Lucerna, orasul fantastic din inima Elvetiei

Lucerna este incantatoare! Cand am ajuns acolo, soarele stralucea puternic, parca mai puternic decat in orice alta zi din aceasta iarna. In lumina orbitoare a acestuia, deasupra argintiului rau Reuss, zburau ametitor sute de pasari, oglindindu-se vesele in acea imensa oglinda. 

Inca de la primul contact cu acesta mi-am dat seama ca nu degeaba multi il considera cel mai frumos oras din Elvetia. Este de o eleganta si o liniste care iti da lumea peste cap. Nu mi-am putut sterge mirarea din voce si incantarea din privire decat in momentul in care am parasit acest loc binecuvantat cu peisaje unice. 

Elvetia este atat de diferita, ametitor de incantatoare, iar Luzern sau Lucerna, in limba romana, reprezinta pentru mine orasul de suflet din aceasta tara. Amplasat in inima tarii, Luzern este al patrulea ca marime din Elvetia iar numele si-l poarta de la Lacul celor patru cantoane – Lucerna, pe malul caruia s-a format (Lucerna, Unterwalden, Uri si Schwytz).

Inconjurat de Alpii elvetieni, cu renumitul Munte Pilat – simbol al regiunii, a carui imagine o veti regasi la tot pasul. Pe Muntele Pilat se poate urca cu trenul sau cu cremaliera. Calea ferata Pilat este o cale ferata cu cremaliera care urca pe una dintre cele mai inclinate pante din lume (inclinarea maxima 48%), la Alpnach, la altitudinea de 2106 m, pe muntele Pilat. Linia a fost creata in anul 1889 si din 1937 este electrificata. 

Din Lucerna se poate urca cu telecabina „Panorama-Gondelbahn” și cu telefericul la Fräkmüntegg-Pilatus.

Deoarece Raul Reuss strabate orasul inainte de a se varsa in lac, au fost construite poduri din lemn care leaga partea noua de oras de cea veche, cel mai renumit dintre ele fiind Kappelbrucke, Podul Capelei (numele este luat de la Capela Sf. Petru din apropiere). Probabil ca ati vazut poze pe internet cu acesta, fiind simbolul Lucernei, un pod care se aseamana oarecum cu scara din lemn acoperita din Sighisoara. Podul Kappelbrucke este cel mai vechi pod acoperit din Europa si impreuna cu Turnul de Apa, unele din atractiile principale din Lucerna. Are o lungime de 204 m si a fost construit in anul 1333 insa din cauza unui incendiu a fost reconstruit aproape in totalitate in anul 1993. 

Acest nefericit incident a fost cauzat cel mai probabil de o tigara nestinsa, tocmai de aceea la tot pasul se regasesc afise cu „Fumatul interzis”. Decorat cu picturi din secolul al XVII lea care ilustreaza scene din viata orasului…insa din pacate o mare pare din acestea au fost distruse la incendiu si ulterior, cateva dintre ele, restaurate.

Turnul cu Apa se numeste asa datorita amplasarii sale, in apa si a fost folosit de-a lungul timpului ca inhisoare, camera de tortura sau arhiva. Astazi Turnul cu Apa este inchis publicului.

Ce nu trebuie sa ratezi in Lucerna

Podurile din lemn despre care am scris mai sus.

Plimbarea pe stradutele inguste ale orasului sunt o adevarata incantare. Veti descoperi cladiri pictate si piatete cu fantani. De asemenea, magazine de lux dar si buticuri cu suveniruri.

Piata Leului cu Monumentul Leului (Lowendenkmal), care este ridicat in amintirea soldatilor elvetieni care au murit aparandu-l pe Ludovic al XVi-lea si pe Maria Antoaneta in atacul de la Tuileries in anul 1792.

Konservatorum

Ce frumos este aici! Unul din locurile mele preferate din Lucerna, alaturi de zona de langa rau. Iarba inca verde desi este iarna taiata la dunga, statuete, cladirea Konservatorumului si…bancile care stau orientate catre lac, cu vedere spectaculoasa catre muntii amplasati in departare. Clar, nu trebuie ratat! Multumiri, Cosmin pentru recomandare!

Malul raului este spectaculos. Cand am ajuns, am parcat masina aproape de acesta, iesirea de pe stradute ducandu-ne direct acolo. Lebedele, ratele salbatice si ale pasari minunate sunt atractia locului. Bancutele amplaste catre apa sunt o oaza de liniste si incarcare de energie pozitiva pentru locuitori si depotriva pentru turisti. Chiar daca am avut doar o zi la dispozitie, nu am putut sa ratam cateva momente de relaxare printre zecile de oameni care contemplau asupra frumusetii locului. Ambarcatiuni de tot felul asteapta cuminti la mal turistii in cautare de aventuri pe lac.

Plimbarea cu vaporul pe lac te duce catre tinuturi desprinse din reclame. In plimbarea pe lacul Luzern veti intalni imagini cu dealuri, poieni, peisaje montane si sate traditionale elvetiene.

Castelul Gutch

Imaginea Castelului Gutch iti atrage privirea inca de la primul contact cu Lucerna. De cand l-am vazut, mi s-a aprins o dorinta apriga de a-l vizita, in ciuda timpului scurt pe care il aveam la dispozitie. Pare desprins din povesti…chiar Walt Disney s-a inspirat dupa acesta cand a realizat Castelul Frumoasei Adormite. Intersant, nu?

La Castelul Gutch, insasi regina Victoria a Marii Britanii a fost oaspete. Desi multa vreme a fost inchis, astazi Castelul Gutch functioneaza ca si hotel & restaurant. Peisajul asupra orasului de pe terasa restaurantului este unic, merita vazut!

Love, 

A.C.

 

Comments