Unul dintre cele mai fascinante castele descoperite pana acum, este castelul familiei Lazar din comuna Lazarea, judetul Harghita. Iubesc castelele din Romania, cred ca nu mai este o surpriza asta si ma incanta peste masura cand gasesc locuri ca acesta. Entuziasmul este pe culmi cand ma aflu in fata unor cladiri vechi, cu importanta istorica si arhitectura deosebita.
Desi am reusit sa il admir doar pe dinafara, fatadele exterioare si impunatoarele ziduri, m-au transpus in vremurile de glorie ale acestui monument. A fost usor sa imi imaginez cat de frumoasa a fost odinioara, aceasta constructie nobiliara. Cladirea isi pastreaza si astazi farmecul, chiar daca starea de degradare in care se afla este destul de avansata. M-a impresionat grandoarea domeniului, decorurile zidurilor, picturile, poarta de acces si arhitectura cladirilor.
Am cautat cu disperare o nisa prin care sa reusesc sa descopar mai mult din interiorul acestui castel, insa zidurile inalte nu mi-au permis sa vad prea multe.
Constructia castelului a inceput in anul 1532, iar ulterior s-au facut adaugari intre anii 1631-1632. Ridicat de Stefan al IV-lea Lazar, jude al scaunelor Gheorgheni, Ciuc si Casin, pe ruinele conacului medieval Andras din secolul al XV-lea, castelul este realizat intr-o combinatie de stiluri, romanic, renascentist si gotic.
S-a dorit realizarea unui ansamblu unic in Transilvania si s-a pus un accent deosebit pe detaliile constructiei care trebuiau sa evidentieze influenta principelui in viata politica si administrativa. Astfel au aparut cornisele decorate si pictate, scara impozanta, cele patru bastioanele cu inscriptii, fresce si blazonul familiei. Aici se poate observa si anul in care s-au finalizat lucrarile, 1632. In curte se gaseau anexele necesare desfasurarii activitatii zilnice la castel: grajduri, casa slujitorilor, bucataria si alte cladiri agricole. In mijlocul curtii a fost construita o inchisoare unde stateau detinutii pana li se hotara soarta.
Ansamblul are forma de patrulater, in colturi regasindu-se cele patru bastioane. Palatul denumit si Sala Cavalerilor este corpul principal al castelului, acesta fiind ridicat in secolul al XVIII-lea in stil renascentist, cu picturi pe tavane si mobilier din lemn masiv.
Castelul Lazar a fost distrus de habsburgi intre 1706-1707 iar apoi a intrat in posesia lui Francisc al IV-lea Lazar, numit in 1742 jude al scaunelor Ciuc, Gheorgheni si Casin. Acesta a ridicat o noua cladire denumita Casa Doamnei. Ulterior, o parte din castel a fost din nou incendiata.
Castelul Lazar se afla in administratia Centrului Judetean de Creatie insa urmasii familiei il revendica. Acesta este si motivul pentru care castelul este inchis si nu se poate vizita.
Lazarea se afla la o distanta de 6 km de Gheorgheni catre Toplita iar castelul se gaseste in centrul comunei.
Love,
A.C.