Aventura prin Peloponez a inceput de la o idee aparuta vara aceasta, un vis care nu mi-a dat pace pana nu l-am indeplinit. Desi am facut planuri iar mai apoi le-am regandit datorita timpului scurt pe care il aveam la dispozitie, Teatrul din Epidaurus, considerat ca fiind unul dintre cele mai frumoase teatre grecesti, a ramas in topul listei cu obiective de vizitat. Trebuia sa ajung aici! Nu mi-am putut scoate din minte imaginea imensului teatru vechi de 2500 de ani, perfect conservat, asa ca am structurat ziua astfel incat sa ajungem si acolo.
Am plecat din Loutraki si dupa ce am petrecut cateva minute bune pe podul suspendat deasupra Canalului Corint, am vizitat Teatrul antic Epidaurus, situl archeologic Micene iar mai apoi, ne-am indreptat catre Nafplio, orasul unde am si innoptat.
Din Corint – Loutraki, am facut aproximativ 1 ora (50 km) pana la Epidaurus, asa ca am ajuns in locatie in prima parte a zilei, gasind comoara Greciei Antice invaluita intr-o liniste pe care imi doream sa o descopar. Asa am avut posibilitatea sa ma bucur in tihna de imensul evantai care pare ca se prabuseste peste micuta scena unde odinioara se jucau piese de teatru in cinstea lui Asclepios.
Primul impact cu impresionanta constructie m-a facut sa exclam de uimire. Spectaculos este cuvantul care caracterizeaza cel mai bine acest loc incarcat de istorie. Ce imagine coplesitoare ti se deschide in fata ochilor, odata ajuns la baza treptelor din piatra! Am ramas fara rasuflare in fata acestui loc si de atata bucurie, parca nu mai stiam incotro sa o apuc. Am urcat treptele pana in varf, am stat in centrul scenei, m-am invartit si am poposit pe bancutele din piatra ca sa mai admir inca o data inainte de plecare acest imens teatru.
Teatrul Epidaurus din Peloponez, impresionant datorita acusticii sale deosebite este folosit si astazi ca locatie de desfasurare a unor evenimente, dintre care, cel mai important este Festivalul de drama antica Epidavria, parte a Festivalului din Atena. Acustica exceptionala este datorata randurilor de scaune construite din calcar care filtreaza sunetele cu frecventa joasa emise de public si le amplifica pe cele cu frecventa inalta ale scenei.
Oamenii aflati aici testau acustica cu metoda monedei care odata aruncata pe jos, sunetul produs de caderea acesteia s-ar auzi pana pe ultimul rand al teatrului. Eu nu am auzit niciun sunet, insa poate nu m-am concentrate suficient. Multi spun ca au testat si ca functioneaza.
Epidaurus a fost un oras antic grecesc, localizat in golful Saronic iar astazi doua orase poarta numele Epidavros, Nea Epidavros si Palaia Epidavros.
Teatrul antic a fost proiectat in secolul al IV-lea iHr de catre Polykleitos cel Tanar insa cele 34 de randuri originale au fost extinse in epoca romana cu alte 21, avand o capacitate de 14.000 de locuri. Specific teatrelor grecesti, acesta a fost construit intr-un cadru natural deosebit, cu vegetatie luxurianta si peisaje de poveste.
Astazi, dupa aproximativ 2500 ani, teatru arata exact ca atunci, acesta trecand doar pe alocuri prin proceduri de restaurare.
In Grecia Antica, orasul era cunoscut pentru teatrul sau antic dar si pentru sanctuarul lui Asclepius, vindecatorul, fiul lui Apollo, nascut aici. In vremurile respective, Asclepionul de la Epidaurus era un centru de vindecare unde oamenii veneau pentru a gasi leacuri la suferintele ce ii incercau. Ei dormeau aici, iar in timpul somnului primeau sfaturi de la zei, care le recomandau ce trebuie sa faca pentru a-si recapatata sanatatea.
Sanctuarul se regaseste in imediata apropiere a teatrului, facand parte din acelasi complex. Odata ce ai intrat pe poarta de acces, in partea dreapta se gaseste teatrul Epidaurus iar in partea stanga, complexul Asklepieion of Epidaurus, situl archeologic ce cuprinde urme ale unor cladiri antice, altarul lui Apollo, templul si altarul lui Asklepios, Tholosul, stadionul, sanctuarul, dar si un mic muzeu cu obiecte descoperite in timpul sapaturilor arheologice.
Pentru vizitarea obiectivelor taxa de vizitare este de 12 euro/adult si 6 euro/copil. In extrasezon, noiembrie-martie, tariful se ieftineste cu 50%.
Program vizitare – zilnic intre 08:00 – 20:00.
Love,
A.C.