Montecatini Terme, faimoasa statiune toscana

Celebra statiune aflata in inima Toscanei, Montecatini Terme, este pe bucket list-ul meu de multa vreme. Nu stiu de ce, dar de multe ori mi-am imaginat ca o sa ajung aici, in localitatea cocotata in varful dealului cu privelisti feerice asupra intinderilor cultivate cu vita de vie. Imi doream sa stau intr-un hotel cu SPA, sa ma relaxez pana uit de mine la o piscina sub soarele arzator al Toscanei. Uite ca visul s-a indeplinit intr-o oarecare masura si am ajuns aici. Desi nu am stat decat cateva ore in Montecatini, m-am incarcat maxim intr-o atmosfera extrem de placuta si calma.

Montecatini Terme este o statiune balneoclimaterica situata la 48 km de Florenta, un oras foarte popular in randul nobililor in secolul al XVI-lea datorita apelor termale cu efecte curative asupra ficatului si a sistemului digestiv dar si pentru aerul curat si peisajele de poveste.

Orasul balnear este si astazi o atractie turistica, cu strazi inguste pline cu magazine de haine, incaltaminte, suveniruri si bunataturi locale. Terasele ingramadite de-a lungul strazilor pietruite servesc mancaruri locale turistilor sositi din intreaga lume pentru tratamentele cu ape termale. Montecatini ascunde cetati medievale, biserici si centre termale cu arhitectura impresionanta.

Cand am ajuns noi era o liniste de nedescris pe strazi, asta pentru ca la amiaza toata lumea se retrage in case sau in camerele de hotel si isi face siesta. Majoritatea restauratelor sunt inchise iar statiunea pare parasita. Terasele incepeau sa isi aranjezele mesele pentru grupurile de turisti sosite aici, insa noi aveam doar cateva ore la dispozitie pentru explorarea locului asa ca nu am mai tinut cont de caldura toropitoare de afara si ne-am aventurat pe stradutele in panta din zona istorica a orasului. Dupa ce am parcat masina in fata funicularului care te duce rapid catre varf, in Montecatini Alto, am inceput excursia cu o oprire la una dintre terasele de acolo. Dupa ce am servit masa, am pornit la pas pe stradute, fara o tinta anume.

Preturile la terasa Il Giardino din Montecatini Alto:

 • Peste – 13-14 euro
 • Supe – 8,5 euro
 • Platou cu branzeturi si prosciutto – 9,5 euro
 • Bruschete – 5,5 euro
 • Paste – 10-12 euro
 • Pizza – 5-8 euro
 • Apa – 2,5 euro
 • Un pahar de vin – 5 euro

Recomand acest restaurant pentru terasa cu vedere panoramica asupra orasului si a intinderilor verzi. Peisajul observat de aici este feeric. Restaurantul are mese si pe pietonala din centrul vechi, insa daca ajungeti este un must have sa ajungeti in gradina din spate. Mancarea a fost buna iar selectia de preparate, diversificata.

Cele mai renumite centre SPA din Monecatini: Terme Tettucino, cel mai cunoscut complex termal din statiune, construit in anul 1779 de catre Leopold Habsburg (fiul Mariei Theresa), Regina, Leopoldino, Terme Tamerechi.

Pe langa atractiile principale ale statiunii, termele, cei pasionati de istorie pot vizita strazile si cladirile istorice:

 1. Castelul sau Montecatini Alto, satul medieval cocotat pe deal deasupra orasului Montecatini Terme
 2. Biserica Sf. Petru unde se gaseste un mic muzeu care adaposteste capul Sfintei Barbara (Varvara)
 3. Cetatea
 4. Biserica del Carmine

Pentru a ajunge in Montecatini Alto, am luat funicularul care pleaca din jumatate in jumatate de ora. Pret – 7 euro dus-intors.

Masina am lasat-o in parcarea de la baza funicularului (gratuit).

Love,

A.C.

Summary
Montecatini Terme, faimoasa statiune toscana
Article Name
Montecatini Terme, faimoasa statiune toscana
Description
Montecatini Terme este o statiune balneoclimaterica din Toscana, Italia, un loc popular datorita apelor termale dar si pentru aerul curat si peisajele de poveste.

Comments