Sub soarele Toscanei. Cortona

Aflat la doar 30 km distanta de Arezzo, orasul ce se dezmiarda sub soarele Toscanei, Cortona, trebuie sa fie pe lista voastra de calatorie, daca ajungei in zona. Dupa ce am vizitat Arezzo, am pornit catre Cortona iar drumul parcurs prin inima Toscanei a fost de poveste. Odata ajunsi in fata zidurilor vechiului oras medieval, am parcat masina in fata intrarii in cetate, iar pretul platit pe ora a fost 1,5 euro.

Situat in varful unei coline, Cortona domina intreg peisajul oferind turistilor panorame de poveste asupra dealurilor Toscanei. Orasul este unul dintre cele mai vechi din Italia, cu vestigii romane si urme etrusce dar si influente si capodopere estentiale din perioada renascentista.

O locatie deosebit de romantica, devenita cunoscuta dupa filmarea peliculei „Sub soarele Toscanei” sub regia lui Audrey Wells, Cortona este cu siguranta destinatia din regiune care nu trebuie ratata. Cetatea medievala cu un trecut etrusc ofera pasionatilor de istorie o serie de muzee si cladiri vechi dar si biserici impozante.

Dupa ce am strabatut ingustele strazi la pas, vreme de cateva ore bune si dupa ce am descoperit cele mai importante obiective turistice din oras, ne-am oprit la una din cochetele terase de aici, oarecum feriti de tumultul strazilor.

Cele cateva minute petrecute la Bottega Barachi, in proximitatea zonei de panorama, ne-au incarcat bateriile pentru drumul catre casa.

Preturi restaurant:

 • Un pahar de vin – 5-7 euro
 • O cafea – 1,5 euro
 • Un platou cu branzeturi – 14 euro
 • Un platou cu salamuri – 12 euro
 • O portie de bruschete – 8 euro
 • Paste – 12-14 euro
 • Peste – 16 euro
 • Friptura de porc cu garnitura – 16-18 euro

O felie de pizza pe strada  costa 2 euro.

Cortona mi-a placut mai mult decat Arezzo, poate datorita faptului ca am ajuns pe seara, iar strazile erau intesate de oameni. M-a incantat atmosfera, terasele si senzatia de concediu care a inceput sa se instaleze treptat. Strazile in panta din Cortona, culoarele inguste, zecile de buticuri insirate de-a lungul pietonalelor, terasele cochete si peisajele care se desfasoara de jur imprejurul burgului etrusc, m-au fascinat.

Cand am ajuns noi, in zona centrala, se desfasura un targ de antichitati unde zeci de expozanti isi prezentau marfa, vizitatorilor pasionati de obiectele vechi. M-am invartit si eu pe la standuri insa nu am avut rabdare sa caut prin miile de produse expuse, desi iubesc antichitatile si am preferat sa ma bucur mai mult de oras.

Cele mai importante obiective turistice din Cortona sunt:

 1. Muzeul Diocesano
 2.  Muzeul Dell Academia Etrusca
 3.  Biserica San Nicolo
 4.  Biserica Santa Maria del Calcinaio
 5. Fortareata Medici

Daca ajungeti in Cortona in 15 august, veti nimeri in mijlocul Festivalului Sagra della Besca, cea mai mare sarbatoare a orasului dedicata fripturii de vita.

Love,

A.C.

Summary
Sub soarele Toscanei. Cortona
Article Name
Sub soarele Toscanei. Cortona
Description
Situat in varful unei coline, Cortona domina intreg peisajul oferind turistilor panorame de poveste asupra dealurilor Toscanei.

Comments