Malmo este al treilea oras ca si marime din Suedia dupa Stockholm si Gothenburg si cel mai mare din regiunea Skåne. Odata cu construirea podului Oresund care leaga Copenhaga (Danemarca) de Malmo (Suedia), orasul s-a transformat din punct de vedere arhitectural si a inceput sa atraga companii din diverse domenii (in special IT si biotehnologie). Cu o populatie de peste 300.000 de locuitori, Malmo a devenit centru Universitar, odata cu infiintarea Universitatii din Malmo in anul 1998.
Orasul este structurat in 2 parti, centrul istoric si zona moderna. Centrul istoric incepe de la Gara Centrala si se intinde pana in zona mall-ului Triangeln. Strazile, majoritatea pietonale, adapostesc cladiri istorice, biserici, dar si numeroase magazine. Din piata mare a orasului incepe principala pietonala, Sodergatan, preferata de pasionatii de shopping. In piatete, veti gasi restaurante si terase cochete.
Zona moderna a orasului porneste din zona garii inspre vechiul port. Aici s-au ridicat cladiri moderne si futuriste printre care cea mai renumita, Turning Torso. Odata trecuti de „turnul rasucit”, veti ajunge la mare, loc de unde veti putea admira fascinantul Pod Oresund si daca aveti noroc de vreme buna, un apus de soare absolut fermecator.
Cum ajungi in Malmo, cum te deplasezi prin oras, unde iti recomand sa dormi, ce poti sa mananci, care sunt preturile si alte sfaturi de calatorie, in articolul: Malmo, Suedia – Sfaturi utile de calatorie.
Este nevoie de o zi ca sa strabati la pas tot orasul in cautarea celor mai importante obiective turistice. Iata care sunt cele mai importante dintre acestea:
- Piata centrala (Stortorget) si Primaria
Centrul orasului, este dominat de cladirile istorice iar piata centrala gazduieste incantatoarea primarie. Piata Stortorget a fost creata in anul 1540 si are o suprafata de 2500 mp, fiind cea mai mare si cea mai veche piata din Malmo. In centrul acesteia, domneste statuia regelui Karl X Gustav, calare pe cal, rege care a cucerit de la danezi provinciile Skane, Blekinge si Halland, alipindu-le ulterior la Suedia. Piata este incercuita de o serie de cladiri vechi printre care cea mai importanta, Primaria orasului.
In imediata apropiere a pietei mari, se gaseste piateta Lilla Torg si zona pietonala.
Sodergatan, pietonala animata de numeroase magazine, de-o parte si de alta a strazii, este principala atractie pentru amatorii de shopping. Zona veche a orasului este amplasata in imediata apropiere a garii si este cea mai populata parte a orasului.
Cladirea Primariei a fost construita intre anii 1544-1547, fiind cea mai mare primarie ridicata in secolul al XVI-lea. Ulterior, in urma unor lucrari de restaurare, fatada a fost refacuta in stil renascentist olandez. In interior, peretii au fost decorati in stucco in secolul al XIX-lea, doar pivinita boltita mai fiind pastrata in stilul medieval initial. Sala Knut, a fost proiectata dupa modelul Salii Oglinzilor de la Versailles iar astazi este folosita pentru evenimente speciale. Sala Bernadotte este dedicata vizitelor regale si a altor diplomati.
2. Piata Mica Lilla Torg
Una dintre cele mai cochete si cozy zone din Malmo este piateta Lilla Torg. Aceasta a fost creata in anul 1590 si se gaseste in imediata apropiere a Pietei Centrale. Incercuita de cladiri istorice cu magazine, restaurante si cafenele cu terase exterioare, piata Lilla Torg este una din principalele atractii, mai ales pe timpul verii. Locatie extrem de populara atat printre turisti dar si printre locuitorii orasului, piata este o combinatie perfecta intre istorie si mdernitate, avand un aer extrem de romantic.
3. Biserica Sankt Petri
Cea mai veche cladire din oras este Sankt Petri Kyrka, o biserica ce dateaza inca din secolul al XIV-lea. Fiind amplasata central, in imediata apropiere a garii, este un obiectiv care nu poate fi ratat. Impresionanta prin dimensiuni, biserica este realizata in stil gotic, din caramizi care ii confera un aspect interesant la exterior. Biserica a fost pictata in intregime insa in secolul al XIX-lea aceasta a fost zugravita in alb si toate deocratiunile si sculpturile medievale au fost aruncate, cu o singura exceptie, capela Kramare. Aici este singurul loc unde se mai pot admira vechile picturi de pe pereti si este intr-adevar cel mai impresionant colt al bisericii.
Adresa: Göran Olsgatan 4, 211 22 Malmö, Suedia
4. Portul si vechiul far
Odata ce ai plecat de la gara, vei ajunge imediat in zona vechiului port. Odinioara, Malmo era un oras portuar important, zona Vastra Hamnen (Portul de Vest) fiind acum un cartier modern si bogat. In vechea zona industriala navala s-au ridicat numeroase cladiri, aici regasindu-se si faimosul Turning Torso. Vechiul santier naval a fost inlocuit cu Universitatea din Malmo si doar micul far de navigatie mai sta marturie faptului ca Malmo a fost odata un important oras port.
5. Turning Torso
Turnul Turning Torso este amplasat in zona moderna a orasului, aproape de mare. Turnul este cea mai inalta cladire din Scandinavia, in incinta acesteia fiind amenajate apartamente si birouri. Turning Torso are o inaltime de aproximativ 200 m, 54 de etaje si o suprafata totala de peste 17.000 mp. Datorita formei si a recordului de inaltime atins, a devenit una dintre cele mai fotografiate cladiri din Malmo. Un simbol al orasului, turnul rasucit poate fi observat inca de departe insa din pacate, datorita faptului ca este o proprietate privata acesta nu se poate vizita decat in luna iulie, cand este permis accesul vizitatorilor, contra cost, bineinteles. Cladirea rezidentiala a fost oficial deschisa in anul 2005.
