Nebunie pe strazi ziua dar mai ales seara, agitatie pe aleile intesate cu buticuri si terase, sute de magazine cu chilipiruri de tot felul, zeci de cluburi si discoteci, aglomeratie pe faleza, familii la plimbare cu copii si catei, muzica, voie buna, grupuri de tineri petrecareti, plaje late, mare cu valuri numai bune pentru amuzamentul celor mici si celor mari, paella, sangria, cocktail-uri uriase. Acesta este Lloret de Mar, cea mai animata statiune si capitala distractiei din Costa Brava, Spania.
Imi place stilul spaniolilor de a face turism. Preturile bune, comparativ cu alte destinatii, atrag turistii din toata lumea, dar mai ales englezii, nemtii si rusii. Grupuri de englezi pusi pe distractie intalnesti la tot pasul…si aici vorbesc de gasti impresionante de tineri galagiosi in cautarea celor mai bune locuri de party pana dimineata. Totusi, statiunea este cautata si de familiile cu copii sau de persoanele de varsta a treia. Totul este sa te incadrezi in peisaj si sa alegi locurile si activitatile care iti plac. Optiunile sunt nenumarate.
Costa Brava, regiune de coasta din Catalonia, Spania, provincia Girona, a trecut dupa anii ’50 de la o zona a carei principala ocupatie era pescuitul, la o zona dezvoltata turistic. Nord europenii in special cauta renumitele statiuni din Costa Brava pentru viata de noapte si plajele perfecte pentru clipe de relaxare la mare. Lloret de Mar, Tossa de Mar, Callela de Palafrugell, Llafranc, Sa Riera, Cadaques, sunt cele mai vizitate statiuni din zona.
Dupa cateva zile linistite, in cadre de poveste, in cele mai frumoase zone din Franta, am ales sa petrecem 4 zile in Lloret de Mar. Am optat pentru aceasta statiune din Costa Brava pentru ca am vrut sa mergem la sigur. Ne doream cateva zile la mare dar totodata, cautam o statiune unde nu ai cum sa te plictisesti odata ce se lasa seara. Imi plac destinatiile cu mare si plaje frumoase dar care ofera si optiuni nenumarate de petrecere a timpului, dupa terminarea sesiunilor de balaceala si bronz.
Statiunea Lloret de Mar este amplasata pe malul Marii Mediterane, cu o populatie de aprox. 34.000 locuitori, la doar 70 km de Barcelona. Acest lucru face ca aceasta destinatie sa fie cu atat mai atractiva pentru cei care vor sa combine intr-un concediu, vizitarea unei mari si impresionante metropole a Europei cu cateva zile petrecute la mare.
Cum ajungi in Lloret de Mar
Poti ajunge cu masina, desi numarul de km pana aici este mare. Noi am ales aceasta varianta pentru ca am pornit intr-o aventura de 2 saptamani prin Europa. Itinerariul nostru a sunat asa: 1 noapte in Padova – Italia, 4 nopti in Marsilia – Franta de unde am facut o buna parte din Provence, Delta Ronului – Camargue, 2 nopti in Andora la Vella, 4 nopti in Lloret de Mar, 2 nopti in Sanremo – Italia si 1 noapte in Mestre, langa Venetia. Numar total de km – 6000 🙂
Trebuie sa iei in calcul ca vei avea costuri mari cu taxele de drum, atat in Spania cat si in Italia si Franta.
Pret combustibil Spania – 1,3 euro
Pret parcare Lloret de Mar – 22 euro/zi. Daca nu aveti parcare asigurata la hotel, veti gasi diverse parcari private, insa pretul este destul de costisitor.
Avionul este o varianta mai buna, daca vrei sa ajungi direct in Lloret de Mar. In statiune te poti descurca pe jos, cu taxiurile, poti inchiria o masina, un scuter, sau de ce nu, poate chiar trotinete si biciclete electrice…sunt la mare cautare in oras aceste mijloace de deplasare.
Wizzair opereaza zboruri din Bucuresti, Cluj, Craiova si Timisoara catre Barcelona. Din aeroportul El Prato, aveti urmatoarele variante pentru a ajunge in Lloret:
- Trenul catre Lloret de Mar nu se poate lua direct din aeroport si nu te va duce direct in Lloret. Asadar, trebuie sa ajungi in Piata de Catalunya de unde vei lua trenul catre Blanes (durata calatorie 1 h 19 min iar pretul unui bilet aprox. 12 euro). Din Blanes, vei mai face o calatorie de 20 de minute cu autobuzul care te va duce in Lloret de Mar. Autobuzul il vei gasi in fata garii din Blanes, iar pretul unei calatorii este aprox. 2 euro.
