10 locuri ascunse din Romania pe care trebuie sa le descoperi

Aceste 10 locuri ascunse din Romania reprezinta doar cateva dintre comorile pe care tara noastra le pastreaza pentru cei dornici sa le exploreze. Fiecare loc ofera o experienta unica si memorabila, ce nu poate fi gasita in ghidurile turistice traditionale. Asadar, daca vrei sa evadezi din destinatiile celebre si sa descoperi o Romanie mai putin cunoscuta, nu ezita sa vizitezi aceste locuri fascinante, ce iti vor dezvalui o latura necunoscuta a tarii!

Alexandra Cristian - 202005098546861668082055128
  1. Muzeul Palariilor de Paie din Criseni, Harghita

Aici am avut parte de o experienta fascinanta, plina de descoperiri inedite. Am invatat despre procesul traditional de realizare a palariilor, am admirat o expozitie impresionanta de palarii din toata tara, dar si fotografii cu batranii satului care pastreaza traditiile mestesugului. Cel mai spectaculos exponat a fost palaria uriasa de 2 metri diametru, realizata din 22.500 fire de paie si 1,5 km de ata, care a fost inclusa in Cartea Recordurilor. Ghidul nostru, un domn foarte simpatic, ne-a povestit cu entuziasm despre cum au realizat aceasta capodopera iar eu am avut ocazia sa port o replica mai mica, dar extrem de grea, de peste 2.5 kg. 

Muzeul, infiintat in 2001 de familia Lajos Szocs, are o istorie de peste 130 de ani, iar fiecare incapere a sa spune o poveste despre mestesugul traditional al palariilor de paie. In prima camera sunt expuse ornamente realizate din spice de grau, iar in a doua incapere, vizitatorii pot observa diferitele tehnici de impletire ale satenilor. A treia camera este dedicata procesului tehnologic de realizare a unei palarii, de la secerat pana la purtat. Un alt punct de atractie este curtea muzeului unde se afla o colectie de pietre din albia raului Cusmed si o caruta de pompieri veche de 150 de ani. Intrarea este gratuita, iar vizitatorii pot face o donatie pentru intretinerea muzeului. Cheile sunt disponibile la barul din apropiere. 

Adresa: Gergely 229, Crișeni 537006, Harghita

Program de vizitare: L-D: 09:00-20:00

Telefon: 0744255832

Alexandra Cristian - IMG 9738
Alexandra Cristian - B3ECF9BF 35E0 4FB1 A717 72D1E378D6A1

2. Statuia Inima lui Iisus din Odorheiu Secuiesc

Este un loc care iti taie respiratia, un cadru natural de vis, perfect pentru contemplare si relaxare. Similara cu celebra Statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro, aceasta statuie impunatoare din Harghita ofera privelisti uimitoare asupra regiunii. Cu o inaltime de 22 de metri, a fost construita in 2011 de artistul Walter Zavaczky din fier si otel inoxidabil, iar costurile au fost sustinute prin donatii. Situata pe dealul Gordon, la 953 m altitudine, statuia ofera o panorama spectaculoasa asupra vaii si satelor din jur, fiind dotata cu o scara interioara ce permite vizitatorilor sa ajunga in varful acesteia pentru a admira peisajele de poveste.

Localizare:

  • Varful Gordon, comuna Lupeni, judetul Harghita
  • La aproximativ 22 km de Odorheiu Secuiesc
Alexandra Cristian - 0000cover
Alexandra Cristian - IMG 7874

3. Alun, satul de marmura

Un sat uitat de lume dar incarcat de farmec, este locul ideal pentru cei care iubesc linistea si locurile pline de istorie. Satul se afla in comuna Bunila din judetul Hunedoara si este unic in Romania datorita drumului sau care a fost sapat in versanti si acoperit cu marmura extrasa din carierele din zona in anii 60 de catre sateni. Aceste cariere de marmura au fost exploatate timp de doua secole, iar satul a fost construit in mare parte din acest material scump, de la fundatiile caselor, pana la grajduri si biserica. 

