Vulcanul Etna domnește peste orașul Catania din Sicilia. Pare cuminte, pare departe. Totuși este mai aproape decât crezi, foarte aproape de sate si orașele locuite de oameni. Pare calm dar cand te apropii il vezi cum pufăie nervos printre nori.
Am pășit pe el, am alergat, l-am pozat, am căutat conuri active, cratere…l-am zgandarit puțin…sper ca nu s-a enervat. Senzația pe care am simtit-o acolo nu se poate compara cu nimic, e unica. Am pășit pe cel mai mare vulcan activ din Europa! Etna are o inaltime de 3340 m, aproximativ 400 de cratere și erupe usor tot o data la 3 luni și devastator la 150 de ani.
Cum am ajuns la Etna?
Am luat un autobuz cu sightseeing (hop on, hop off) din centrul Cataniei, mai exact din Piazza Duomo. Costul unui bilet este de 35 euro, durata călătoriei, aproximativ o ora jumate la dus și o ora la întors. Autobuzul intra în oraș și mai prezintă câteva obiective turistice ale orașului. După o scurta oprire în orașul Nicolosi unde am gustat tradiționalele cannoli si dupa ce a vazut o casa acoperita de lava la eruptia din 2001, am ajuns la refugiul Sapienza, aflat la 2000 m altitudine.
Drumul pana acolo este spectaculos, peisajul se schimba treptat iar în vârf devine cu adevarat selenar. Entuziasmul este pe culmi. Am fotografiat vulcanul în splendoarea lui din toate părțile, de pe plaja din Catania, din oraș, de pe drumul către Taormina dar faptul ca am fost acolo, la 2500 de m altitudine a fost cu cu totul altceva.
La refugiul Sapienzia oprirea este de 3 ore, la 17.30 fiind cursa inapoi catre Catania. Pentru cei care prefera sa ramana la acest nivel, punctul principal de atractie este Craterul inactiv Silvestri. Restaurante, terase, comercianți de miere și alte dulciuri, suveniruri își așteaptă vizitatorii.
Pentru a vedea cu adevărat spectacolul vulcanului, trebuie însă sa urci mai sus. Telefericul te duce pana la 2500 m, costul unui bilet fiind 30 euro de persoană, dus întors. Traseul nu se oprește aici, cei mai curajoși urca pe jos pana înspre conurile principale amplasate în vârf. O alta opțiune de deplasare sunt mașinile de teren Funniva dell’Etna, ale căror cost este 33 euro/persoana. Noi am ales sa rămânem si sa exploram zona de la nivelul la care te lasă telefericul. Am luat la pas culmile acoperite de roca vulcanica fina, cu dorința avida de a găsi un crater activ și l-am gasitttttt. Pamantul ardea sub picioarele noastre iar caldura emanata de conul fumegand a fost bineprimita. Acolo, in varf de munte vantul batea cu forta, erau pale cand reci cand calde. Sentimentul este de nedescris, muntele e măreț, natura e nemărginită!
Tips&tricks
- Aveți grija când alegeți excursiile către Etna. Sunt numeroase variante în oraș, la punctele turistice însă preturile diferă foarte mult. Varianta aleasa de noi a fost cea mai convenabila găsită. Exista și o varianta mai ieftina, cu transportul public local însă am preferat sa mergem la sigur, sa nu mai stăm sa căutăm, diferența de bani nefiind oricum semnificativa.
- Tururile pe care le găsiți în Catania sunt doar pana la refugiul Sapienzia, daca vreti sa ajungeți mai sus, de acolo va trebui oricum sa alegeți celălalte variante (telefericul, masina).
- Nu alegeți turul cu trenuletul de la refugiul Sapienzia. Noi l-am făcut însă nu au meritat cei 10 euro de persoana plătiți. Ne-am plimbat exact prin zona pe unde am urcat cu autobuzul când am sosit pe Etna.
- Este recomandat sa aveti la voi cel putin o bluza cu maneca lunga, vara si probabil ca toamna sau primavara trebuie sa va imbracati mai bine. Temperatura coboara destul de mult la acea altitudine iar vantul sufla aprig.
- Toți localnicii pe care i-am întrebat in Catnia ne-au recomandat sa urcam doar pana la nivelul la care te duce telefericul, peisajul fiind asemanator si mai sus, acesta find unul din motivele pentru care am ramas la acel nivel.
- Incercati dulciurile de la cafeneau din centru orasului Nicolosi, locul unde autobuzul face o oprire de 10-15 minute!
- Daca ajungeti in Sicilia, nu ratati excursia la Vulcanul Etna, este o experienta unica in viata!
Love,
A.C.