Detalii, aici.
- Autobuzele Sarfa, se pot lua din aeroport sau din statia de N. Costul unui bilet este 12,9 euro iar durata unei calatorii 1 h si 40 min. Detalii, aici.
- Taxiul care costa aproximativ 140-150 euro. Durata calatoriei este de 50 minute.
Plajele din Lloret de Mar
Iti spun din start ca mie mi-a placut maxim plaja cu pietricele mici, chiar daca la inceput nu am fost asa de incantata de idee. Intre timp am descoperit cat de bine este sa nu te umpli de nisip cand iesi din mare si cat de rapid se inlatura pietricelele de pe piele, sezlong sau prosop. Sa nu mai zic de iritatiile de piele de la combinatia soare, apa de mare, nisip si crema de plaja. Ba mai mult, beneficiezi si de masaj la talpi 🙂
Cele mai frumoase plaje din Lloret de Mar sunt: Lloret, Fenals, Sa Calleta, Cala Boadella, Canyelles, Treumal, Santa Cristina, Cala Banys.
Noi am facut plaja in fiecare zi pe plaja Lloret, cea mai mare dintre cele de mai sus. Plaja lunga si lata, este foarte aglomerata in apropierea centrului statiunii. Noi, avand hotelul amplasat la 2 minute de plaja, pe capatul dinspre plaja Sa Caletta, am prins zone mai putin populate. Marea a fost destul de agitata, cu valuri maricele. Totusi, copiii dar si adultii era foarte incantati de acest lucru…strigate de bucurie se auzeau dinspre mare la fiecare sosire a unui val mai puternic. Coborarea in apa este destul de abrupta, nefiind nevoie de foarte multi pasi ca sa ajungi in zone unde nu mai atingi fundul marii cu picioarele.
Pretul pentru inchirierea unui sezlong este 7 euro, iar pentru umbrela, tot 7 euro. Recomand sa va cumparati o umbrela de la comerciantii din zona plajei, pretul fiind de 10-12 euro.
Plaja Lloret
Plaja Sa Calleta
Ce poti face in Lloret de Mar
Plaja, distractie, plimbare, shopping.
Statiunea este complexa si nu te lasa sa te plictisesti. Dupa orele de plaja si balaceala in mare, pe care le puteti petrece in zona unde aveti hotelul sau in alte locatii, pentru diversitate, veti putea avea momente de relaxare la amiaza, pe una din terasele amplasate la umbra in zona falezei sau pe centru. Inspre seara, cand soarele nu mai este atat de puternic, recomand sa porniti intr-o plimbare catre Castel d’en Plaja. Desi castelul este proprietate privata si nu se poate vizita, veti gasi pe drum, micuta plaja Sa Calleta cu barcute colorate asezate pe tarm, perfecte pentru poze reusite la apus de soare. Mai sus, scarile sapate in stanca, de-a lungul coastei, va vor conduce catre peisaje idilice. Marea se vede cel mai frumos de acolo.
In alta seara, in cealalta directie, catre plaja Fenals, veti descoperi Castell Sant Joan. Programul de vizitare: 10:00 – 13:00 si 17:00-19:00.
Odata ce soarele apune, multimea de oameni iese la plimbare pe faleza. Aici briza marii este o binecuvantare, dupa orele petrecute in arsita soarelui. Terasele de pe plaja servesc cocktail-uri uriase petrecaretilor dornici de distractie.
Strazile din zona centrala nu au cum sa nu te imbie la shopping. Atat de multe magazine la un loc nu am vazut in multe locuri. Magazin langa magazin, de-a lungul strazilor care parca nu se mai termina. Zona centrala este mare si toate strazile adiacente gazduiesc terase si baruri, cluburi si discoteci, restaurante si fast-food-uri, magazine cu suveniruri, cu haine si genti, saloane de tatuaje reale sau cu hena. La mare cautare sunt saloanele de impletit codite. In toata statiunea am dat peste fetite sau tinere cu cosite impletite…se pare ca e un trend.
Magazinele vand in mare parte acelasi produse, suveniruri de tot felul, haine ieftine, produse pentru plaja. Am remarcat preturile foarte mici comparativ cu alte locuri vizitate de mine pana acum. Costume de baie la 3-5 euro, rame foto si alte decoratiuni cu specific estival la 5 euro, magneti de frigider cu preturi incepand de la 0,75 euro pana la 2-3 euro, tricouri la 5 euro, brichete la 1 – 3,5 euro. Loc in bagaj sa ai si prieteni multi pentru ca varietatea de cadouri este extrem de mare iar preturile mai mult decat decente.