Pe stradutele sale imbracate in marmura, linistea este coplesitoare, iar atmosfera te face sa simti ca ai ajuns intr-un loc de basm, departe de tumultul vietii cotidiene.

Biserica din centrul satului este o alta particularitate a acestui loc, fiind aproape in totalitate realizata din marmura si considerata unica in lume. Construita in 1939 de preotul Petru Rosu, aceasta a fost pictata in anii ’60, dar a fost lasata in uitare si a ajuns intr-o stare de degradare. Astazi este ingrijita de doua maicute, care se asigura ca acest monument unic nu va disparea. Marmura folosita pentru biserica nu provine din cariera aflata la marginea satului ci a fost adusa de fiecare familie din sat, ceea ce face ca biserica sa aiba un caracter cu totul aparte. Cariera de marmura din Alun a fost exploatata de austrieci si mai tarziu, de familia Roja din Italia, care a furnizat materialul pentru constructii importante, inclusiv pentru Casa Poporului din Bucuresti. Cu toate acestea, dupa 1989, cariera a fost abandonata.

Cum ajungi aici: Din orașul Hunedoara, urmează traseul: Hunedoara – Teliucu Inferior – Ghelari – Poienița Voinii – Alun.

Alexandra Cristian - 20201024 163727
Alexandra Cristian - 20201024 160150

4. Rezervatia de stuf de la Sic

Este a doua cea mai mare intindere de stuf din Romania, dupa Delta Dunarii. Traseul incepe de la parcarea aflata langa podul de lemn care strabate stufarisul si continua cu o plimbare linistita, perfecta pentru momente de relaxare in mijlocul naturii. Plimbarea pe podul de lemn dureaza aproximativ o jumatate de ora, cu opriri in foisoare pentru odihna. Este important sa ai incaltaminte confortabila, deoarece pe alocuri podul poate fi inclinat sau are scanduri lipsa. Linistea locului este de neinteles, iar atmosfera calma a intinderilor de stuf este aproape hipnotizanta.

Lacul Stiucii, aflat la mica distanta de Sic, in satul Sacalaia, este o rezervatie naturala care gazduieste diverse specii de pesti, inclusiv stiuca. Acest lac este un loc de balaceala pentru localnici, dar si un punct de interes pentru vizitatori care doresc sa se relaxeze in natura. Zona este ideala pentru o zi de vara, cu o terasa ce ofera o priveliste minunata asupra apei, fiind un loc perfect pentru a te racori si a te bucura de peisaj.

Locație:

  • Sic, Comuna Sic, județul Cluj, România
  • Din Cluj-Napoca, urmează drumul național DN1 (E81) spre Huedin.
  • După aproximativ 35 km, vei ajunge la localitatea Sic.
  • Stufărișurile se află pe malul lacului de acumulare Sic, deci este necesar să te îndrepți spre zona lacului.
Alexandra Cristian - cover 2
Alexandra Cristian - 20200809 151857

5. Rapa Rosie

Cunoscuta si ca Micul Canion al Romaniei, este o arie protejata situata la 3 km de Sebes, judetul Alba, cu o vechime de peste 60 de milioane de ani. Formatiunea geologica este unica in Romania si poate fi comparata cu Marele Canion din SUA, dar la o scara mult mai mica. Datorita autostrazii Orastie – Sibiu, care trece la 2 km distanta de canion, acest obiectiv a devenit tot mai vizitat, iar cei pasionati de senzatii tari vin aici pentru a practica zborul cu parapanta sau deltaplanul. Traseele care duc la baza canionului sunt accesibile, insa este recomandat sa le alegeti doar pe cele marcate si desigur, sa aveti incaltaminte adecvata urcarii pe munte.

Peisajul Rapei Rosii este fascinant, cu microrelieful format in argila rosie ce a dat nastere unor forme ciudate si impresionante, precum coloane si piramide inalte care par ruine ale unui vechi edificiu. Acestea se ridica la inaltimi de pana la 400 m, iar contrastul cu iarba verde creeaza o imagine deosebita. De pe autostrada, stancile rosii atrag privirile ca un magnet, iar la fata locului, forma lor stranie te indeamna sa urci pe cararile ce duc catre varful dealului care ofera o priveliste de ansamblu asupra lor. 

