Rosia (Rothberg) este o comuna din judetul Sibiu, in podisul Hartibaciului, formata din satele Daia, Nou, Casolt, Cornatel, Nucet si Rosia.
In centrul satului sasesc se gaseste biserica evanghelica din secolul al XIII-lea, o basilica romanica ridicata in anul 1225 care s-a pastrat in timp in stilul in care a fost construita, ea nefiind modificata foarte mult de-a lungul anilor. Sasii au parasit locul insa biserica a ramas martora a vremurilor trecute. Desi este una dintre cele mai vechi din Transilvania, biserica este din fericire si foarte bine conservata. Ajunsi acolo, am putut sa constatam cu bucurie ca intreg ansamblul este bine ingrijit. Ceea ce m-a incantat in mod deosebit este faptul ca am gasit deschisa poarta de acces in curte. Usa bisericii era si ea deschisa insa grilajul de dupa aceasta nu ne-a permis accesul in interior. Totusi, ne-am bucurat ca am putut sa admiram chiar si din intrare frumosul edificiu.
Asezata intre impozantele case sasesti si inconjurata de trainici copaci, vechea biserica fortificata pare ca suspina dupa trecutul glorios. Aici am simtit o vibrate aparte si intreaga atmosfera m-a marcat. As putea spune ca este una dintre bisericile fortificate unde m-am regasit cel mai mult, locul in care m-am incarcat cu energie pozitiva. Spatiul din fata bisericii este deosebit iar imaginea care ti se deschide in fata ochilor, odata trecut de poarta, este una de poveste. Aici am gasit liniste.
Biserica este construita din piatra, in interior putand fi observate coloane cu arcuri care separa cele trei nave, arce in cruce, picturi in stil neoclasic pe absida corului si pe arcul triumfal (care separa altarul de restul incaperii). Aici se gaseste si o inscriptie in limba latina care dateaza din secolul al XIX-lea. Portalul romanic isi intampina vizitatorii cu inscriptia “Wife mir herr, deinen Wegg” – “Domnul este calea mea”.
In anii 1700, biserica sufera cateva modificari prin adaugarea unei balustrade de fier, a altarului baroc si a amvonului cu decoratiuni din lemn.
Orga bisericii a fost construita in anul 1850 de catre Heinrich Maywald si a fost ulterior restaurata, fiind functionala si astazi.
Turnul de aparare al fortificatiei este amplasat in fata bisericii si are rol de turn clopotnita. Acesta dateaza din secolul al XVI-lea si are o inaltime de 8 m. Turnul are in componenta sa si un ceas, care din pacate nu este functional.
Casa parohiala locuita de preotul Eginald Norbert Schlattner este amplasata in curte bisericii, aceasta fiind construita in anul 1550. Chiar daca numarul enoriasilor nu este foarte mare, preotul tine slujbe in biserica din Rosia, continuand traditia in sat. Pe langa statutul de pastor luteran in Rosia inca din anul 1978, preotul Eginald Norbert Schlattner este si scriitor in limba germana. Acesta s-a nascut in Arad si a copilarit in Fagaras. In anul 1990 a inceput sa scrie, una dintre cele mai de success opere fiind “Cocosul decapitat”. Publicata in anul 1998 in Austria, cartea a fost reeditata de mai multe ori si tradusa in 8 limbi, ulterior fiind adaptata pentru cinematografe. Filmul Cocosul decapitat a fost filmat in Sibiu sub conducerea regizorului Radu Gabrea si a aparut pe ecrane in anul 2007.
In Rosia puteti ajunge din Sibiu, drumul spre Agnita, pe DJ106. Cheia bisericii se gaseste la clopotar sau la parohie.
Love,
A.C.