Cluburile si discotecile pentru cine cauta asta, isi invita inca din strada clientii. Noi nu am fost in club, am lasat loc gastilor de tineri sosite aici doar pentru acest scop – distractia de noapte.
Exista si excursii organizate cu barca, de-a lungul Costei Brava, pretul unei astfel de plimbari fiind 23 euro/persoana. Aici vei avea inclusa si mancarea.
Mancare & bautura
Noi am avut full board (3 mese pe zi) la hotel si ne-a parut rau. Varietatea de mancare de pe strada ne-a facut sa renuntam de cateva ori la cina oferita de hotel. Pe strada gaseai mancare servita la geam – pizza, hamburgeri, hot dog, clatite, wafe, iar restaurantele, specialitati traditionale din peste, paella dar si bucatarie internationala, cu pizza, paste, gratare, salate.
Preturi orientative:
- 2,5 euro – o felie de pizza
- 5 euro – 1 pizza+1 Cola
- 3 euro – hot dog
- 11-12 euro – paella
- 4 euro – clatite/wafe
- 1,5 euro – o bila de inghetata
- 1,5 – 1,8 euro – o cafea
- 2 euro – o bere
- 1,5 – 2 euro – o apa plata
- 11 euro – ½ l cocktail si 14 euro 1 l cocktail
Gasesti in statiune si magazine alimentare de unde te poti aproviziona. In capatul plajei Lloret, catre centru, este un Spar. Mai gasesti magazine si pe strazi, printre buticurile cu suveniruri. Pretul apei de ½ l in magazine este 0,5 euro iar o bere Estrella la 0,33 este 0,8 euro.
Cazare
Cazarea la Hotel Mariner, a fost ok una peste alta. Pentru 4 nopti, 3 mese pe zi, am platit 408 euro. Suplimentar, am achitat inca 0,99 euro/persoana pe noapte, pentru taxa de statiune. Hotelul nu dispune de parcare asa ca am ales sa lasam masina intr-una din pacarile private din zona pentru care am platit 22 euro/zi. Hotelul are 4**** insa, in realitate e cam de 3. Totusi, a fost o alegere buna, raportul pret-calitate fiind unul corect. Hotelul este dotat cu piscina exterioara iar amplasarea foarte aproape de plaja Lloret (2 minute) plus balcoanele cu vedere catre mare, ma determina sa il recomand.
Am ales varianta de 3 mese pe zi pentru ca ideea de baza in aceasta sedere a fost sa ne relaxam pe cat posibil. In anumite locatii, gasirea celor mai bune restaurante poate fi stresanta, mai ales dupa o zi petrecuta la plaja. Totusi, daca stiam de dinainte ce varietate de restaurante se gaseste in oras, poate ca am fi renuntat la cina de la hotel si am fi mancat la una din terasele de pe centru. Mancarea din hotel este destul de variata, cu gratare gatite in fata ta, preparate din peste, supe, salate, paella, fructe de mare, deserturi si fructe. Intr-adevar, nu toate au fost pe gustul meu, insa m-am descurcat cu mixurile de salate puse la dispozitie pe bufet.
La aceasta optiune, bautura nu este inclusa in pret, insa barul din zona de servit masa ofera apa, sucuri, bere si alte bauturi alcoolice, contra cost.
Adresa hotelului Mariner: Av. Pau Casals, 5, 17310 Lloret de Mar, Girona, Spania
Website hotel, aici
Tips&Tricks
- Mancarea este ieftina pe strada iar optiunile sunt variate. Daca esti pofticios si iti place sa gusti din mancarurile ce se vand pe strada, nu alege varianta all-inclusive la hotel.
- Recomand sa aveti bani marunti la voi. In magazine exista o probabiliate ridicata sa nu iti schimbe bancnote mai mari de 100 euro…chiar si la Spar am avut dificultati in a plati produsele cu o bancnota de 200 euro.
- Parcarea in statiune costa 22 euro/zi. Asadar, daca vrei sa mergi cu masina in Lloret, incearca sa iti gasesti un hotel cu parcare. Chiar daca te va taxa pentru ea, cu siguranta preturile sunt mult mai mici.
- Taxa de statiune se achita separat la hotel si costa 0,99 euro de persoana pe noapte
Love,
A.C.