Rimetea, satul cu case albe, obloane verzi si peisaje mirifice

Rimetea, este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Romania…eu cred ca frumos este putin spus. Satul este de-a dreptul fermecator! Pitorescul sat de la poalele Muntilor Trascau, cu impunatorul Masiv Piatra Secuiului care se vede inca de la intrarea in sat si care domina peisajul oriunde te-ai afla, pare desprins din alta lume.

Rimetea este sigurul sat din Romania premiat de catre Comisia Europeana cu premiul “Europa Nostra” pentru conservarea patimoniului cultural material. Proiectul derulat la Rimetea a fost primul de acest tip din Romania, aceasta fiind realizabil datorita eforturilor depuse de localnici si de ONG-urile din Ungaria implicate.

Fundatia Transylvania Trust a inceput proiectul de conservare in 1996 la initiativa lui András Román, specialist in conservarea cladirilor istorice si a fost sustinuta financiar de catre consiliul local al Sectorului V din Budapesta. Din anul 1996, aproximativ 140 de proprietari de edificii cu valoare patrimoniala au primit ajutor financiar pentru lucrari de renovare si intretinere a locuintelor, momumente istorice sub conditia ca acestea sa se realizeze fara a aduce modificari fatadelor vechi si fara a altera elemente valoroase din punct de vedere arhitectural. Mai mult, proprietarii care au dorit sa isi restaureze casele au putut beneficia de indrumarile specialistilor fundatiei. 

Astazi, din cele aproximativ 300 de case, mai bine de jumatate din ele sunt vopsite in alb si pastreaza arhitectura veche.

In anul 2000, Oficiul National al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zona arhitecturala si urbana protejata.

Mandrele case albe cu obloane verzi, stradutele inguste si linistea nemaintalnita se desfasoara intr-un cadru natural idilic. Ne-am plimbat prin sat pe jos, am cautat vechile case de iobagi construite in secolul al XVIII-lea, ne-am bucurat cand am descoperit vechile insemne de pe porti, am alergat in deal sa vedem cimitirul cu mormintele sapate in stanca, am intrat fascinati pe “ulita”, o strada ingusta dar lunga cum rar vezi, in capatul careia am gasit cea mai veche casa din sat la numarul 260, o casa iobageasca construita in 1668, am cautat Muzeul doamnei Ida, am discutat cu localnicii despre vechile mine, ne-am bucurat de linistea satului, de soarele arzator in aceasta zi perfecta de primavara …ce zi minunata!

Linistea din sat te indeamna sa mai stai, sa mai cutreieri ulitele in cautare de comori vechi, iar casele perfect insirate la drum te atrag una cate una sa le descoperi de aproape. Micile usi catre pivnite si obloanele perfect pictate intr-un verde care contrasteaza frumos cu albul casei, arhitectura unica a cladirilor si a portilor, masivul care se uita catre sat de aproape, intreg peisajul care ma inconjoara, ma determina sa declar satul Rimetea ca fiind unul dintre cele mai speciale locuri vizitate de mine pana cum si in care am avut cel mai frumos si interesant sentiment de bucurie si libertate.

Mentionata pentru prima data in anul 1257 sub numele Torozcko (Trascau), localiatea era in trecut renumita pentru zacamintele de fier. Exploatarea minereurilor de fier si prelucrarea fierului erau indeletnicirile principale ale locuitorilor. In anul 1716, aveau 16 cuptoare de topit minereu si 16 ciocane hidraulice, facand din Rimetea, unul dintre principalale centre de prelucrare de fierului din Transilvania. 

In timp, concurenta topitoriilor din Hunedoara si Resita dar si scaderea rezervelor de minereu, au determinat incheierea acestei indeletniciri in Rimetea.

Cum ajungi aici:

Localitatea Rimetea este amplasata in judetul Alba, asezata in Depresiunea Trascaului, fiind inconjurata de masive montane (Vf. Cornului, Ardoscheia, Dealul Baiesilor, Piatra Secuiului-1128 m) si strabatut de raul Rimetea. 

Localitatea se afla la o distanta de 24 km de Aiud, 28 km de Turda, 7 km de Buru, 56 km de Alba Iulia.

Distanta Sibiu – Rimetea este de 130 km iar traseul urmat: Sibiu – Sebes – Alba Iulia – Aiud – Livezile – Rimetea

Distanta Bucuresti – Rimetea este de 405 km iar traseul: Bucuresti – Valcea – Sibiu – Sebes – Alba Iulia – Aiud – Livezile – Rimetea.

