Întotdeauna mi-a plăcut istoria. Eu, la fel ca și tatăl meu sunt fasciată de locurile încărcate de istorie. Îmi place să calc pe urmele celor care au trăit în perioade de mult apuse, mă încarc, mă transpun și retrăiesc în felul în care știu eu momente de atunci…de demult. Iubirea pentru locurile încărcate de istorie nu o să o pierd niciodată. Clădirile, bisericile, muzeele, grădinile, ruinele și străzile întâlnite în călătoriile mele…toate fac parte din mine.
La Capua am avut un feeling aparte încă de când am zărit de pe autostradă indicatorul către aceste locuri, în drumul nostru către Amalfi. La întoarcere, am făcut o scurtă oprire la renumitul Amfiteatru. Orașul Santa Maria Capua Vetere, mic și liniștit de altfel, adăpostește o comoară. Am ajuns și dintr-o parcare părăsită am zărit ruinele locului care avea să îmi provoace fiori pe șira spinării. Locul este unul extrem de liniștit, cu foarte puțini vizitatori (cel puțin așa era atunci).
Capua Antica a fost unul din cele mai mari orașe din Imperiul Roman. După distrugerea lui în anul 840, mai multe orașe au apărut pe locul acestuia dintre care cele mai cunoscute sunt Capua și Santa Maria Capua Vetere.
Amplasată la 25 km de Napoli, Capua Antica se află unde astăzi găsim Santa Maria Capua Vetere, amplasat în regiunea Campania, Italia.
Amfiteatrul din Capua este al doilea ca mărime, dupa Collosseum-ul din Roma, a fost construit la o distanță de câțiva ani față de cel din urma. A fost ridicat în perioada Imparatului Augustus I și restaurat de Hadrian.
Cu un exterior format din 80 de arcade dispuse pe 4 nivele, amfiteatrul putea să găzduiască minim 60.000 de spectatori. Pasajele sale subterane sunt la ora actuală unele dintre cele mai bine conservate din lume.
Vechiul amfiteatru din Capua, pe locul căruia a fost construit cel actual este renumit mai ales pentru că în arena lui, a luptat cunoscutul gladiator Spartacus.
Spartacus este cel mai renumit gladiator al tuturor timpurilor, născut în anul 109 înainte de Hristos și antrenat la școala de gladiatori de la Capua a lui Lentulus Batiatus.
La exterior, amfiteatrul este prăbușit, fiind în picioare doar o parte din acesta. În curte, se găsesc statui și pietre inscripționate precum și un mic muzeu dedicat amfiteatrului. Aici vizitatorii pot descoperi o macheta la scară redusă a amfiteatrului, o sceneta cu gladiatori precum și câteva elemente decorative.
In subteran, este un adevarat labirint conservat extrem de bine, cu coloane si cornise gravate din loc in loc si incaperi perfect delimitate. Ne-am plimbat prin galeriile subterane, singuri in toata imensitatea aceea cuprinsa de o liniste paralizanta. In unele zone era aproape intuneric, in altele patrundea lumina timida prin crapaturi, in unele simteai uscaciune si praf iar in altele umezeala. In cele din urma, mediul propice a permis muschilor sa se dezvolte peste peretii de piatra si peste coloanele abandonate pe culoarele inguste creand o imagine incredibila.
Mai multe informații despre cum să ajungi la Capua, găsesti aici: http://www.ancientcapua.com/visit-us/getting-to-ancient-capua/
Love,
A.C.