Cimitirul vesel din Sapanta

Cine nu a auzit de cimitirul vesel din Sapanta? Cine nu a vazut cel putin o data imagini cu multimea de cruci colorate in albastru, acele bucati de lemn pictate in culori care iti iau ochii, cu mesaje care te indeamna sa petreci minute in sir descoperindu-le? La Sapanta am gasit cimitirul unde moartea merge mana in mana cu veselia. Desi vorbim despre un cimitir, un loc unde in mod normal ai patrunde cu inima stransa, mesajele haioase transforma atmosfera, in mod normal una apasatoare, intr-una vesela.

Am ajuns in Maramures si desi am mai vizitat si in trecut Cimitirul de la Sapanta, nu am ratat ocazia de a vedea cum arata locul acum, curioasa fiind de schimbarile petrecute in anii care au trecut.

Am parcat masina langa gardul cimitirului si am gasit acelasi loc, neschimbat si surprinzator de putin populat. Chioscurile cu suveniruri de pe marginea drumului isi asteptau turistii, prea putini in aceasta perioada, desi ne aflam la inceputul sezonului de vara. 

Am platit biletul de acces, 5 lei si m-am pierdut prin marea albastra, am ratacit minute in sir prin acel muzeu in aer liber colorat intr-un albastru intens. Am trecut prin dreptul crucilor pictate in renumitul “albastru de Sapanta” si m-am oprit in dreptul celor cu imagini frumoase si texte interesante. Versurile inscrise pe cruci relateaza intr-un mod inedit viata celui care se odihneste acolo, ocupatia si hobby-urile pe care le-a avut dar si modul in care a murit. Este trist sa citesti sfarsitul tragic de care au avut parte unii dintre ei insa felul in care sunt expuse textele parca te face sa privesti moartea cu alti ochi. 

Cimitirul de la Sapanta este unicat in lume prin felul in care vorbeste despre viata si moarte, un loc care surprinde in cel mai pur mod filosofia de viata a romanilor prin epitafele inscriptionate.

Care este povestea cimitirului? Acesta a aparut in anul 1930 fiind creatia lui Stan Ion Patras. De meserie sculptor, Patras a lucrat crucile din cimitirul de la Sapanta vreme de 50 de ani, iar dupa moartea acestuia, Dumitru Pop Tincu a continuat traditia.

In Sapanta se gaseste si casa memoriala a creatorului nascut in anul 1908, amplasata la cateva sute de metri de cimitir. Inauntru se poate vizita atelierul in care s-au lucrat renumitele cruci dar si camerele in care a locuit.  Stan Ion Patras a inceput sa sculpteze cruci din lemn de stejar de la varsta de 14 ani iar cativa ani mai tarziu au aparut versurile inscriptionate pe acestea, poezii scurte, scrise la persoana I intr-un stil arhaic, cu iz ironic. Pe langa cruci, mesterul popular realiza si alte opere de arta, in special obiecte de mobiler iar o parte din acestea i-au impodobit si propria casa.  

Sapanta este satul de resedinta al comunei cu acelasi nume din judetul Maramures.

Love,

A.C.

Summary
Cimitirul vesel din Sapanta
Article Name
Cimitirul vesel din Sapanta
Description
Cimitirul de la Sapanta este unicat in lume prin felul in care vorbeste despre viata si moarte, un loc care surprinde in cel mai pur mod filosofia de viata a romanilor prin epitafele inscriptionate.

Comments