Adresa: Lilla Varvsgatan 14.
6. Plaja
Odata ce ai trecut de port si de Turning Torso, vei trece printr-o zona verde, un parc cu o iarba perfecta si vei ajunge imediat la plaja. Prima data am ajuns la apus, pe un vant incredibil, insa ne-am opus si am reusit sa stam cateva clipe in loc pentru a admira unul dintre cele mai frumoase peisaje descoperite in aceasta calatorie.
De departe, am putut admira fascinantul pod Oresund, unul din principalele motive pentru care am ales sa vizitam Malmo. Zona aceasta este extrem de populara printre locuitori, care aleg sa se plimbe sau sa alerge la malul marii.
Am revenit aici si in alta zi, cand vremea a ales sa fie mai blanda cu noi. Ne-am plimbat pe tarmul Marii Baltice, am trecut de baile Ribersborgstranden si ne-am oprit pentru cateva fotografii, pe unul din podurile amenajate la malul marii. De aici, impresionantul pod Oresund poate fi admirat in tihna.
7. Ribersborgs Kallbadhus
Este o baie in aer liber, amplasata in capatul unui pod de lemn. Locul amplasat pe plaja Robersborgs, la o distanta de 1 km de Turning Torso este extrem de popular printre localnici. Cladirea gazduieste 3 zone separate, una pentru barbati, una pentru femei, iar la mijloc, una mixta. Asta, datorita faptului ca aici se practica nudismul. Baia este dotata cu saune si o cada cu apa calda. Vizitatorii pot beneficia de sedinte de masaj iar cei care sunt doar in trecere pot la masa la restaurantul amenajat in interiorul cladirii istorice (declarata in 1998).
Istoria baii incepe in anul 1898 la initiativa lui A.C Richter care a cumparat cladirea din portul Nyhamn (Copenhaga).
Adresa: Limhamnsvahen Brygga 1, 21759 Malmo
Program: L-V 10:00 – 19:00
S-D 09:00 – 18:00
Mai multe detalii, aici.
8. Podul Oresund (Øresund)
Este un pod rutier si feroviar care trece peste stramtoarea cu acelasi nume. Podul are o lungime de 8 km pana pe insula artificiala Pepparholm iar de acolo, se continua cu inca 4 km printr-un tunel sub apa. Podul Oresund uneste Suedia de Danemarca prin Malmo si Copenhaga.
De ce o parte din drum trece pe sub apa? S-a hotarat saparea unui tunel datorita traficului aerian, in apropiere aflandu-se aeroportul din Copenhaga, dar si pentru a oferi un spatiu mai mare navelor care traverseaza stramtoarea.
Podul Oresund a primit in anul 2002 premiul Outstanding Structure Award.
Este foarte important de stiut ca podul Oresund trece frontiera dintre Danemarca si Suedia si ca se fac controale vamale la intrarea in Suedia, nu si la intrare in Copenhaga, asa ca nu uitati sa aveti cu voi pasaportul sau cartea de identitate!
Mai multe informatii despre impresionantul pod Oresund, am scris in articolul: Oresund, podul care leaga Danemarca de Suedia.
9. Parcurile Slottsparken si Kungsparken
Malmo este numit si orasul parcurilor datorita numeroaselor zone verzi pe care le detine, atat in cetrul orasului cat si in zona plajei.
Slottsparken, gradina castelului din Malmo are o suprafata de 12.000 mp si este operata de catre un grup privat de ecologisti si iubitori ai gradinaritului inca din anul 1997, la a caror initiativa a si fost fondat. In parc se cultiva si se vand numeroase specii de plante ornamentale, fiind impartit pe zone: gradina cu trandafiri, cu orhidee, gradina japoneza si altele. Parcul este o oaza de liniste in mijlocul orasului, cu alei si lacuri, copacii, pasari dar mai ales, liniste. Aici veti gasi si o moara de vant 🙂
Kungsparken este cel mai vechi parc din Malmo, fiind creat in anul 1872 de catre regele Oscar al II-lea. Acesta este amplasat in imediata apropiere a parcului Slottsparken.
10. Castelul din Malmo (Malmohus)
Castelul are o istorie veche insa ca si arhitectura nu este foarte impresionant. De departe, privit dintr-un unghi care nu il avantajeaza deloc, pare o cladire oarecare. Odata ce ajungi in fata lui, incepe sa se mai contureze imaginea unui castel, asa cum ne imaginam cu totii ca ar trebui sa arate unul.
Castelul Malmohus a fost ridicat intre anii 1537 si 1542 de regele Christian III de Danemarca pe runinele unei vechi fortarete constuite de catre regele Eric de Pomerania. Astazi este cel mai vechi castel renascentist din Scandinavia si unul dintre principalele obiective turistice din oras.
Cladirea adaposteste diverse evenimente, expozitii dar si un muzeu de arta si de istorie. In imediata vecintate se gaseste si Muzeul Tehnic, iar pretul de intrare pentru cele 2 este de 40 SEK (20 lei). Tinerii pana in 19 ani, au acces gratuit.
Adresa: Malmöhusvägen 6, 211 18 Malmö, Suedia
Program de vizitare: zilnic intre orele 10:0 – 17:00
Alte obiective: Gara Centrala, Folkets park (parc de distractii), Podul David Hall, Catedrala Sf. Ion.
Love,
A.C.