Castelul Calendar este unic, spectaculos…de legenda! Am fost atat fericita cand am ajuns acolo incat imi tremurau picioarele de entuziasm si nerabdare! Multumesc, PRO-TV pentru pont! Am ajuns aici datorita reportajului pe care l-ati realizat sambata seara. Stiati ca datorita voua, duminica au ajuns la castel, mai multi vizitatori decat aduna locul saptamani la rand?
Multumesc domnului care era de paza in acea zi si care a fost atat de dragut sa ne lase sa patrundem dincolo de usile ferecate, sa ne povesteasca cu pasiune si drag despre acest loc, sa ne ghideze prin cele mai ascunse cotloane…sa ne lase sa admiram si sa ne imaginam cum era odinioara aici. Vorbele lui ni s-au dus la suflet, mare om! Mare lucru sa vezi oameni atat de pasionati de munca lor, mare lucru sa vezi ca inca mai exista persoane care apreciaza istoria si care isi doresc sa promoveze cum stiu ei mai bine locuri dragi lor…comori pentru tara.
Outfit-ul meu a fost compus din:
Poseta Furla
O gama diversificata de posete gasiti aici: Fashion Days
Profita de reducerile de pana la 80% de pe site!
Pulover Benetton
Fusta Reserved
Povestea de iubire care a stat la baza construirii acestui monument
Istvan Ugron, in acele vremuri ambasadorul Austro-Ungariei in Rusia, a construit la Zau de Campie din judetul Mures, un castel al timpului, inspirat de castelele medievale franceze. Constuctia a inceput in anul 1911 si a durat 3 ani. Realizat dupa principiile unui calendar, castelul are 365 de ferestre, cate zile are anul, 52 de camere, cate sunt saptamanile, 12 holuri cate sunt lunile, 7 terase cate zile are saptamana si 4 turnuri, anotimpurile. Senzational, nu?
Povestea de dragoste care sta la baza construirii Castelului Calendar este si ea senzationala. Se zice ca Istvan Ugron a ridicat acest castel pentru o printesa din Rusia, una din fiicele Tarului Nicolae al II-lea al Rusiei, de care era indragostit. Pentru a se casatori cu el, aceasta i-ar fi cerut baronului sa paveze drumul care duce pana la intrarea in castel cu monede de aur, asezate in cant, pentru a nu calca cu picioarele coroana inscriptionata pe acestea. Banii nu au fost suficienti si lucrarea s-a oprit la jumatatea drumului. Printesa a considerat ca Istvan Ugron nu este suficient de bogat pentru ea iar povestea celor doi s-a incheiat aici. Mai tarziu, in timpul Revolutiei Ruse din 1917, viata printesei si a intregii ei familii a fost curmata.
Castelul in zilele noastre
In perioada comunista, castelul a fost preluat de stat iar mobilierul a fost transferat la Turda. Cladirea a fost transformata pe rand in sanatoriu pentru bolnavii de TBC, scoala si depozit de cereale iar pana in anul 2012, orfelinat. In perioada in care a functionat ca si centru de plasament, a adapostit aproximativ 70 de fete. Pasind acum in interior, am descoperit camerele care poarta nume de flori, placutele de deasupra usilor indicand intrebuintarea fiecarei incaperi – croitorie, infirmierie, camera arhivelor, bucatarie, etc. Arhitectura cladirii este spectaculoasa atat la exterior cat si in interior. Cele 4 turnuri, terasele, ferestrele, blazonul familiei imprimat deasupra intrarii principale, impunatoarele usi, minunatul vitraliu si impozantele scari, sunt deopotriva coplesitoare.
Urmasii au revendicat padurea si alte sute de hectare din Zau de Campie insa Castelul a fost castigat de catre Consilul Judetean Mures. Din fericire, autoritatile au inceput lucrari de restaurare. Eu sper din tot sufletul ca acest castel sa isi recastige imaginea din trecut si locul binemeritat pe harta obiectivelor importante din Romania.
Cum ajungi aici?
Sibiu-Medias-Tarnaveni-Iernut-Ludus-Zau de Campie (129 km)
Bucuresti-Brasov-Sighisoara-Ungheni-Iernut-Ludus-Zau de Campie (411 km)