Toscana era pe lista de multa vreme dar niciodata nu i-am acordat atentia cuvenita si poate ca asa a fost sa fie, sa ajungem acum, sa traim cele mai frumoase momente si sa descoperim locuri la care pana acum cativa ani doar visam. Eu visam sa ajung intr-o gradina fermecata asemanatoare cu cea de la Certosa di Pontignano. Cand eram copil imi doream nespus sa gasesc un loc mistic, cu arhitectura veche, cu aroma de trecut, un loc cuprins de liniste si imbracat in flori. Si am ajuns acolo. Chiar si acum sunt cu gandul la diminetile pe care le petreceam pe terasa hotelului cu vedere catre natura invaluita in cantece de pasari. La ora aceea, soarele abia incepea sa isi faca simtita prezenta iar mirosul florilor trezite la viata ma pregatea pentru o noua zi, o noua aventura in minunata Toscana.
Toscana, regiunea din Italia care se invecineaza cu Lazio la Sud, Umbria la Est, Emilia Romana si Liguria la Nord si Marea Tireniana la Vest este vizitata anual de milioane de turisti dornici sa descopere orase incarcate de istorie sau sate pitoresti, castele medievale cocotate pe stanci, peisajele cu dealuri acoperite de grau si vita de vie. Oamenii ajung aici pentru regasire si relaxare la mare, SPA sau pentru clipele de liniste in mijlocul naturii. Pentru pasionatii de vinuri, Toscana este zona care nu trebuie ratata, vinul de Chianti si Brunello de Montalcino fiind unele dintre cele mai renumite din intreaga lume.
In cele 4 zile petrecute in acest colt de rai, am vizitat tot ce era pe lista pregatita de acasa. Desi nu ne-am facut prea multe planuri, pe drum am avut vreme sa ne stabilim itinerariul.
Pentru ca vizitasem in trecut Florenta si Pisa, unele dintre cele mai importante orase din Toscana, de data aceasta le-am ocolit si ne-am focusat pe vizitarea localitatilor din regiunile Chianti si Val d’Orcia.
Daca in Val d’Orcia m-au incantat peisajele de pe drum si felul in care se deschideau vaile cultivate cu vita de vie, din punctele panoramice ale satelor cocotate pe stanci, in Chianti am gasit unele dintre cele mai frumoase localitati, San Gimignano si Siena. Apropo de Siena, este locul unde m-as intoarce oricand si cred ca nu i-am acordat timpul binemeritat dar poate ca acesta este un bun motiv ca sa revin in zona.
Ce am facut 4 zile in Toscana
Am plecat din Sibiu si prima oprire am facut-o in Italia, la Ferrara, oras situat la 1347 km distanta de casa. Drumul a durat aproximativ 13 ore insa pentru ca am plecat fara sa ne facem vreo rezervare la hotel, nu am simtit presiunea faptului ca trebuia sa ajungem undeva anume. Ne-am propus sa conducem exact pana acolo unde ne simtim confortabil si pe drum, am gasit hotelul din Ferrara, locul unde am innoptat. Hotelul de 5*****, Duchessa Isabella m-a incantat maxim datorita istoriei, arhitecturii si a decorurilor de epoca. Hotelul a fost amenajat intr-o fosta resedinta din secolul al XVI-lea, dedicata marchizei de Mantua, Isabella d’Este, nascuta in Ferrara, o figura culturala si politica importanta in renasterea italiana.
Ziua 1: 322 km
Ferrara – Arezzo – Cortona – Pontignano (la 8 km de Siena). Aici ne-am stabilit cartierul general, la hotelul Certosa di Pontignano.
Din Ferrara, am pornit catre Toscana iar primul oras vizitat a fost Arezzo, la 222 km (2 ore si jumatate).