Locație: Rapa Rosie se afla in județul Alba, la aproximativ 4 km de Sebes.

Alexandra Cristian - 20200808 165330
Alexandra Cristian - 20200808 164543

6. Padurea Mociar

Misterul Padurii Mociar te cuprinde imediat ce pasesti pe cararile ei strajuite de ramurile batrane ale copacilor. Fiecare pas in acest loc pare sa dezvaluie o lume aparte, cu copaci seculari, ale caror forme ciudate par ca spun povesti vechi. Sunetele necunoscute, vantul care adie printre ramuri si trilurile pasarilor creeaza o atmosfera aparte, greu de descris. 

Padurea Mociar, care se intinde pe aproximativ 48 de hectare, este casa unor arbori vechi de sute de ani, iar pe langa stejari si frasini, aici se gasesc si plopi tremuratori. Datorita varstei sale impresionante, padurea este studiată de biologi – unii dintre copaci sunt mai batrani de 700 de ani. Atmosfera locului este unica, cu trunchiuri noduroase si coroane haotic dezvoltate, care transforma padurea intr-un loc fascinant.

Locatie: Padurea Mociar este o arie protejata de interes national, aflata pe teritorul judetului Mures, pe teritoriul administrativ al comunei Gurghiu, in imediata apropiere a drumului judetean DJ153C care leaga Reghinul de satul Hodac.

Alexandra Cristian - 20200607 174511
Alexandra Cristian - 20200607 174008

7. Rezervatia de bujori de stepa de la Zau de Campie

Am ajuns pentru prima data la Zau de Campie, judetul Mures, cautand Castelul Calendar, un loc de legenda. Atunci am aflat si despre bujorii de stepa care inca mai cresc pe aceste meleaguri. Experienta a fost una de neuitat, descoperind un peisaj care m-a lasat fara cuvinte. Bujorii colorati in nuante de rosu-ciclam se imbina perfect cu iarba verde, creand o imagine de o frumusete rara, un tablou care m-a umplut de bucurie. Desi perioada de inflorire a bujorilor de stepa este scurta, am avut noroc sa ajung in prima saptamana din mai si sa vad florile inflorite, chiar daca unele erau deja aproape trecute.

Rezervatia de bujori de la Zau de Campie este situata la 450 m altitudine, locul de maxima adaptare al acestei specii de floare. Custodele rezervatiei, Ciprian Cenan, are grija ca bujorul de stepa sa nu dispara si sa fie plantat in zonele unde nu mai creste. Rezervatia a rezistat in timp datorita lui Marcu Sancraianu, care timp de 60 de ani, s-a ingrijit de inmultirea acestei plante prin seminte. Rezervatia a fost infiintata in 1932 de Alexandru Borza si extinsa ulterior la 3,5 hectare. Istoria bujorului de stepa a inceput in 1846, cand floarea a fost prezentata intr-o expozitie la Viena.

Localizare: Rezervatia se afla la doar 5 km de comuna Zau de Campie si poate fi usor accesata cu ajutorul Waze-ului.

Alexandra Cristian - 20200509 173439
Alexandra Cristian - 20200509 174434

8. Furnalul de la Govajdia

Situat la 20 km de Hunedoara, Govajdia ascunde o veritabila comoara a tarii, primul furnal cu flux continuu din Europa si al doilea din lume. Se spune ca aici s-ar fi turnat componente pentru constructia Turnului Eiffel din Paris, iar furnalul a fost prezentat la Expozitia Universala de la Paris din 1889, cand a fost construit si celebrul turn. Cu o istorie de peste 200 de ani, furnalul din Govajdia a fost cel mai modern de pe vremea sa, functionand fara intrerupere pentru topirea minereurilor de fier. Acesta a fost construit intre 1806 si 1810, in apropierea Muntilor Poiana Rusca, si a functionat pana in 1924, cand uzinele din Hunedoara au preluat productia. Astazi, furnalul este deschis vizitatorilor, fiind declarat Monument de arhitectura industriala in 2000 si inclus in lista monumentelor istorice ale judetului Hunedoara.

