Cetatea de Scaun a Sucevei

Am ajuns in Suceava pentru a 5-a oara si pentru ca o vizita in oras nu este completa fara o scurta incursiune dincolo de zidurile vechii cetati, am ales sa petrec cateva clipe acolo, inainte de apusul soarelui. Cetatea de Scaun a Sucevei, mandria orasului este fara doar si poate, un obiectiv turistic important din Bucovina si un loc care nu trebuie ratat odata ajuns in zona.

Cetatea medievala a fost construita pe un platou situat la 70 m deasupra luncii Sucevei, cu vedere panoramica asupra orasului. Aceasta, impreuna cu Cetatea Scheia, astazi in ruine, a fost ridicata de catre Petru I Musat in secolul al XIV-lea. Ulterior, in secolul al XV-lea, cetatea a fost fortificata de catre Stefan cel Mare si distrusa doua secole mai tarziu de catre Dumitrascu Cantacuzino.

Cetatea de Scaun a Sucevei facea parte din sistemul de fortificatii al Moldovei impotriva atacurilor otomane. Petru I Musat a mutat in anul 1388 capitala Principatului Moldovei, de la Siret la Suceava. Aici, si-a construit un castel fortificat pentru a-I deservi ca resedinta, o constructie in forma patrata, cu turnuri de aparare in colturi si pe mijlocul fiecarei laturi. Zidurile au fost ridicate cu o grosime de 2 m iar pentru a intari cetatea, au fost sapate santuri in jurul constructiei. Castelul avea in interior o curte iar de-a lungul zidurilor au fost realizate mai multe incaperi, o biserica si o inchisoare.

In timpul voievodatului lui Stefan cel Mare, 1457-1504, Cetatea de Scaun a Sucevei a trecut prin doua etape de reconstructie. Acesta, intelegand importanta construirii fortificatiilor, cu rol de aparare impotriva atacurilor, a ridicat manastiri fortificate si a intarit cetatile existente. Intarirea Cetatii de Scaun a Sucevei s-a facut in doua etape: in prima etapa a fost adaugat zidul care inconjura fortul Musatin iar in cea de-a doua a fost adaugat inca un zid, santul de aparare a fost largit iar intrarea a fost mutata pe latura de nord-est. Ulterior, cetatea a fost asediata insa atacatorii nu au reusit sa o cucereasca.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost inclusa in anul 2015 pe lista monumentelor istorice din Suceava iar astazi este alcatuita din patru obiective: Fortul Musatin, incinta exterioara, santul de aparare si zidul de contraescarpa.

In anul 2016 in cetate a fost realizata prima expozitie permanenta care prezinta o colectie de arme medievale, blazoane si tezaurul Moldovei. Extrem de atractive pentru vizitatori sunt sistemele multimedia si proiectiile video cu subiecte legate de istoria cetatii.

Biletul de intrare cetate si videoproiectie nocturna: 12 lei/adulti si 3 lei pentru copii, studenti, elevi

Program de vizitare: luni – inchis, marti-duminica – intre orele 10:00 – 21:00. Casa de bilete se inchide la ora 20:00.

Videoproiectia noctura se deruleaza in fiecare seara si consta in redarea pe zidurile exterioare si interioare ale cetatii a unor imagini alb-negru cu sunete.

Love,

A.C.

Summary
Cetatea de Scaun a Sucevei
Article Name
Cetatea de Scaun a Sucevei
Description
Cetatea de Scaun a Sucevei facea parte din sistemul de fortificatii al Moldovei impotriva atacurilor otomane.

Comments