AREZZO
Arezzo este o veche asezare etrusca de care se leaga nume importante ca: arhitectul Giorgio Vasari, prozatorul si poetul Petrarca, pictorul Pierro della Francesca, Michelangelo si altii. Cand am ajuns noi, am gasit un oras linistit, cu prea putini turisti pe strazi insa cele cateva ore petrecute aici au fost o adevarata incantare. Strazile abrupte, vechile cladiri, piatetele, restaurantele si buticurile m-au fascinat. Am petrecut cateva ore in Arezzo, timp in care am reusit sa vizitez cele mai importante obiective turistice din oras dar am avut parte si de cateva momente de relaxare in parcul amplasat in varful dealului. De aici, am avut onoarea sa admir unul dintre cele mai frumoase peisaje asupra vailor multicolore din aceasta excursie.
Mai multe despre acest incatator oras, primul vizitat din lunga serie de orasele toscane, aici: Arezzo, un vechi oras etrusc din Toscana.
Arezzo este situat la 70 km de Siena, 70 km de Florenta, 160 km de Pisa.
Din Arezzo am plecat catre Cortona, un alt oras celebru din Toscana, situat la 30 de km distanta de acesta.
CORTONA
Orasul ce se dezmiarda sub soarele Toscanei, Cortona, a devenit o locatie populara dupa filmarea peliculei „Sub soarele arzator al Toscanei”. Amplasat in varful unei coline, Cortona este unul dintre cele mai vechi orase din Italia, un loc care adaposteste importante vestigii romane si urme etrusce dar si capodopere din perioada renascentista. Locul este extrem de romantic, cu stradute inguste si cladiri din piatra dar mai ales, cu puncte de belvedere asupra peisajelor care iti taie rasuflarea.
Orasul medieval este inconjurat de vechi ziduri fortificate, oferind pasionatilor de istorie si arta nenumarate optiuni pentru cunoastere si delectare. Noi am petrecut cateva ore pe strazile abrupte, am vizitat principalele obiective si inainte de plecare, ne-am oprit la una din terasele cu vedere panoramica asupra vaii. Recunosc, as mai fi stat aici macar 2-3 ore, asta datorita atmosferei de vacanta care incepea sa se instaleze odata cu lasarea serii.
Mai multe informatii despre Cortona, am scris aici: Sub soarele Toscanei. Cortona.
Din Cortona pana la hotelul din Pontignano am facut 70 km.
Ziua 2: 140 km
Hotel – Montepulciano – Pienza – San Quirico (locul unde s-a filmat scena finala din Gladiatorul) – Montalcino – Hotel
A doua zi a fost despre descoperirea zonei Val d’Orcia, iar prima oprire aflata la 60 km de hotel a fost in Montepulciano, localitatea asezata pe un deal, deasupra vailor cultivate cu vita de vie iar peisajele dezvaluite sus, adevarate capodopere ale naturii.
MONTEPULCIANO
Montepulciano este o comuna din provincia Siena, un oras medieval care se mandreste cu panoramele asupra vailor Val d’Orcia si Val di Chiania, cu podoriile unde se produce renumitul vin Nobile di Montepulciano dar si cu palate renascentiste, biserici vechi si stradute invaluite intr-o atmosfera magica.
In Montepulciano terasele spun povesti, buticurile cu suveniruri si bunataturi locale sunt o adevarata incantare pentru ochi iar strazile inguste si abrupte ascund comori de care nu ai cum sa nu te indragostesti.
Care sunt cele mai importante obiective turistice si de ce este atat de renumit Montepulciano? Toate aceste informatii in articolul dedicat: Montepulciano, orasul cetate din Toscana
Din Montepulciano, am ajuns in Pienza si cred ca cel mai mult din aceasta zi m-a incantat drumul. Pe traseul Montepulciani – Pienza – Montalcino am gasit cele mai frumoase peisaje toscane.
Distanta de doar 13 km am parcurs-o rapid…parca prea rapid.
PIENZA
Pienza este locul unde s-a nascut Papa Pius II si datorita acestuia, orasul este unul dintre cele mai frumoase din Toscana. Alaturi de Siena, Pienza este destinatia mea preferata din regiune, un oras cu cladiri si strazi impresionante, infrumusetate cu flori multicolore, terase cochete si magazine cu decoruri de poveste. Locul este de o perfectiune ireala si chiar daca este aglomerat, turistii par hipnotizati de ceea ce ii inconjoara, senzatia de liniste fiind resimtita la tot pasul.
