Siena, romanticul oras din Toscana, Italia, este fara doar si poate preferatul meu din regiune. Este greu de explicat in cuvinte cat este de frumos insa ce pot sa zic este faptul ca mi-a ramas o bucatica din suflet acolo si ca l-am trecut deja pe lista destinatiilor in care trebuie sa revin. Orasul medieval cu stradutele intortochiate m-a primit chiar in momentul in care soarele apunea, iar pe cer erau desenate cele mai incantatoare nuante de roz, portocaliu si galben. Oamenii fascinati de spectacolul naturii isi alegeau cele mai inalte puncte de panorama asupra peisajului in care se regasea mandrul oras, Siena. Am gasit si noi locatia perfecta, cu vedere asupra catedralei si a cladirilor suspendate pe deal si inca de atunci mi-am dat seama ca am ajuns intr-un loc feeric. Atmosfera pe care am gasit-o acolo si senzatiile de uimire pe care le-am trait sunt greu de povestit, ele trebuie traite pe propria piele.
Siena este burgul perfect conservat unde pare ca timpul s-a oprit in loc, un oras unde strazile abrupte serpuiesc iar cladirile medievale inalte creeaza labirinturi in care te poti plimba ore in sir. Cotloane ascunse, terase cochete suspendate pe strazile in panta, buticuri cu suveniruri, toate sunt invaluite intr-o liniste greu de perceput.
Din pacate, am lasat cireasa de pe tort la sfarsitul calatoriei in Toscana, pentru ca daca anticipam cat de minunat este acest loc, cu siguranta alegeam sa ma mai ratacesc prin oras si in alte zile. Totusi, este un prilej sa revin.
Am lasat masina intr-una din parcarile amplasate langa zidurile fortificate si am plecat catre zona centrala, facand scurte opriri la cele mai importante obiective turistice din oras. Insa Siena nu este doar despre obiective, este despre atmosfera de pe strazi si din piete. Am trecut pe langa Biserica San Domenico iar de acolo, dupa ce am admirat de la distanta renumita catedrala din Siena, am intrat pe stradutele populate de oameni.
Primul obiectiv pe care l-am intalnit pe drum si care m-a impresionat extrem de mult, poate datorita faptului ca afara era semi intuneric iar zona era luminata evidentiind cladirile si statuia din mijlocul piatetei, a fost Palatul Salimbeni. De fapt, este vorba despre cele 3 cladiri care formeaza palatul iar in centrul lor, piazza Salimbeni.
Intalnirea cu Piazza del Campo m-a facut sa exclam de bucurie. Imensa piata era suprapopulata de terase si oameni aflati la plimbare. Este foarte interesant ce impact poate sa aiba prima vedere a acestui loc deoarece intrarea se face printr-o poarta ingusta care nu anunta impresionanta deschidere circulara strajuita de cladiri remarcabile. Din orice punct al renumitei piete ai sta, vei putea admira Palazzo Publico, Palazzo Sansedoni, Torre del Mangia, Museo Civico, Fontana Gaia.
De aici, urmatoarea tinta era Piazza Dumo cu a sa Catedrala Santa Maria Assunta. Impunatoare si extrem de frumoasa, oarecum asemanatoare cu domul din Florenta, catedrala este simbolul orasului. Impresioneaza prin maretie dar si prin arhitectura si capodoperele pe care le adaposeste in interior, fiind unul dintre cele mai celebre lacase de cult din intreaga lume.
Si pentru ca in Siena s-a nascut Sfanta Caterina, patroana spirituala a Italiei, nu am ratat ocazia sa vedem casa sa natala. Am gasit-o cand deja era intuneric, insa am putut sa o admiram pe dinafara, gardul oferind posibilitatea sa descoperi arhitectura si curtea interioara a locuintei acum denumita „Santuario di Santa Caterina”.
Dupa ce am batut stradutele in lung si in lat, pana ce s-a intunecat de tot, am reusit sa mai vedem Lojile Papale, Cladirea Comerciantilor, Biserica San Cristoforo.
Seara s-a incheiat apoteotic la una din terasele din Piazza del Campo.
