Volare…in Polignano a Mare

Volareeee…am ajuns in orasul lui Domenico Modugno! Polignano a Mare este locul unde s-a nascut renumitul cantaret italian si taramul de care ne-am indragostit in aceasta calatorie. Drept urmare, am coborat din tren la intoarcerea din Monopoli, pentru a doua oara, doar pentru a mai petrece cateva clipe in acest cadru absolut spectaculos.

Amplasat in regiunea Puglia pe care am hotarat sa o descoperim in acest inceput de vara, Polignano a Mare este la doar o jumatate de ora distanta cu trenul de Bari, locul unde ne-am cazat in toate cele 4 zile petrecute in Puglia. Despre Bari, gasiti mai multe informatii in articolul Vacanta in Bari, zona Puglia.

Alexandra Cristian - 20180530 110010

Pentru aceasta locatie si pentru micutul orasel Monopoli noi am alocat o zi intreaga, suficient cat sa strabatem in tihna stradutele inguste, pentru momente de contemplare asupra marii in zonele de panorama special amenajate, dar si pentru opriri nenumarate la cochetele terase.

Strazile sunt spectaculoase de-a dreptul, inguste si intortochiate, strajuite de cladiri de culoare caramizie si alba pe alocuri, vechi biserici, casute perfect impodobite cu flori sau alte plante decorative in stil tipic italian iar terasele…unele dintre cele mai atractive din regiune.  

Micutele masini Fiat 500, mai vechi sau mai noi, se incadreaza perfect in cromatica de culori oferita de piatra care te inconjoara din toate partile. Incantatoarele momente petrecute pe strazi, sunt intr-un final incununate cu privelisti asupra marii Adriatice care se izbeste cu putere in stancile pe care stau suspendate casele cu balcoane orientate catre acest spectacol al naturii. Puncte de belvedere se intalnesc din loc in loc iar in capatul strazii, se deschide un balcon larg care iti ofera o priveliste de ansamblu asupra intregii zone.

Ce nu trebuie sa ratati in Polignano a Mare

Balcoanele, puncte de belvedere, 12 la numar, sunt perfecte pentru a admira de sus marea, grotele sapate in stanci si casele cocotate ca intr-un veritabil tablou.

De aici puteti admira restaurantul Grotta Palazzese. Cel mai renumit din zona, ofera oaspetilor sai privelisti de senzatie, intr-o ambianta cu totul deosebita. Pentru a servi masa aici, trebuie facuta o rezervare in prealabil. Preturile nu sunt mici deloc, insa pentru detalii, puteti consulta meniul aici: Grotta Palezzese

Alexandra Cristian - 20180530 110906
Alexandra Cristian - 20180530 110733

Plimbarea cu barca pe mare si vizitarea unor grote din imprejurimi.

In golful Spiaggia Cala Porta, veti gasi Lido Cala Paura. Micuta plaja cu pietricele ,inconjurata de impunatoarele stanci este fascinanta. Plaja are distinctia “blue flag”. Chiar daca nu aveti timp de petrecut la baie, acest loc merita cel putin admirat de sus, de pe Ponte Lama Monachile…privelistea asupra marii turquoise fiind una dintre cele mai frumoase din zona. Pentru a ajunge la plaja, trebuie sa treceti pe sub vechiul viaduct Ponte Lama Monachile, care dateaza din anii 100.

Alexandra Cristian - 20180530 123000

Statuia lui Domenico Modugno, amplasata in partea de sus, deasupra marii, este chiar un simbol al orasului. Domenico Modugno s-a nascut in Polignano a Mare in anul 1928 si este cel care a interpretat renumita melodie Volare. Cantecul a fost singurul din istoria Italiei care a ajuns direct pe locul I in Hit Parade din SUA.

Alexandra Cristian - 20180530 123718

Scarile amplasate imediat in spatele statuii, te conduc sub Mirraduo di Polignano. Aici se pot admira stancile de jos, mai aproape de nivelul marii. Aici este locul unde m-a simtit cel mai aproape de uriasul care cara pe a sa spinare grote si case deopotriva. In aceasta parte a orasului se organizeaza anual o competite de sarituri in apa “Red Bull Cliff Diving Series” 

Cum se ajunge in Polignano a Mare

Orasul este amplasat la 30 km de Bari iar drumul pana acolo se poate face cu masina personala, autobuzul sau trenul. Eu recomand mijloacele de transport in comun datorita strazilor extrem de inguste dar si pentru a elimina stresul gasirii unui loc de parcare.

Trenul pleaca din Gara Bari Centrale, compania care opereaza aceasta ruta fiind Trenitalia. Biletele se pot cumpara de la ghiseu sau de la automatele amplasate in gara, pretul fiind 2.5 euro de persoana. Durata calatoriei este de aproximativ o jumatate de ora. Pana in centrul istoric am mers 10-15 minute pe jos.

Love,

A.C.

Alexandra Cristian - 20180530 111600

Comments