La baza Pienzei, se desfasoara Val d’Orcia iar zonele de panorama invita oamenii la contemplare asupra vaii imbracata in nuante de verde completate de falnici chiparosi si cladiri din piatra cocotate pe dealuri.
Descopera orasul perfect, in articolul: Pienza, orasul perfect creat de Papa Pius.
Din Pienza, am facut o scurta oprire pe drumul ce leaga orasul de San Quirico, pentru a descoperi locul exact unde s-a filmat scena finala din Gladiatorul. Am incercat sa reproducem momentul si uite cat de bine ne-a iesit: Gladiatorul si Val d’Orcia din Toscana.
Urmatoarea oprire, Montalcino, la 23 km de Pienza.
MONTALCINO
Localitatea cetate, aflata in celebra Val d’Orcia, este renumita pentru vinul rosu Brunello di Montalcino fiind una dintre cele mai populare destinatii pentru degustarile de vin. Turistii ajung aici nu doar pentru vizitele in podgorii ci si pentru cladirile, strazile si peisajele incredibil de frumoase.
Orasul este cochet, micut, asezat deasupra vaii, cu atmosfera medievala, cladiri din piatra si strazi abrupte. Nici Montalcino nu duce lipsa de peisaje de poveste asupra Val d’Orciei, care se desfasoara la poalele acestuia.
Aflati la sfarsitul zilei, dupa ce am cutreierat colinele Toscanei si dupa ce ne-am pierdut pe strazile din Montepulciano si Pienza, am incheiat seara cu o cina la restaurantul Bacchus.
De ce merita sa vizitezi Montalcino, am scris in articolul: Montalcino, un important centru viticol din Toscana.
Am plecat din Montalcino catre hotel, iar in cei 40 km pe care i-am avut de parcurs, am facut planurile pentru urmatoarea zi. Aveam sa vizitam localitatile cocotate din regiunea Chianti.
Ziua 3 – 128 km
Hotel – San Gimignano – Volterra – Monteriggioni – Hotel
Ziua a inceput cu „Orasul turnurilor”, San Gimignano, celebru pentru arhitectura sa atipica. Distanta parcursa de la hotel pana aici a fost de 40 km.
SAN GIMIGNANO
Turnurile care se inalta catre cer, odata semne ale bogatiei celor care le detineau sunt simbolul orasului. Asezarii denumita Manhattan-ul Toscanei ofera o imagine asupra Val di Chianti, renumita pentru culturile de vita de vie.
San Gimignano poate fi vizitat in cateva ore, principalele obiective turistice regasindu-se in zona centrala. Totusi, plimbarea pe stradutele inguste si terasele amplasate in piatete, va va convinge sa va prelungiti vizita.
San Gimignano este unul dintre cele mai vizitate orase din Toscana, iata de ce: San Gimignano, orasul turnurilor frumoase.
Am continuat incursiunea prin Toscana si din San Gimignano am vizitat orasul vampirilor si al alabastrului, Volterra. Distanta parcursa – 30 km.
VOLTERRA
Stradutele din Volterra spun povesti pe care le poti descoperi in tihna iar strazile pietruite si cladirile in culoarea untului ascund adevarate comori. Orasul este mult mai putin vizitat decat San Gimignano dar chiar si asa, este o destinatie pe care nu trebuie sa o ratati daca ajungeti in zona. Acesta a devenit celebru dupa lansarea filmului Twilight Saga, unde Volterra era resedinta vampirilor Volturi desi in realitate filmarile nu au avut loc aici, ci in Montepulciano.
Despre principalele obiective turistice din Volterra, am scris in articolul: Volterra, orasul vampirilor si al alabastrului.
Am plecat din Volterra si la o distanta de 40 km, in drumul catre hotel, am facut o scurta oprire in Monteriggioni.
MONTERIGGIONI
Castelul Monteriggioni este unul dintre cele mai importante obiective din Toscana, un edificiu perfect conservat, cu ziduri impunatoare care se pot observa inca de la drumul principal.
