Cand am ajuns in Lucca, soarele Toscanei ardea cu putere. Termometrul depasise 40 grade iar plimbarea pe strazile pietruite a fost o incercare pentru noi. Asa ca prima oprire a fost la o terasa, din dorinta de a gasi un colt ferit de caldura toropitoare de afara. Fara succes insa, am plecat de acolo in cautarea principalelor atractii din orasul renumit pentru multitudinea de cladiri medievale si vechi biserici de o frumusete rapitoare.
Orasul din Toscana este inconjurat de zidurile fortificate ale vechii cetati, ziduri care astazi adapostesc adevarate bijuterii arhitecturale si stradute care te imbie la plimbari lungi.
O incursiune prin labirintul creat de cladirile medievale te transpune in vremurile de demult iar atmosfera resimtita in orasul lui Giacomo Pucini este fara doar si poate, unica. Mai mic si mai putin vizitat decat Florenta si Siena, Lucca este o destinatie care nu trebuie ratata, odata ajuns in Toscana.
In Lucca sunt peste 100 de biserici si este destul de dificil sa le descoperi pe toate, mai ales daca ai doar cateva ore la dispozitie sau daca vremea de afara te indeamna sa cauti locuri in care sa te retragi pana la apusul soarelui. Totusi, o zi este suficienta pentru a vedea principalele obiective iar noi, inarmati cu dorinta de a vedea cat mai multe din acest oras, am avut prilejul sa admiram unele dintre cele mai importante atractii turistice.
Strazile si piatetele sunt de-a dreptul fascinante iar cladirile intalnite pe drum, adevarate opere de arta. M-a impresionat calmul si linistea de pe stradutele strajuite de impozantele cladiri si nu am putut sa nu ma opresc minute bune in fata renumitelor catedrale care plaseaza Lucca in topul celor mai frumoase orase din Europa.
Cele mai importante obiective turistice din Lucca:
1.Zidurile fortificate ale orasului – orasul vechi este inconjurat de ziduri fortificate cu o lungime de aproximativ 4 km, bastioane si porti. Peretii de 12 m inaltime au fost construiti intre 1504 si 1645 cu rol de aparare iar mai apoi, intre 1823-1832, Maria Luigia di Bourbon, sora lui Napoleon, a transformat fortificatiile intr-o gradina publica. Este recomandata o plimbare de-a lungul zidurilor, pentru descoperirea celor mai intersante porti, printre care se remarca Porta San Pietro.
2. Biserica San Michele in Foro – bazilica romano-catolica a fost construita pe locul unui vechi forum roman fiind dedicata Arhanghelului Mihail. Este mentionata prima data in 795, ca forum iar mai apoi reconstuita in 1070 la indemnul Papei Alexandru al II-lea. Fatada din secolul al XIII-lea este impresionanta datorita sculpturilor ce o decoreaza iar in varful acesteia regasim statuia Sf. Mihail flancata de doi ingeri. Pe partea dreapta, se remarca statuia Madonnei realizata in 1480 de Matteo Civitali pentru a celebra sfarsitul epidemiei de ciuma.
Accesul in biserica este gratuit iar programul de vizitare este de la 09:00 la 18:00.
Adresa: Piazza San Michele
Turnul Guinigi – un exemplu de arhitectura romano-gotica cu provenienta din anii 1300. In acele vremuri, familiile instarite ridicau turnuri pentru a-si arata statutul in societate iar astazi Turnul Guinigi este unul dintre putinele ramase in picioare din interiorul zidurilor. Are o inaltime de 45 m si 232 de trepte iar acoperisul este transformat intr-o gradina. Este remarcabila imaginea stejarilor crescuti in varful inaltului turn care apropos, se poate vizita.
Adresa: Via Sant Andrea
Program de vizitare: 09:30-19:30
Catedrala sau Duomo de San Martino – Dedicata Sf. Martin, constructia Catedralei romano-catolice a inceput in anul 1063 de catre episcopul Anselm si continuata de Papa Alexandru II. Ulterior, in secolul al XIV-lea s-au adus o serie de modificari realizate in stil gotic. Este foarte interesanta legenda coloanelor de pe fatada, realizate complet diferit. Aceasta spune ca in momentul in care s-a ajuns la partea decorativa a fatadei, s-a organizat un concurs pentru cea mai buna si frumoasa coloana. Artistii participanti au realizat coloanele iar locuitorii din Lucca au hotarat sa le foloseasca pe toate, fara sa plateasca munca prestata.
Adresa: Piazza Antelminelli
Piazza del Anfiteatro – cladirile construite pe locul unui vechi amfiteatru formeaza in centrul lor piateta cu forma elipitca. Baza teatrului antic ce dateaza din secolele I-II, iHr si care odinioaara gazduia aproximativ 10.000 spectactori, se afla acum la 3 m adancime. Piazza del Anfiteatro asa cum o descoperim astazi a fost creata in 1830 de Lorenzo Nottolini fiind folosita ca piata iar acum este locul perfect pentru a petrece momente de relaxare la una din terasele amenajate aici.
Muzeul Puccini – realizat in casa natala a renumitului compozitor Giacomo Puccini, nascut in 1858 in Lucca, muzeul gazduieste obiecte de mobilier, scrisori si alte inscrisuri care au apartinut artistului.
Adresa: Corte San Lorenzo,
Muzeul National – Vila Guinigi, construita in 1418 pentru Paolo Guinigi, conducatorul orasului Lucca in acele vremuri, adaposteste o colectie de arta, de la sculputuri cu provenienta etrusca pana la tablouri realizate de renumiti pictori italieni.
Adresa: Via della Quarquonia, nr. 4
Piazza Napoleone – piata principala a orasului Lucca, dominata de Palazza della Provincia si Biserica San Romano iar in imediata apropiere de Biserica San Giusto.
Cand am ajuns noi, piata era ocupata de una din scenele pe care avea sa se desfasoare renumitul eveniment Lucca Summer Festival, programat in perioada 28-29 Iulie. Artistii anuntati: Elton John, Ennio Morricone, Sting, Scorpions, Eros Ramazotti si multi altii.
Biserica San Giovanni e Reparata
Parcarea in Lucca costa 1,5 euro/ora iar incepand cu a doua ora, 2 euro. Veti gasi locuri suficiente la intrarea in oras, in parcarile de langa ziduri.
Preturi terase: 1 apa la 1 L – 2 euro, un pahar de apa 0,5 euro, o bere 0,2 l – 3 euro si una la 0,4 l – 5 euro, un pahar de vin – 3 euro, un panini – 4,5 euro, un toast – 2 euro.
Love,
A.C.