Ce poti vizita in Rimetea

Muzeul Etnografic a aparut la initiativa localnicilor care au adunat obiecte pentru a-l realiza. Acesta a fost deschis in anul 1952 si cuprinde o colectie de peste 11.000 de obiecte care reflecta ocupatiile principale ale locuitorilor din zona: mineritul, metalurgia si prelucrarea lemnului dar si instrumente de uz casnic, costume populare si piese de mobilier.

Satul este renumit si pentru pictura pe mobila, realizata pe un fundal verde, cu elemente florale. Aceste piese de mobilier se regasesc la Muzeul Etnografic dar si in cele mai multe din casele oamenilor. 

Biserica Unitariana este amplasata in centrul satului si dateaza din secolul al XVII – XVIII.

Casele de iobagi construite intre secolele XVII-XIX-lea, aproximativ 200 la numar.

Casa de iobagi din 1686 – la numarul 260, poate fi considerata cea mai veche casa taraneasca din Bazinul Carpatic. Casa este compusa dintr-o camera inspre strada si o bucatarie in spatele acesteia. Urmele descoperite arata ca odinioara casa avea un cuptor in bucatarie si un semineu de teracota in camera. Pivnita boltita este amplasata sub bucatarie. Casa a fost reabilitata intre 2002-2011.

Pe unele porti, puteti descoperi insemne infatisand diverse obiecte (lopata, galeata, scara, etc.) cu care respectiva gospodarie contribuia in caz de incendiu.

Mine de fier – la aproximativ 2 km de sat se regasesc urme ale unor foste mine, acum dezafectate.

Cimitirul satului este amplasat pe un deal, la intrare in sat dinspre Aiud, pe stanga. Ceea ce il face unic este faptul ca mormintele sunt sapate in stanca, folosite din generatie in generatie.

Muzeul doamnei Ida – este un muzeu particular realizat in cladirea de la numarul 172, unde odinioara functiona un atelier de reparat incaltaminte. Muzeul si-a deschis portile in anul 1994 si prezinta o colectie impresionanta de arta populara.

Colectia Annei Gellei – la numarul 180, un alt muzeul privat isi deschide portile pentru turisti. Costume traditionale, mobilier vechi si alte obiecte populare sunt expuse in asteptarea turistilor iubitori de traditie.

Moara de Apa – cea mai veche moara de apa functionala din Muntii Apuseni. O veti gasi la numarul 48-50, aproape de centrul orasului. Moara a fost construita in 1752 de catre Toroczkai Klára si este inca folosita de localnici. 

Masivul Piatra Secuiului – are o altitudine de 1128 m si datorita formei sale, fiind impartit la mijloc de o rapa, face ca soarele sa rasara de doua ori pentru cei care traiesc in partea de nord a localitatii. Muntele este sterp si adaposteste numeroase pesteri la care au acces doar cataratorii profesionsti, iar pe unul din varfuri, Cetatea Secuilor. Construita in secolul XIX-lea, cetatea a fost ridicata inainte de Marea invazie mongola din 1241 si a fost singura din Transilvania care a tinut piept trupelor tatare. Din pacate, astazi mai sunt vizibile doar ramasite a vechii cetati de piatra.

Altfel, sunt trasee montane care pleaca din sat, cu zone usoare dar si portiuni mai grele, mai ales pentru cei fara conditie fizica sau neechipati corespunzator.  Distanta pana sus, in zona de platou este de aproximativ 1 ora.

Cetatea Trascaului – se gaseste la 5 km de Rimetea, in satul invecinat, Coltesti. Cetatea a fost construita in 1296 de vice voievodul Thorotzkay, ca locuinta si loc de refugiu. Ruinele se pot vizita, insa daca nu dispuneti de o masina de teren, va trebui sa urcati pe jos colina care gazduieste cetatea.

Pentru cazare/restaurant, nu ratati in Coltesti, Conacul Secuiesc!

Foto: Biserica Unitariana

Cimitirul

Casa de iobagi din 1686

Muzeul Etnografic

Masivul Piatra Secuiului

Muzeul Doamnei Ida

Casele si strazile din sat

Cetatea Trascaului

Conacul Secuiesc din Coltesti

Love,

A.C.

 

Comments