Am ajuns in Nou iar Biserica fortificata din mijlocul satului ne astepta cu poarta deschisa. Trista si parasita, cu o curte care parca striga dupa ajutor si un interior partial distrus, vechea biserica evanghelica suspina dupa trecutul glorios. Marturie vremurilor trecute stau falnicele ziduri, cazute acum in dizgratie. Gunoaiele, bancile distruse si lipsa de preocupare fata de acest impresionant monument, m-au intristat maxim.
Principala atractie din sat, biserica saseasca, se afla astazi intr-o stare greu de descris in cuvinte. Aceasta, a fost ridicata in secolul al XIII-lea, la fel ca multe din bisericile fortificate din Transilvania si figureaza pe lista monumentelor istorice din Romania. Din nefericire, acest monument pare a fi uitat in timp, abandonat asemenea unui obiect nefolositor. Dar uite ca mai sunt oameni dornici sa descopere aceste capodopere ale trecutului si tind sa cred ca nu sunt putini. Ce frumoasa trebuie sa fi fost atmosfera de aici acum ani de zile!
Bazilica romanica a fost construita in secolul al XIII-lea, fiind alcatuita din trei nave, cor cu absida si un turn cu clopotnita. Ulterior, in secolul al XV-lea, au aparut si fortificatiile iar in interior au fost realizate bolti pe tavane. Decorul este simplu insa bolta pe ogive de deasupra absidei si bolta in cruce de deasupra corului dau un farmec aparte incaperii.
Orga bisericii a fost construita in anul 1913 insa astazi ea nu se mai gaseste in Biserica din Nou, fiind vanduta in anul 1993 bisericii din satul Somotca, judetul Bacau.
Din altar, am mai gasit doar masa de piatra si o cruce. Inexistent este si vechiul dulap in stil baroc in care era incastrata orga. Baldachinul amvonului realizat in stil baroc inca se mai poate vedea in biserica.
La exterior, se gasesc doua console decorate, una cu un cap de om iar cealalta cu un cap de leu. Pe fatada de vest a clopotnitei, se pot identifica pe zidurile cladirii, doua reliefuri romanice incastrate, un episcop si un leu. Clopotnita a fost decorata cu un ceas, care in secolul al XX-lea a disparut. Urmele acestuia se mai pot observa si astazi.
Satul Nou , fostul Noul Sasesc, apartine de comuna Rosia (podisul Hartibaciului) si se afla la o distanta de aproximativ 20 km de Sibiu, pe drumul catre Agnita.
Pozele sunt graitoare…cuvintele sunt de prisos.
Love,
A.C.