Preturi terasa:
- Lasagna – 10 euro
- Paste – 11-15 euro
- T-bone cu garnitura – 18 euro
- Peste – 20 euro
- Salata – 9-13 euro
- Pizza – 11-14 euro
- Panini – 6-7 euro
- Apa – 2,5 euro
- Un pahar de vin – 5 euro
Cele mai importante obiective turistice din Siena
- Piazza Duomo si Catedrala Santa Maria Assunta
Domul din Siena este unul dintre cele mai importante monumente cu arhitectura gotica din Italia, o biserica ridicata intre anii 1215-1263. Aceasta a fost proiectata de Nicola Giovanni iar mai apoi, in 1285 fiul acestuia arhitectul, sculptorul si pictorul Giovanni Pisano a realizat impresionanta fatada. La exterior, catedrala se remarca prin dungile orizontale de marmura dar si prin reliefurile si statuile care impdobesc fatada. In interior, opere de arta ale renumiti pictori si sculptori italieni impodobesc peretii si plafoanele. Donatello, Nicola, Bernini si altii si-au pus amprenta aici facand din acest lacas de cult un veritabil muzeu.
Pret acces biserica – 6 euro
Opa si pass este un bilet care iti ofera acces in interiorul bisericii dar si in muzee. Durata unui tur – 2 ore. Pret – 14 euro
Detalii, aici.
Adresa: Piazza del Duomo 8
2. Piazza del Campo cu Palazzo Publico, Palazzo Sansedoni, Torre del Mangia, Museo Civico, Fontana Gaia.
Piazza del Campo a fost realizata in anul 1293 si este una dintre cele mai impresionante piete pe care le-am vazut, cu o forma semicirculara, inconjurata de unele dintre cele mai importante cladiri din Siena: Palazzo Publico – sediul primariei orasului care adaposteste la primul etaj, Museo Civico, Torre del Mangia – simbolul Sienei si unul dintre cele mai inalte turnuri din Italia, unde daca urcati cele peste 500 de trepte veti ajunge in varful care ofera o imagine panoramica asupra orasului (102 m).
Pe margine, zeci de terase impanzite de oameni, te imbie sa petreci cateva clipe de relaxare. Odata cu lasarea searii, oamenii se intind pe jos si socializeaza sau se uita la cer sau se aduna in jurul fantanii Gaia.
In aceasta piata, de doua ori pe an, in iulie si august are loc o cursa de cai, celebrul Il Palio. Este vorba despre un turnir medieval unde se intrec 10 cavaleri, un eveniment care aduna peste 50.000 de spectatori.
3. Santuario di Santa Caterina
Sfanta Caterina este protectoarea Italiei, renumita pentru viziunile ei in care aparea casatorindu-se cu Iisus, imagine care a fost reprodusa de cei mai celebrii pictori ai timpului. Sfanta Ecaterina de Siena, fiica unor zidari, al 24-lea copil din cei 25 ai familiei, dupa ce a renuntat la viata mistica, a inceput sa militeze pentru pacea intre republicile italiene si l-a convinsa pe Papa Grigore al XI-lea sa plece de la Avignon si sa se intoarca la Roma. A fost canonizata de catre Papa Pius II in anul 1461 iar in 1939 este proclamata patroana Italiei impreuna cu Sfantul Francisc Asassi. Astazi, casa ei natala a fost transformata intr-un sanctuar.
Adresa: Via Santa Caterina
4. Palazzo Salimbeni este astazi sediul Bancii Monte dei Paschi, una dintre cele mai vechi banci din lume, fondata in 1472. Cele trei cladiri din centrul Sienei care formeaza palatul au fost construite intre secolele XIV-XV iar odinioara piata patrata inconjurata de acestea reprezenta gradina palatului.
Adresa: Piazza Salimbeni
5. Loggia de la Mercanzia se afla in spatele pietei El Campo, a fost construita intre anii 1417-1428, in stil gotic-renascentist. Aceasta este impodobita cu statui si fresce decorative in stuc.
Adresa: Via di Citta 3
6. Palazzo Piccolomini
Palatul in stil florentin renascentist a fost construit in 1469 de catre Andrea si James Piccolomini, nepotii lui Papa Pius II, ca resedinta de familie. Inca din anul 1858 acesta gazduieste arhivele statului, o colectie de documente de o importanta deosebita. In interior se pot vizita spatii de expozitie, o librarie si Muzeul Tablelor Biccherna, o colectie de coperti de carte din lemn.
Adresa: Via Banchi di Sotto
7. Lojile Papale se gasesc langa Palazzo Piccolomini, fiind construite de catre Papa Pius II in anul 1462, reprezentant un cadou pentru familia lui. Cele trei arcuri renascentise din marmura sunt sustinute de colane decorate cu statui iar tavanele sunt infrumusetate de fresce.
Adresa: Loggie del Papa
8. Biserica Sant Agostino
9. Biserica Santa Maria dei Servi
10. Biserica San Domenico
11. Biserica San Francesco
Recomand cazarea la Certosa di Pontignano, un loc de exceptie situat la doar 8 km de Siena. Detalii, aici: O bijuterie de hotel in Toscana. Certosa di Pontignano
Love,
A.C.