Mandra cetate aflata in apropiere de Targu Neamt, cunoscuta si sub numele de Cetatea Neamtului este o fortificatie medievala ce dateaza din secolul al XIV-lea, parte a sistemului de fortificatii din Moldova, cu rol de aparare impotriva atacurilor otomane. Amplasata strategic, in cel mai inalt punct de pe Culmea Plaiesului, la 480 m altitudine, cetatea s-a dovedit aproape de nepatruns datorita pozitiei ideale pentru aparare, controland drumurile si strajuind Valea Moldovei si Valea Siretului dar si datorita felului in care a fost construita. La plasmuirea acesteia s-a folosit in mare parte piatra de rau, dar si piatra de cariera si roca din Culmea Plaiesului. Cetatea era vulnerabila in partea de nord, iar pentru a o intari, Stefan cel Mare a decis saparea unui sant adanc pe langa ziduri.
Cetatea a fost ridicata de Petru I Musat si fortificata in secolul al XV-lea de catre Stefan cel Mare iar mai apoi, distrusa de Mihai Racovita in secolul al XVIII-lea. Perioada cea mai infloritoare a cetatii a fost in timpul domniei lui Stefan cel Mare care intelegand rolul fortificatiilor, a inaltat zidurile, a construit bastioanele si podul sprijinit pe 11 piloni de piatra. Podul era construit la 8 m inaltime si era alcatuit dintr-o parte fixa si una mobila. In caz de primejdie, partea mobila aflata intre ultimul pilon si ziduri se ridica printr-un sistem de scripeti. In cazul in care inamicul reusea sa treaca de aceasta, cetatea era dotata si cu cele doua capcane denumite “curse de sobolani”.
Abandonata in secolul al XVIII-lea, cetatea a intrat intr-un con de umbra si intr-un proces de distrugere. Locuitorii din Targu Neamt au inceput sa care piatra din ziduri pentru a-si construi case, pana in timpul domnitorului Mihai Sturdza care a emis un decret prin care interzicea aceste practici. In 1866, Cetatea Neamt a fost declarata Monument Istoric iar primele lucrari de consolidare au inceput in 1968.
Cetatea Neamt, simbol al poporului roman, a fost mentionata in diverse opere: Dimitrie Bolintineanu in 1857, poemul “Muma lui Stefan cel Mare”, Costache Negruzzi in 1845, “Sobieski si romanii”, Ion Creanga in Amintiri din Copilarie, Alexandru Vlahuta in povestirea “In muntii Neamtului” din volumul Romania Pitoreasca.
Am gasit cetatea Neamt complet restaurata si pot sa afirm cu mana pe inima ca este una dintre cele mai frumoase descoperite de mine pana acum. Aceasta impresioneaza atat prin istoria zbuciumata, prin grandoare, dar si prin amplasament. Asezat pe un deal, ansamblul fortificat ofera o vedere panoramica de care este greu sa nu te indragostesti. Podul arcuit pare ca pluteste prin nori, conducandu-te catre poarta cetatii deasupra careia sta mandra emblema a Moldovei.
Intre anii 2007 – 2009 cetatea a fost inchisa pentru restaurare, lucrari realizate cu bani proveniti din fonduri europene iar astazi, vizitatorii pot admira un obiectiv istoric de o deosebita importanta pentru tara noastra. Aici se pot vizita incaperile amenajate, dormitoarele, bucataria, monetaria, sala armelor, temnita, camera de provizii, Paraclisul Sf. Nicolae, curtea si terasele. Pasionatii de istorie vor descoperi in interior informatii legate de trecutul cetatii Neamt dar si expozitii de fotografie.
Drumul pana la cetate este deopotriva incantator. Am parcurs traseul de la baza dealului, prin mijlocul naturii iar odata ajunsa in fata podului care ofera acces dincolo de zidurile vechi, am realizat de fapt cat de mult ma bucur sa ma aflu aici. Cetatea restaurata ofera turistilor experiente de neuitat. Turnurile, curtea interioara si camerele te conduc in perioada de glorie a Cetatii Neamtului si este inevitabil sa nu te transpui cel putin pentru o clipa in acele vremuri.
Program de vizitare
Luni – inchis
Marti – Duminica 10:00 – 18:00 (aprilie – septembrie)
Marti – Duminica 10:00 – 18:00 (octombrie – martie)
Ultimul bilet se vinde cu o jumatate de ora inainte de inchidere
Pret bilet acces
Adulti – 24 lei
Prescolari/elevi – 6 lei
Grupuri (minim 5 persoane), studenti – 12 lei
Love,
A.C.