Lacul Rosu si Cheile Bicazului

Cheile Bicazului – Lacul Rosu este o arie protejata de interes national, situata in judetul Harghita, pe teritoriul administrativ al orasului Gheorgheni. Frumuseti ale naturii, cele doua atractii de renume din Romania, se afla la poalele muntilor Hasmasu Mare, o zona care impresioneaza vizitatorii sositi din intreaga lume.

Peisajele de aici sunt ireal de frumoase, cu munti care parca stau sa se prabuseasca peste soseaua ce serpuieste printre stancile de piatra, cu padurea nemarginita si lacuri hipnotizante. Turismul montan din regiune este atractiv pentru iubitorii drumetiilor, pentru alpinistii aflati in cautare de adrenalina dar si pentru cei care vor sa petreaca cateva clipe de relaxare cu barca pe lac sau la una din terasele amenajate in apropiere.

Lacul Rosu arata ca in povesti. Imaginea padurii scufundate nu are cum sa nu impresioneze iar in zilele in care locul devine prea putin populat, intreaga zona pare cuprinsa de magie. Lacul este feeric, inconjurat de padure iar tabloul buturugilor care strapung firul apei este unic.

In zilele reci, cand ceata se lasa peste lac, zona poate sa fie folosita cu succes ca scena de film. In zilele insorite si mai ales vara, locul este suprapopulat de oameni iar barcutele colorate inveselesc peisajul. Tarabele cu suveniruri insirate pe malul lacului, unitatile de cazare si terasele cu vedere panoramica isi asteapta si ele vizitatorii. In extrasezon, lacul este scaldat in liniste. Pe timpul iernii, cand temperatura scade foarte tare, lacul ingheata iar imaginea se schimba complet.

Lacul Rosu este cel mai intins lac natural montan din Romania, format in 1838 in urma unui cutremur. Numele acestuia provine de la Paraul Rosu care il traverseaza straturi de culoare rosie cu oxizi si hidroxizi de fier. Numele acestuia in limba germana si maghiara se traduce prin Lacul Ucigas. De ce acest nume? Potrivit legendei, in urma surparii pamantului, ar fi fost acoperit un sat intreg, omorand oamenii si animalele locului.

Microclimatul extrem de placut din zona este benefic pentru tratarea starilor de insomnia si stres. Incepand cu anul 1900, tursimul balnear recreativ a fost cel care a dus la rezvoltarea intregii zone.

Cheile Bicazului s-au format pe valea paraului Bicaz si drumul care le strabate uneste practic Transilvania de Moldova. Aceste chei spectaculoase creaza unul dintre cele mai frumoase drumuri din Romania. Odata ajuns in dreptul lor, imaginea sufocanta a stancilor care parca stau sa cada peste sosea, te indeamna sa te opresti macar vreme de cateva minute pentru a admira ceea ce a putut sa faca natura in aceste locuri.

Serpentinele te conduc prin peisaje umbrite de munti iar eu, ori de cate ori ajung prin aceasta zona, nu pot sa nu ma minunez de frumusetea acestora. Ajuns prin aceste locuri, drumul in sine este o atractie turistica insa pentru cei care au mai mult timp la dispozitie exista si cateva pesteri care se pot vizita, formate in peretii de calcar. In imediata apropiere se gaseste si Lacul Rosu.

Love,

A.C.

Summary
Lacul Rosu si Cheile Bicazului
Article Name
Lacul Rosu si Cheile Bicazului
Description
Cheile Bicazului - Lacul Rosu este o arie protejata de interes national, situata in judetul Harghita, pe teritoriul administrativ al orasului Gheorgheni.

Comments