Desi au existat proiecte de restaurare, acestea nu s-au materializat din cauza lipsei finantarii. Exista planuri de refacere a traseului de cale ferata pe care circula mocanita intre Govajdia si Hunedoara si de introducere a furnalului in circuitul turistic, insa investitia necesara este de aproximativ 1 milion de euro. Mocanita, care lega Hunedoara de Govajdia, a fost una dintre primele linii de cale ferata ingusta din Transilvania, transportand minereuri si pasageri. A functionat timp de 100 de ani, dar a fost inchisa dupa declinul combinatului siderurgic, iar acum au ramas doar ruinele podurilor, doua tunele si terasamentul. Traseul de 16 km, ce strabatea Tinutul Padurenilor, ramane o mare oportunitate turistica neexplorata pe deplin.

Alexandra Cristian - 20190119 164340
Alexandra Cristian - 20190119 170417

9. Hoghilag, taramul tuberozelor

Satul Hoghilag din judetul Sibiu este renumit pentru florile sale parfumate de tuberoza, cultivate aici inca din 1963, cand au fost aduse de sasi. Aceasta floare delicata, dar puternic parfumata, este folosita in lume atat in industria parfumurilor si cosmeticelor, cat si ca planta medicinala sau aliment, in functie de regiune. In Romania, tuberoza a devenit emblematica pentru Hoghilag, unde peste 20 de familii continua traditia cultivarii ei. In fiecare vara, satul prinde viata odata cu inflorirea tuberozelor, iar Festivalul Tuberozelor, organizat din 2017, atrage turisti care vin sa admire gradinile inflorite, sa participe la tururi ghidate si sa se bucure de produse locale si evenimente culturale in curtea Bisericii Evanghelice.

Pentru a vizita gradinile de tuberoze, trebuie sa intri in curtile localnicilor, marcate cu placute speciale. Cea mai buna perioada este vara, in special in weekendul festivalului, insa tuberozele infloresc intre iunie si septembrie, iar cultivatorii planteaza culturi esalonate pentru a avea flori in fiecare an.

Localizare: Hoghilag se afla la doar 16 km de Sighisoara si 79 km de Sibiu, iar din Bucuresti se poate ajunge pe traseul Bucuresti – Brasov – Sighisoara – Hoghilag (aproximativ 304 km).

Alexandra Cristian - 20200725 184426
Alexandra Cristian - cover

10. Gherdeal, satul cu doar 7 locuitori

Pe vremuri un loc plin de viata, este acum un sat aproape parasit, cu doar 7 locuitori ramasi, dintre care 3 sunt sasi si 4 romani. Acestea sunt persoane in varsta, majoritatea avand peste 50 de ani, iar ultimul copil nascut aici a fost in 1988. Satul avea o scoala saseasca, una romaneasca, o gradinita si doua biserici, dar toate acestea sunt acum doar amintiri. Casele sasesti sunt daramate de vreme, feroneria este lipsita sau distrusa, iar gradinile au fost inghitite de plantele salbatice. Linistea este cuvantul care descrie cel mai bine atmosfera satului de astazi, unul care a fost candva un loc prosper, dar care acum pare un colt uitat de lume.

Satul Gherdeal se afla in comuna Bruiu, la aproximativ 60 de km de Sibiu, intr-un peisaj de vis, la poalele muntilor. Drumul care duce acolo este ca dintr-un basm, serpuieste prin natura salbatica, oferind o priveliste spectaculoasa asupra muntilor si satului in sine, dominat de turnul Bisericii sasesti care inca sta semet. Privind in jur, dealurile impadurite si muntii acoperiti cu zapada completeaza perfect acest cadru de poveste. Drumul pana la Gherdeal incepe din Sibiu, pe traseul catre Brasov, cu o ramificatie catre Noul Roman, apoi la dreapta catre Cincu, continuand cu Somartin, Buiu si in final Gherdeal.

Alexandra Cristian - 20171104 164745 e1509996974568
Alexandra Cristian - 20171104 164406 e1509997587308

Love,

A.C.

Comments