Montalcino, un important centru viticol din Toscana

Montalcino, localitatea cetate, aflata in celebra Val d’Orcia din Toscana, Italia, este renumita pentru vinul rosu Brunello di Montalcino fiind una dintre cele mai populare destinatii pentru degustarile de vin. Turistii ajung aici nu doar pentru vizitele in podgorii ci si pentru cladirile, strazile si peisajele incredibil de frumoase.

Orasul este cochet, micut, asezat deasupra vaii, cu atmosfera medievala, cladiri din piatra si strazi abrupte. Nici Montalcino nu duce lipsa de peisaje de poveste asupra Val d’Orciei, care se desfasoare la poalele acestuia.

Am pornit pe labirintul de strazi din Montalncino si primul contact l-am avut cu fortareata ridicata in 1361, deasupra celui mai inalt punct al orasului. Intreaga asezare este dominata de impunatoarea constructie, cu o istorie impresionanta. Desi in trecut, orasul a fost atacat de fortele din Siena si Florenta, cetatea nu a fost niciodata cucerita. Ansamblul fortificat include biserica Santo Martiri, o bazilica veche si turnul San Giovanni.

In interior, am gasit enoteca La Fortrezza unde se pot face degustari de vinuri, din soiuri diferite, mai vechi sau mai noi. Am vazut sticle din anii 1968 🙂

Pentru cei care doresc sa admire orasul de sus, din interiorul enotecii se face accesul pe zidurile cetatii, pretul fiind 4 euro.

Strazile din Montalcino sunt in panta si mult mai putin populate decat cele din Montepulciano sau Pienza, cel putin asa le-am gasit.  Au fost zone intregi pe care ne aflam doar noi insa senzatia a fost extrem de placuta. Am putut sa descoperim in tihna orasul si importantele sale obiectve turistice iar la sfarsit, inainte de plecare, ne-am relaxat la una din cochetele terase de pe strazi. Aici am gasit locul perfect pentru servirea mesei, odata ce soarele a apus.

Aflati la sfarsitul zilei, dupa ce am cutreierat colinele Toscanei si dupa ce ne-am pierdut pe strazile din Montepulciano si Pienza, am incheiat seara cu o cina la restaurantul Bacchus.

Preturi:

 • Platou cu branzeturi si salamuri – 13-15 euro
 • Salate – 5-9 euro
 • Panini – 3,5-4 euro
 • Lasagna – 7,5 euro
 • Paste – 7,5-8,5 euro
 • Un pahar de vin Brunello di Montalcino 8-10 euro (in functie de vechime)

Ce poti vizita in Montalcino:

 1. Centrul istoric se desfasoara in jurul Piazza dei Popolo care adaposteste bisericile gemene Santa Maria dei Miracoli si Santa Maria di Montesanto.
 2. Domul dedicat lui San Salvatore
 3.  Palazzo dei Priori
 4. Fortareata
 5. Muzeul Civic Diocesian unde se gasesc opere ale scolii din Siena si alte artefacte.
 6. Abatia di Saint Antimo – la 9 km de Montalcino
 7. Muzeul Brunello di Montalcino

Pret parcare – 1,7 euro/ora. Noi am parcat la baza cetatii.

Love,

A.C.

Summary
Montalcino, un important centru viticol din Toscana
Article Name
Montalcino, un important centru viticol din Toscana
Description
Montalcino, localitatea cetate, aflata in celebra Val d’Orcia din Toscana, Italia, este renumita pentru vinul rosu Brunello di Montalcino fiind una dintre cele mai populare destinatii pentru degustarile de vin.

Comments