Vatican, locul care merita vazut macar o data in viata

Am ajuns la Vatican pentru a doua oara si sentimentele de bucurie si dorinta de descoperire au fost la fel de intense ca prima data…mai ales ca acum i-am avut alaturi de noi si pe dragii nostri parinti. Am fost impresionati si acum ca si atunci de imensitatea bogatiei de acolo, de operele create de artisti faimosi ai tuturor timpurilor, de colectile impresionante din Muzeul Vaticanului, de somptitudinea Bazilicii Sfantului Petru, de renumita “Pieta” a lui Michelangelo si de pictura celebra a acestuia de pe tavanul Capelei Sixtine. Sentimentele traite acolo nu pot fi atat de simplu descrise in cuvinte…de fapt tot ce am vazut, trait, simtit la Roma nu poate fi transpus in randuri insa o sa incerc pe cat posibil sa va conving ca cel putin o data in viata merita sa ajungeti aici.

Vatican, cel mai mic stat independent din lume, atat ca suprafata cat si ca numar de locuitori este amplasat in Roma si are o suprafata de o jumatate de kilometru patrat si o populatie de 1000 de locuitori. Statul este condus de episcopul Romei, Papa care detine autoritatea executiva, legislativa si judecatoreasca.

Aici se regaseste Bazilica Sf. Petru, Capela Sixtina si Muzeele Vaticanului, locul unde sunt adunate unele dintre cele mai faimoase picturi si sculpturi din lume.

La Vatican am ajuns cu metroul, pe linia rosie (A), statia unde am coborat fiind Ottaviano. De aici pana la Bazilica Sf. Petru am mai facut maxim 10 minute pe jos. Multimea de oameni ne-a ingreunat putin drumul…parca nu am vazut niciodata atat de multi oameni adunati la un loc. Ca si recomandare, evitati luna august deoarece aglomeratia este de nedescris iar cozile interminabile. Pe drum veti gasi numerosi agenti care va vor propune bilete de acces in muzeu la preturi mult mai mari decat cele pe care le veti cumpara direct de acolo (35-40 euro in loc de 14 euro) cu promisiunea ca veti scapa de cozi. Grupurile organizate cu ghizi au alte intrari unde se presupune ca timpul de asteptare se reduce simtitor. Ei bine, noi am ales calea normala si am stat la coada care incercuia toata piata din Cetatea Vaticanului pentru a intra in Bazilica Sf. Petru. La Muzeele Vaticanului nu am stat la coada insa multimea de oameni aflati inauntru ne-a dat dureri de spate si picioare, deplasarea facandu-se cu pasi marunti, purtati de valul de oameni care se indreptau ca si noi inspre obiectivul final, Capela Sixtina.

Bazilica Sf. Petru

Accesul in Bazilica Sf. Petru este gratuit. Se trece printr-un filtru cu control similar cu cel din aeroport iar tinuta decenta este obligatorie. Atata femeile cat si barbatii trebuie sa aiba umerii si genunchii acoperiti, in caz contrar nu veti fi lasati sa intrati. Regula asta este valabila la majoritatea bisericilor din Roma. Ca sa nu va topiti de cald la temperaturi de peste 30 grade, recomand sa aveti cu voi o esarfa pentru a va acoperi doar in momentul in care intrati in biserica. Magazinele din jurul Vaticanului exploateaza acest lucru si vand esarfe de tot felul, la preturi pentru toate buzunarele.

Bazilica Sf. Petru, una dintre cele mai mari biserici din lume, este amplasata pe malul drept al Tibrului, in Piazza San Pietro. Biserica are o lungime de 186 m, o suprafata totala de peste 20.000 mp, cu o cupola inalta de 119 m, 778 de coloane, 44 de altare, 395 de statui, 135 de mozaicuri.

Interiorul bisericii este absolut fascinant, atractiile principale ale acesteia fiind:

“La Pieta” de Michelangelo, inceputa in anul 1498, una dintre primele sculpturi ale sale, facute la varsta de 24 ani, fiind singura lucrare pe care se regaseste semnatura autorului.

Baldachinul din bronz semnat de Bernini amplasat deasupra altarului de unde doar Papa poate oficia Sfanta Liturghie. Baldachinul are o inaltime de 29 m, amplasat sub imensa cupola a bisericii.

Cupola Bisericii proiectata de Michelangelo pe care se poate urca si de unde se poate admira intreaga Roma din Loggia Panoramica. Pe cupola se poate urca fie pe jos, pe cele 500 de scari, fie cu liftul care te scuteste de 171 din ele. Pretul unui bilet cu liftul este de 7 euro, iar pe jos 5 euro.