Plimbarea pe stradutele oraselului cetate a durat maxim 2 ore iar ziua s-a incheiat la una din terasele amplasate in piata principala.
Ce poti vedea aici si ce mi-a placut mie in micutul Monteroggioni, gasiti in articolul: Monteriggioni, castelul medieval din Toscana.
Cei 15 km pana la hotel i-am parcurs rapid asa ca am mai avut timp sa petrecem in minunata curte a resedintei Certosa di Pontignano pentru a face planurile pentru ziua ce urma.
O zi provocatoare, cu km multi dar si cu destinatii unde mi-ar placea sa revin.
Ziua 4 – 345 km
Hotel – Viareggio – Lucca – Montecatini Terme – Siena – Hotel
Ultima zi in Toscana a inceput cu locatia cea mai indepartata de pe lista, Viareggio.
VIAREGGIO
Aveam in plan sa continuam excursia cu cateva zile la mare, in aceasta zona. Totusi, am facut o schimbare de planuri pe ultima suta de metri si ne-am orientat catre Rimini. Asa ca, Viareggio trebuia macar bifat desi ziua se arata foarte incarcata. Eram curiosi sa vedem ce ascunde renumita statiune de la mare din Toscana asa ca ne-am aventurat 160 km pana acolo. Mai multe, am scris aici: Plaja in Toscana – Viareggio.
Oricum, celalate destinatii de pe lista ne erau in drum, asa ca nu ne-am abatut foarte mult de la planurile initiale.
Lucca este situat la 30 km de Viareggio, asa ca drumul pana acolo a fost rapid. Abia asteptam sa ma plimb pe strazile orasului despre care auzisem atat de multe.
LUCCA
Stiam ca este un oras medieval cu stradute labirint, casa lui Giacomo Puccini, dar si localitatea care adaposteste peste 100 de biserici. A fost o zi dificiala datorita caldurii insuportabile, termometrul sarise de 40 grade iar pietrele incinse ne ingreunau mersul tot mai tare. Pana la urma am reusit sa descoperim o buna parte din Lucca, cu toate ca am fi putut sa mai stam in zona cel putin inca o zi intreaga. In articolul dedicat orasului, gasiti lista obiectivelor turistice dar si alte impresii de calatorie: Atractii turistice in orasul Lucca.
Urmatoarea destinatie, Montecatini Terme, celebra statiune din inima Toscanei, la 40 km de Lucca.
MONTECATINI TERME
De multa vreme pe lista mea cu locuri pe care vreau sa le vizitez, localitatea cocotata pe un deal nu mi-a inselat asteptarile. Peisaje de poveste, strazi inguste in panta, cladiri vechi cu parfum medieval, restaurante cu panorame impresionante. Montecatini este un oras balnear renumit pentru centrele SPA insa chiar daca nu aveti timpul necesar pentru tratamente sau balaceala, este recomandat sa il vizitati daca ajungeti in Tocana. Mai multe informatii si poze, aici: Montecatini Terme, faimoasa statiune din Toscana.
Din Montecatini am pornit catre Siena, la 117 km distanta.
SIENA
Ziua s-a incheiat in cea mai frumoasa locatie din Toscana, preferata mea din acest sejur. Siena este de poveste, un oras atat de complex care poate sa ofere atat de multe experiente incredibile turistilor care aleg sa o viziteze. Romanticul oras medieval impresioneaza prin amplasare, cladiri cu o deosebita importanta, strazi de poveste dar si prin atmosfera cu totul deosebita. Piazza del Campo, Pizza Duomo, Catedrala Santa Maria Assunta, Palatul Salimbeni, sunt cateva din obiectivele care ma determina sa imi doresc sa revin in Siena.
Mai multe, aici: Obiective si atractii turistice in Siena.
Toscana va ramane in inima mea pentru totdeauna momentele petrecute aici, locurile vizitate iar sentimentele pe care le am cand scriu acest articol sunt de pura FE-RI-CI-RE.
Love,
A.C.