Bella Vita in Bella Italia, Iulie 2016, partea V
Pentru mine insula “de’l solo far niente” a atins cumva apogeul frumuseţii pe Pământ. Creată de mâna divinităţii şi şlefuită de cea a omului, Insula Capri impresionantă din toate unghiurile mi-a aprins dorinţa de a călători şi de a-mi dori mai tare să reuşesc în viaţa asta să vizitez întreaga lume. Aici mi-am demonstrat încă o dată că ceea ce contează cu adevărat în viaţă sunt experienţele trăite şi locurile pe care le vizitezi pentru că îţi pot schimba viaţa. Şi da, mie Insula Capri mi-a înfrumuseţat cel puţin o zi din viaţă şi o să rămână în mintea mea mult timp de acum încolo. Capri este locul cu care m-aş mai întâlni cel puţin o data în viaţă.
Sus în grădina Augustus, cu panorama uimitoare asupra mării, cu celebrele Faraglioni în mijlocul imensităţii albastre, m-am oprit în faţa frumosului absolut şi i-am mulţumit lui Dumnezeu că mi-a dat şansa să cunosc aceste meleaguri, să calc pe aceste tărâmuri, că sufletul meu a avut onoarea să participe vreme de cateva ore la spectacolul naturii pe scena Mării Tireniene, că ochii mei au avut ocazia să privească cu umire şi drag actorii în minunatul lor act artistic.
Imaginea de ansamblu văzuta de sus nu se poate descrie în cuvinte simple. Toate trăsăturile frumosului i le-aş asocia fără regret pentru că este una dintre cele mai frumoase văzute vreodata de mine. Şi cred cu toată convingerea că toţi cei care au vizitat Insula Capri sunt în asentimentul meu.
Insula Capri are o suprafaţă de 10,4 kilometri pătrați. Elementul caracteristic al reliefului insulei îl constituie stâncile abrupte de calcar pe care au fost construite case şi hoteluri de lux cu vedere direct către mare. Monte Solaro este punctul situat la cea mai mare altitudine de pe insulă și măsoară 589 de metri înălțime. Cu o populaţie de 12.000 locuitori şi peste un milion de turişti pe an, insula este compusă din 3 localităţi importante: Capri, Marina Grande şi Anacapri.
Capri a inspirat artişti, scriitori şi poeţi prin frumuseţea ei. Daca aş avea posibilitatea să locuiesc aici o perioadă mai lungă, în gradinile Augustus cred ca m-aş putea apuca de scris poezii, insipirată fiind de amploarea frumosului ce mi se prezintă în faţa ochilor.
Străzile înguste specifice Italiei, buticurile, hotelurile şi restaurantele luxoase la tot pasul, imensitatea valurilor de turişti de pe strazi, nu sunt nicidecum specifice unui oraşel pitoresc italian. Aici amatorii de shopping de lux sunt la ei acasă. Totusi, deşi eu iubesc mai degrabă simplitatea locurilor iar pentru mine shopping-ul în concedii nu este un punct de interes, aici nu m-a deranjat nicidecum opulenţa pe are o întalneşti la tot pasul. Consider că Insula Capri poate să fie vizitată şi de cei care nu au un buget extrem de mare alocat călătoriei.
Cazarea, este într-adevar mai scumpă pe insulă, însă ca şi alternativă, vă puteţi caza într-una din staţiunile de pe Coasta Amalfi unde veţi găsi hoteluri la preţuri mult mai rezonabile. Salerno sau Sorrento sunt staţiunile unde puteţi înnopta la preţuri foarte bune. Noi am dormit în Salerno, de unde am vizitat coasta Amalfi şi Insula Capri, costul cazării fiind extrem de rezonabil. Mai multe detalii, în articolul despre Coasta Amalfi aici: Coasta Amalfi. Positano, Amalfi si Salerno
De vizitat în Capri:
Grădinile Augustus – au fost create de Friedrich Alfred Krupp şi cuprind minunate specimene de flori şi plante ornamentale. Statuetele şi fântâna din mijlocul acestora conturează perfect peisajul idilic. De aici panorama asupra mării cu Fraglioni şi a muntelui Solaro este spectaculoasă.
Stancile Faraglioni – formate prin eroziunea mării, se pot admira cel mai bine de pe platforma panoramică din grădinile Augustus.
Portul Marina Picola – este portul unde veţi debarca şi de unde veţi lua funicularul către Capri. Aici găsiţi numeroase terase şi magazine cu preţuri mai mici decât cele de sus.
Via Krupp – drum pietonal pavat care şerpuieste de la Marina Picola până la Grădinile lui Augustus. Drumul a fost construit între 1900-1902 de către Friedrich Alfred Krupp pentru a lega hotelul său Grand Hotel Quisisana si Marina Picola.
Piazzeta Umberto I – de când cobori din funicular, ajungi în piazzeta de unde ai o privire panoramică de sus asupra insulei, cu vedere către mare. Băncuţele aşezate cu faţa către mare, stâlpii albi şi minunatelele bunganvila înflorite în culori mov te imbie să te opreşti pentru a capta cel puţin o fotografie perfectă.
Vila San Michele – vilă construită de medicul Axel Munthe în Anacapri.
Tips & Tricks
- Accesul în grădinile Augustus costă 6 euro de persoană.
- Dacă vreţi să faceţi un cadou sau sunteţi în căutare de suveniruri preţioase, aici găsiţi renumitele parfumerii cu parfumuri de Capri.
- Transportul în Capri se poate face cu funicularul sau cu minibus-ul din port.
- Biletele pentru funicular se cumpăra de la casa de bilete amplasată în partea dreaptă a cozii formate pentru îmbarcare.
- Luaţi-vă în calcul cel puţin 30 minute de stat la coadă la funicular.
- Preţul unui drum dus-intors cu funicularul costă 1,8 euro. Durata drumului este de 15 minute iar îmbacarea se face tot la 15 minute.
- Pentru deplasarea între Capri şi Anacapri, minibus-ul costă 1,8 euro/drum sau mai exista varianta unui bilet pentru întreaga zi la preţul de 8,6 euro. Mai multe detalii găsiţi aici: http://www.capri.com/en/getting-around
- Pentru vizitarea insulei, nu este suficientă o zi. Din păcate noi nu am avut decât o zi la dispoziţie, aceasta nefiind suficientă pentru a străbate toata insula mai ales că drumul Salerno-Capri durează 85 minute iar cozile de la funicular sunt extreme de mari.
- Ultima barcă Capri-Salerno în timpul verii este la ora 18.00.
- Preţul drumului cu barca Salerno-Capri şi Capri-Salerno a costat aproximativ 80 euro pentru 2 persoane.
Love,
A.C.