Grota Vaticanului reprezinta cripta bisericii unde sunt resturile cladirii initiale si ale unui vechi cimitir unde ar fost si mormantul Sf. Petru. Aici se regasesc numeroase morminte ale unor papi, cardinali si printi laici, inclusiv Papa Ioan Paul al II-lea fiind ingropat aici.

Statuia Sf. Petru din bronz realizata de Arnolfo di Cambio. Exista traditia ca vizitatorii sa ii atinga sau sa ii sarute picioarele, din acest motiv degetele piciorului drept au fost deformate vizibil.

Muzeele Vaticanului si Capela Sixtina

Ca sa ajungi aici, trebuie sa iesi din Piazza San Pietro, sa mergi tot inainte si sa urmaresti multimea de oameni care se indreapta in aceeasi directie:) Undeva pe stanga vei vedea coada formata pentru accesul in Muzeu. Nu stiu daca a fost noroc sau o Mana Divina insa in momentul in care am ajuns la coada, un indrumator ne-a intrebat daca avem bilete cumparate. Pentru ca nu le aveam, ne-a indicat calea de acces pe stanga care ocolea sirul format si am intrat direct la caserie si mai apoi in Muzeu. De aici, puhoiul de oameni incepea sa devina tot mai apasator. A fost cea mai obositoare zi petrecuta la Roma, energia consumata doar ca sa te deplasezi pe culoarele muzeului fiind incomparabil mai mare decat cu cei 15 km facuti zilnic pe jos. Piesele adunate aici sunt de un renume incontestabil, o zi intreaga nefiind de ajuns pentru a admira intreaga comoara. Noi am petrecut 3-4 ore aici insa am mai fi putut sta inca pe atat. 

Muzeul Vaticanului a inceput ca o mica colectie de sculpturi, devenind ulterior una dintre cele mai importante colectii de arta ale omenirii. A fost fondat sub patronajul papilor Clement al XIV-lea si Pius al VI-lea care au permis accesul la colectiile de arta publicului larg. 

La ora actuala, Muzeul Vaticanului uneste 10 muzee cu sectiuni diferite: 

 • Muzeul Gregorian Egiptean
 • Muzeul Gregorian Etrusc
 • Muzeele de Antichități clasice
 • Muzeul Pio-Clementino
 • Galeria de Artă
 • Galeria de Tapiserii
 • Muzeul Misionar-Etnologic
 • Muzeul Sacru (Biblioteca)
 • Muzeul Profan
 • Muzeul Istoric al Vaticanului

În plus, se pot admira:

 • Capela Sixtina
 • Ștanțele lui Raffaello
 • Palatul Belvedere
 • Sala Doamnelor
 • Sala Imaculatei
 • Sala Clarobscurului
 • Capela Niccolina
 • Apartamentul Borgia
 • Salonul Sixtin
 • Sala Nunții Aldobrandine

Dupa lungul tur printre adevarate capodopere, am ajuns la renumita Capela Sixtina, resedinta oficiala a Papei care a fost construita intre anii 1472-1483 pentru a-i servi drept capela privata papei Sixtus al IV-lea.

Picturile de pe peretii laterali au fost realizate de artisti ca: Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Luca Signorelli, Domenico Ghirlandaio, Cosimo Rosselli, printre cele mai renumite scene fiind Iisus inmanand cheile Sf. Petru a lui Perugino si Pedepsirea lui Korah a lui Botticelli.

A fost un moment unic descoperirea celebrei picturi amplasata in centrul tavanului, pictura care ilustreaza crearea lui Adam cu Mana lui Dumnezeu care il atinge pe Adam, dandu-i viata. Faimosul tavan realizat de Michelangelo este cu adevarat impresionant. Michelangelo a pictat plafonul timp de 4 ani, scenele ilustrand Geneza: Separarea Luminii de Intuneric, Crearea Soarelui, Lunii si planetelor, Separarea pamantului de ape, Crearea lui Adam, Crearea Evei, Izgonirea din Rai, Jertfa lui Noe, Potopul si Betia lui Noe. Ulterior, Michelangelo a pictat si peretele din spatele altarului, lucrare care a durat 6 ani si care iustreaza Judecata de Apoi. 

Tel. +390669884676 si +390669883145

Pentru rezervari: www.museivaticani.va

Program: L-S Biroul de bilete – 9 am – 4 pm si muzeul 9 am – 6 pm.

Pret bilet – 14 euro de persoana

Love,

A.C.

 

Summary
Vatican, locul care merita vazut o data in viata
Article Name
Vatican, locul care merita vazut o data in viata
Description
Am ajuns la Vatican pentru a doua oara si sentimentele de bucurie si dorinta de descoperire au fost la fel de intense ca prima data.

Comments