru care am ales sa vizitam zona Puglia. Mai frumos decat in poze, unicitatea acestuia este incontestabila. Alb este cuvantul de ordine aici. Colturi si alei decorate cu flori multicolore, picteaza un tablou perfect din fata caruia iti vine sa nu mai pleci nicicand.

Mai multe detalii, in articolul: Casele trulli din bello Alberobello

Alexandra Cristian - 2018 06 09 13.31.21

16. Matera 

Am pasit in Matera si am ajuns intr-o alta lume, un loc ce nu mi-a fost dat pana acum sa descopar, o locatie pentru care cuvintele sunt prea sarace pentru a exprima sentimentele traite acolo. Cand am coborat in “Sassi di Matera”, am ramas fascinata de cum poate sa arate locul acesta si in timp exploram stradutele prea putin populate in aceasta perioada, uimirea se instala pas cu pas. Locul este absolut fabulous, unic, as putea spune ca este unul dintre cele mai frumoase tinuturi descoperite de mine pana acum. Cladirile din subteran sunt spectaculoase, construite una intr-alta, ingramadite, iar de departe iti dau senzatia ca sunt suprapuse. Culoarea ce invaluie locul, bejul asemanator stancilor in care au fost ridicate, iti dau impresia ca ai ajuns intr-un loc nepamantean.

Mai multe detalii, in articolul: Matera, orasul subteran din Italia

Alexandra Cristian - 2018 06 15 21.50.36

17. Capua

La Capua am avut un feeling aparte încă de când am zărit de pe autostradă indicatorul către aceste locuri, în drumul nostru către Amalfi. Orașul Santa Maria Capua Vetere, mic și liniștit de altfel, adăpostește o comoară. Am ajuns și dintr-o parcare părăsită am zărit ruinele locului care avea să îmi provoace fiori pe șira spinării. 

Amfiteatrul din Capua este al doilea ca mărime, dupa Collosseum-ul din Roma, a fost construit la o distanță de câțiva ani față de cel din urma. A fost ridicat în perioada Imparatului Augustus I și restaurat de Hadrian. Vechiul amfiteatru din Capua, pe locul căruia a fost construit cel actual este renumit mai ales pentru că în arena lui, a luptat cunoscutul gladiator Spartacus.

Mai multe detalii, in articolul: Pe urmele lui Spartacus. Capua

Alexandra Cristian - 2018 07 10 14.31.50

18. San Marino

Este unul din cele mai mici state independente din Europa și din lume cu o suprafață totală de 60 de km pătrați și 30.000  de locuitori.  Abia când m-am apucat de scris articolul am realizat că San Marino nu este oraș al Italiei, ci stat independent. Eu am vizitat San Marino, aflându-mă într-un tur prin Italia (Veneția-Roma-Rimini-San Marino-Bologna), cred că acesta este motivul pentru care m-am grăbit să îl includ aici. ..sau poate că este amplasat în Munții Apenini, învecinat din toate părțile de Italia iar limba oficială este italiana. San Marino nu este în UE însă moneda folosită este Eur.

San Marino este cea mai veche republica din lume, înființată în anul 301. În anul 2008 a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO.

Centrul vechi este amplasat în vârful muntelui, străduțele înguste care vă conduc până în vârf fiind înțesate cu magazine de parfumuri, bijuterii, accesorii și multe altele, la prețuri TAX Free. Shopping-ul este garantat aici, noi făcându-ne adevărate provizii de parfumuri la prețuri incredibil de bune. De asemenea, am văzut multe outlet-uri cu produse de la brand-uri de renume.

De vizitat: Piazza della Liberta (foto mai jos), Pallazo Publico, Cele 2 turnuri de pe Monte Titano ( La Rocca – cel mai vechi turn), State Museum.

Alexandra Cristian - 2018 07 10 23.09.22

19. Milano

Milano, este cu siguranta un oras care merita vizitat macar o data in viata. 3 zile sunt suficiente pentru a vizita obiectivele, magazinele, cafenelele si restaurantele…pentru a cutreriera pe strazi, insa cu siguranta data viitoare as aloca cel putin 2 zile zonei din jurul lacului Como.

In Milano am ajuns de Revelion, noaptea dintre ani petrecut-o pe strazi, in centrul orasului. Am ajuns in capatul Galeriei Vittorio Emanuelle, am trecut de controlul amanuntit al politiei si am zarit printre miile de oameni inghesuiti sa ajunga in Piaza del Duomo, vitrinele renumitelor case de moda, superbe decoratiuni de Craciun, Bradul Swarovski iar mai tarziu, in piata, bradul Pandora si targul de Craciun.

Mai multe detalii, in articolul: Revelionul 2017 pe strazile din Milano

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.55.16

20. Pompei

Tinutul incarcat de emotie, a fost scos la lumina incepand cu anul 1748, cand au fost descoperite trupurile, obiectele, strazile, casele. Impresionantul vulcan Vezuviu a erupt in anul 79, acoperind cu cenusa intreg orasul, chiar in ziua in care locuitorii il sarbatoreau pe zeul focului, Vulcanalia.

Trupurile contorsionate suprinse in activitatile zilnice, imi vor ramane vesnic imprimate pe retina si in suflet.

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.52.20

Love,

A.C.

Comments