Subotica, Serbia. Un adevărat leagăn al diversității – un oraș Art Nouveau

Orașul Subotica este situat în nordul Republicii Serbia, de-a lungul graniței cu Ungaria, pe autostrada principalelor coridoare de circulație europene și între bazinele a două râuri – Dunărea și Tisa.

Orașul Subotica a luat naștere în Evul Mediu, din fuziunea culturilor europene și balcanice. Astăzi este un oraș cu aproximativ 150.000 de locuitori, recunoscut ca fiind un loc multietnic și multicultural. Un oraș european modern – un oraș recunoscut pentru cultură, artă, sport și divertisment – precum și un centru economic și turistic dezvoltat ce se ridică falnic acum pe terenul pe care odată s-a întins o mlaștină.

Moștenirea culturală bogată, nivelul înalt al vieții culturale, arhitectura frumoasă, spiritul multicultural, farmecul său european, toate acestea sunt caracteristici care desăvârșesc acest oraș și îl fac recunoscut pretutindeni.

Alexandra Cristian - 1

Primăria, Sinagoga Subotica, Palatul Reichl și zeci de alte clădiri superbe au transformat Subotica într-un oraș european Art Nouveau. Formele libere, fără tipare, pline de linii rotunjite și linii ondulate, combinațiile neobișnuite de culori în loc de griul monoton sunt primele aspecte pe care un turist le remarcă atunci când ajunge în Subotica. Pe lângă clădirile Art Nouveau datorită cărora orașul Subotica este recunoscut, aspectul centrului orașului este completat de numeroase clădiri construite în diferite stiluri arhitecturale.

Oferta hotelieră din Subotica și Palić devine din zi în zi tot mai bogată. Nu mai puțin de doisprezece hoteluri sunt în categoria de 4 stele, iar câteva facilități de cazare se încadrează în categoria de trei stele. Turiștii au la dispoziție și numeroase pensiuni, precum și un număr tot mai mare de facilități private de cazare, unde turiștii se pot simți ca acasă. Toate facilitățile sunt caracterizate de ospitalitatea tradițională locală și de servicii de cea mai înaltă calitate. Cu numeroase spații special destinate unor reuniuni mai restrânse sau mai ample, Subotica și Palić s-au dezvoltat, de asemenea, ca o destinație importantă pentru congrese.

Alexandra Cristian - DV773303
Alexandra Cristian - DV773291
Alexandra Cristian - DV772572

Iubitorii de vin știu că la sosirea lor în orașul Subotica și împrejurimi, cu siguranță nu vor fi dezamăgiți pentru că vinurile din Subotica, „vinurile de nisip” sunt recunoscute în regiune datorită gustului echilibrat, aromei intense și fine. Solul, clima și soiurile de struguri de calitate sunt determinante pentru calitatea și gustul vinului de aici. Viticultorii întreprinzători pun la dispoziția turiștilor numeroase crame și pivnițe de vinuri pe Ruta Vinului.

Subotica este, de asemenea, un centru gastronomic care oferă oaspeților săi mâncăruri delicioase din bucătăria locală, precum și alte delicatese pregătite de bucătari iscusiți în numeroase restaurante și patiserii. Aici se servesc mâncăruri din bucătăria sârbă, maghiară, a bunjevcilor, turcească, germană și din alte bucătării care stau la baza pregătirii specialităților delicioase. Atmosfera relaxată a cafenelelor din Subotica îi ademenește pe vizitatorii să le treacă pragul și să rămână. Cafenelele reprezintă o adevărată „marca comercială” a orașului pentru că sunt locul preferat de întâlnire al tinerilor și vârstnicilor deopotrivă începând dis-de-dimineață și până seara târziu.

Festivalurile, festivitățile, concertele, viața culturală bogată, evenimentele la teatru și galeriile de artă, precum și numeroasele evenimente sportive – de la începutul până la sfârșitul anului reprezintă alte motive întemeiate pentru a vizita Subotica. Cea mai mare atracție pentru turiștii locali și străini o reprezintă evenimentele care poartă în denumire prefixul „etno” și sunt dedicate cultivării tradiției obiceiurilor populare, folclorului și meșteșugurilor locale. Evenimentul din Subotica cu cea mai îndelungată tradiție de peste 100 de ani este Dužijanca, care are loc în prima jumătate a lunii august. Subotica este pe bună dreptate numit orașul festivalurilor. Cele mai importante festivaluri internaționale sunt Festivalul Internațional de Film European de la Palić și Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii din Subotica, care adună un număr mare de artiști și alți invitați din întreaga lume. Festivalul de muzică populară Summer3p este destinat în primul rând unui public mai tânăr și există, de asemenea, numeroase manifestări culturale, sportive, de divertisment și alte manifestări, cum ar fi Dimineața de 1 Mai pe râul Palić, festivalul Interetno, Ziua orașului – 1 septembrie, zilele Berban și peste 50 de alte manifestări pe tot parcursul anului.

Pentru toți vizitatorii interesați, Organizația Turistică a orașului Subotica organizează excursii gratuite pe jos în centrul orașului, precum și pe Palić.

Pe lângă toate acestea, Subotica pune la dispoziție și multe locații interesante în împrejurimi: lacuri – Palić și Ludaš, grajduri, ferme, păduri și terenuri de vânătoare.

Alexandra Cristian - 2
Alexandra Cristian - 7

Palić, lacul și satul cu același nume, este situat la 8 kilometri la nord de Subotica. Clădirile neobișnuite de la începutul secolului al XX-lea, parcurile luxuriante, lacul, liniștea neobișnuită transformă Palić într-un loc ideal pentru odihnă. Hotelurile și vilele de lux, precum și oferta gastronomică de cel mai înalt nivel sunt aspectele datorită cărora Palić este recunoscut pretutindeni și un loc de neuitat. Apoi, celebra Grădina Zoologică Palić este renumită nu numai datorită colecției bogate de animale și plante, ci și datorită abordării umane în îngrijirea animalelor. Plajele, piscina termală, pistele de biciclete, promenadele, facilitățile culturale, de divertisment și sportive, precum și diversele evenimente, toate completează oferta din Palić. Pe râul Palić este în construcție un AquaPark modern, care va completa și el oferta bogată.

Orașul Subotica este indisolubil legat de noțiunea de sălaş, care cu arhitectura sa, cu bucătăria autohtonă, cu muzica tradițională și cu arta naivă atrage din ce în ce mai mulți iubitori ai vechiului mod de viață. Čardele, oazele de liniște, verdeața, prospețimea, mâncarea gustoasă, relaxarea și vremea bună, sunt, de asemenea, aspecte legate de acest oraș și de împrejurimile sale. Acestea sunt astăzi locuri de odihnă, de relaxare, în care putem să uităm de grijile cotidiene, precum și locuri cu preparate culinare delicioase, mai ales pentru iubitorii de ciorbă de pește.

La 12 kilometri est de Subotica se află Rezervația Naturală Specială a Lacului Ludaš – locul unde stolurile de păsări migratoare care călătoresc de la fiordurile norvegiene până la râul Nil își găsesc locul de odihnă. Acest loc reprezintă unul dintre cele mai importante ecosisteme de lacuri-mlăștinoase din Europa și este protejat prin Convenția Ramsar. Sălașele individuale și mici din vecinătatea lacului reprezintă un întreg inseparabil cu valori naturale bogate, iar tururile pentru vizitarea acestora încep din centrul modern de educație Vizotor.

Câteva grajduri situate în vecinătatea orașului Subotica vor oferi momente de neuitat vizitatorilor care iubesc să se bucure de frumusețea cailor.

Sursa Experience Serbia

Comments