Am ajuns pentru prima data la Zau de Campie, judetul Mures, in urma cu 2 ani de zile. In acele vremuri vizitam Castelul Calendar, un loc de legenda a carui poveste o gasiti in articolul Povestea Castelului Calendar de la Zau de Campie.
Aflasem despre renumitii bujori de stepa ce inca se mai gasesc pe aceste meleaguri insa fiind luna ianuarie m-am multumit cu vizitarea impresionantului castel din centrul comunei. Bineinteles ca nu mi-am putut lua gandul de la pozele cu suavele flori gasite pe internet si am revenit in perioada de inflorire a acestora.
A fost o experienta pe care nu o sa uit vreodata deoarece frumusetea intregii zone mi-a ramas inca intiparita pe retina. Este un loc unic, intr-adevar, o zona care merita vizitata, explorata, traita. Peisajul pe care l-am descoperit este unul care m-a lasat fara cuvinte. Aici am avut senzatia ca ma gasesc intr-o alta lume. Bujorii colorati in nuante de rosu-ciclam se imbina in cel mai miraculos mod cu iarba verde realizand o imagine ce pare desprinsa dintr-un tablou sublim. Da, este o lucrare realizata cu maiestrie care are puterea de a ne aduce noua oamenilor sentimente de bucurie nemarginita. Am fost atat de fericita sa descopar rarii bujori de stepa infloriti mai ales ca perioada in care ii poti gasi asa, in toata splendoarea, este destul de scurta.
Cand infloresc bujorii de stepa
Bujorii de stepa de la Zau de Campie infloresc in aprilie-mai insa maximul de inflorire il ating cand nu te astepti, asa ca trebuie sa ajungi exact la timp pentru a-i admira. Acestia stau infloriti doar 7 zile insa ceea ce este bine de stiut este faptul ca nu infloresc deodata. Asadar, sansele sunt mari sa gasiti bujori infloriti, iar altii, pe cale sa se stinga. Eu am vizitat Rezervatia de bujori de la Zau de Campie in prima saptamana din mai si am gasit florile inflorite in partea dreapta a drumului. Pe dealul din stanga, florile erau aproape trecute, din loc in loc mai rasarea cate un bujor insa pentru mine a fost suficient si asa, De fapt, a fost mai mult decat speram sa gasesc.
Din pacate, anul acesta din cauza pandemiei de Covid-19, rezervatia a fost inchisa insa sugestia mea este ca anul viitor sa treceti locul acesta pe lista pentru ca nu o sa va para rau. In plus, veti putea vizita si castelul din Zau de Campie de care eu, efectiv, m-am indragostit.
Rezervatia de bujori de la Zau de Campie este situata la cea mai mare altitudine la care aceasta floare s-a putut adapta, respectiv 450 m. Actualul custode al rezervatiei are grija ca aceasta specie de floare sa nu dispara si planteaza seminte in zonele in care bujorul nu mai creste. Din pacate, durata de inflorire este foarte mare, fiind nevoie de 5-10 ani ca noul bujor sa infloreasca.
Rezervatia de la Zau de Campie a rezistant in timp datorita lui Marcu Sancraianu, custodele onorific, care vreme de 60 de ani s-a ingrijit ca aceasta planta sa nu dispara. Acesta a gasit modalitatea de a o inmulti prin seminte. La sfarsitul ciclului de inflorire, in iunie, semintele care ajung la maturitate si incep sa capete culoarea maron sunt recoltate cu mare atentie deoarece exista un moment exact la care acestea se pot culege. Secretele bujorului salbatic au fost date mai departe iar astazi, custodele Ciprian Cenan are grija ca rezervatia sa nu piara in timp. Ma inclin in fata acestor oameni! Tare drag imi este sa vad ca mai exista inca persoane care iubesc frumosul si care incearca sa conserve locuri ca acestea.
Rezervatia de la Zau de Campie se gaseste la doar 5 km de comuna, iar cu ajutorul Waze-ului veti putea ajunge in locatie. Practic trebuie sa iesiti din comuna si sa urmati un drum neasfaltat, o carare prin camp, pana in zona unde veti fi intampinati de panourie informative.
Istoria acestei rezervatii incepe in anul 1932 fiind infiintata de catre Alexandru Borza, fondatorul scolii romanesti de botanica. Initial aceasta avea o suprafata de 2,5 hectare, urmand a fi extinsa de catre Marcu Sancraianu pana la 3,5 hectare. Prima aparitie documentara a bujorului de stepa a fost in anul 1846, cand aceasta floare a fost prezentata in cadrul unei expozitii din Viena care prezenta fauna din Transilvania.
Love,
A.C.