Matera, orasul subteran din Italia

Am pasit in Matera si am ajuns intr-o alta lume, un loc ce nu mi-a fost dat pana acum sa descopar, o locatie pentru care cuvintele sunt prea sarace pentru a exprima sentimentele traite acolo. Cand am coborat in “Sassi di Matera”, am ramas fascinata de cum poate sa arate locul acesta si in timp exploram stradutele prea putin populate in aceasta perioada, uimirea se instala pas cu pas. Locul este absolut fabulous, unic, as putea spune ca este unul dintre cele mai frumoase tinuturi descoperite de mine pana acum.

Alexandra Cristian - 20180601 130510

Cladirile din subteran sunt spectaculoase, construite una intr-alta, ingramadite, iar de departe iti dau senzatia ca sunt suprapuse. Culoarea ce invaluie locul, bejul asemanator stancilor in care au fost ridicate, iti dau impresia ca ai ajuns intr-un loc nepamantean.

Matera nu face parte din zona Puglia pe care am ales sa o vizitam in acest concediu, ci din zona Basilicata, Italia, insa este amplasat la o distanta relativ mica fata de Bari.

Matera este considerat al treilea cel mai vechi oras locuit continuu si este renumit pentru casele construite in stanca, denumite “sassi”. Cuvantul inseamna piatra in limba italiana. Primele asezari umane din Matera au fost concepute in pesterile naturale, iar in timp, din nevoia de noi locuinte, oamenii au inceput sa sape in piatra si sa realizeze ceea ce este astazi Matera, un labirint de stradute printe casele prinse in stanci, intortochiate cotloane, scari abrupte…acoperisuri pe care poti sa pasesti, Biserici cu turnuri pe care poti sa ajungi sa le atingi cat aproape de varf.

Alexandra Cristian - 20180601 133717

Pana in secolul XX, Matera era una dintre cele mai sarace zone din Italia, unde nu existau facilitati ca apa potabila, energia electrica sau canalizarea. Oamenii traiau efectiv in pesteri, de cele mai multe ori impreuna cu animalele. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, locul era un focar de infectie, cu o rata a analfabetismului de 90%. Dupa ce Carlo Levi a publicat best seller-ul “Hristos s-a oprit la Eboli” care descria traiul inimaginabil din Matera, opinia publica din Italia s-a revoltat iar ca urmare, guvernul a dispus evacuarea zonei si mutarea tuturor locuitorilor in alte locuinte.

In anul 1993, Sassi di Matera a fost inscris in Patrimoniul UNESCO, iar odata cu aceasta realizare, a inceput sa se dezvolte si turismul. Casele au inceput sa fie restaurate, in zona aparand hoteluri, restaurante si magazine. In anul 2019, Matera va fi Capitala Culturala a Europei, ceea ce va genera cu siguranta o imbunatatire economica si sociala la nivelul orasului. Evenimentele culturale ce se vor desfasura in acest loc inedit, vor atrage cu siguranta mai multi turisti decat este Matera obisnuita sa aiba.

Matera ascunde numeroase biserici sapate in stanca, cea mai renumita fiind Catedrala Matera, construita in anul 1389, o dedicatie pentru Santa Maria della Bruna. In zona sunt mai multe lacase de cult, unele dintre ele, simple altare ridicate in pesteri, care dateaza de la inceputurile crestinismului.

Alexandra Cristian - 20180601 145916
Alexandra Cristian - 20180601 151654

Cum ajungi la Matera

Noi am plecat cu trenul din gara centrala din Bari, cu compania locala Ferroramviaria. Biletele se cumpara de la ghiseul amplasat in cladirea din partea dreapta fata de cladirea principal, iar pretul unui bilet este de 4,9 euro de persoana. Durata drumului a fost de 2 ore dus, si acelasi timp la intors. Trenul este modern, cu aer conditionat insa timpul petrecut pe drum ni s-a parut o vesnicie. Daca aveti la indemana o masina, trebuie sa aveti in vedere ca in zona “Sassi di Matera” nu se circula cu masina, asa ca va trebuie sa va cautati un loc de parcare undeva in orasul de sus, in orasul nou.

Odata ce am ajuns in Matera, am coborat din tren la statia Matera Centrale si am urmat drumul din fata iar in momentul in care am ajuns intr-o piatata, am coborati scarile pe care exista un indicator cu “Sassi di Matera” si…am ajuns in orasul subteran.

Alexandra Cristian - 20180601 125312
Alexandra Cristian - 20180601 155255

Inainte de asta, ne-am oprit la o mic restaurant unde am degustat cateva preparate delicioase: arancini, pizza, chipsuri din cartofi, sandwich-uri (preturi intre 2-3 euro). O nebunie! Recomand sa va opriti la o terasa in orasul subteran unde sa degustati un limoncello autentic (pret 3 euro).

Alexandra Cristian - 20180601 135514
Alexandra Cristian - 20180601 144608
Alexandra Cristian - 20180601 111343

Love,

A.C.

Comments