10 zile prin Italia. Itinerariu. Buget. Ponturi

Va spun cu mana pe inima ca unul dintre cele mai frumoase concedii pe care le-am facut vreodata, a fost chiar acesta. Asa ca nu puteam sa tin doar pentru mine intreg traseul urmat si toate comorile descoperite, drept urmare am asternut in acest articol, informatii utile pentru o calatorie perfecta in Italia. Itinerariul acesta este perfect si va garantez ca odata urmat, veti plasa si voi Italia in topul celor mai frumoase tari vizitate. Faptul ca iubesc Italia nu mai este o surpriza, insa pentru mine, tara in sine este vesnic surprinzatoare. Aici fiecare loc ascunde ceva, fiecare regiune este diferita.

Italia este diferita dar mai ales, complexa. Aici veti gasi mari metropole si sate cocotate in munte, bulevarde impresionante dar si mici stradute pavate cu piatra, cladiri futuriste dar si case in stanca, magazine de lux si mici buticuri locale, peisaje montane si apusuri la malul marii.

Si pentru ca pana acum am vizitat Italia in lung si in lat, va propun cel mai frumos circuit cu masina prin Bella Italia. Credeti-ma pe cuvant ca o sa imi multumiti dupa ce va intoarceti acasa 🙂

4.998 km cu masina in 10 zile, cuprinzand cu toata aviditatea de cunoastere din lume: nebanuit de frumosul Graz, misterioasa Venetia, romantica Verona. Plini de iubire si extaz ne-am lăsat pierduti in superbul Portofino si in micutele sate suspendate cu casute multicolore din Cinque Terre.  Am ramas fara grai pe coasta Amalfitana iar Insula Capri… desprinsa din carti! Peisajele din Toscana ne imbiau la orice iesire de pe autostrada sa deviem de la drumul nostru, insa cu siguranta intr-o zi o sa ma pierd pe acele dealuri parca pictate cu o minutiozitate de artist. Pisa cu al ei turn inclinat, tristul oras Pompei, fumegandul vulcan Vezuviu, arena gladiatorilor de la Capua si cochetul Firenze, au conturat una dintre cele mai frumoase aventuri.

Alexandra Cristian - 2019 02 03 00.29.11
Alexandra Cristian - italy e1549187701233

Durata calatorie – 10 zile (9 nopti)

Lungime traseu – 5.000 km

Traseu: Sibiu – Graz – Venetia – Verona – Rapallo – Portofino – La Spezia – Cinque Terre – Coasta Amalfi – Capri – Pompei – Capua – Florenta – Graz – Sibiu

Buget de vacanta pentru 2 persoane: aproximativ 2000 euro.

*Daca veti calatori in 4, bugetul se poate reduce la 1700-1800 euro

Cazari: 800 euro

Combustibil: 400 euro

Taxe drum: 100 euro

Barca de viteza Coasta Amalfi: 50 euro (2 persoane)/dus-intors

Autobuz Amalfi: 16 euro (2 persoane)/dus intors

Barca Salerno – Capri: 80 euro (2 persoane) – dus-intors

Funicularul Capri: 7 euro (2 persoane) – dus-intors

Tren Cinque Terre: 24 euro (2 persoane)

Alte cheltuieli zilnice: 50 euro/zi (2 persoane)

*cu mancare la restaurante medii/fast food/street food

Itinerariu. Distante. Opriri.

  1. Sibiu – Graz (1000 km)

Cazare 1 noapte in Graz – Hotel Strasser. Pret: 60 euro/noapte

Am plecat din Sibiu pe la 7 dimineata iar distanta de 1000 km pana in Graz, unde ne-am petrecut prima noapte, am strabatut-o in aproximativ 10 ore. Ajunsi aici pe inserat, am reusit sa descoperim la pas zona centrala iar mai apoi, am incheiat seara in cel mai frumos mod posibil, la o terasa amplasata in fortificatia de pe dealul Schlossberg. In ultima zi, cand ne indreptam catre casa, am avut mai mult timp la dispozitie, asa ca am reusit sa gustam mai mult din oras. Graz poate fi vizitat la pas fara nicio problema, orasul nefiind foarte mare iar datorita faptului ca principalele obiective turistice sunt amplasate in zona centrala, este suficient sa alocati o singura zi acestei destinatii. Mai multe despre Graz, am scris in articolul: Amazing Graz, Austria.

Alexandra Cristian - 2019 02 03 00.18.54 01

2. Graz – Venetia – Verona (450 km)

Cazare 1 noapte in Verona – Ibis Hotel Verona. Pret: 70 euro/noapte

Graz a fost orasul de tranzitie, locul unde am ales sa dormim prima noapte, inainte de a incepe aventura prin Italia. Am ales aceasta locatie deoarece se afla in drumul nostru catre Venetia dar si pentru ca era o locatie pe care nu o mai vazusem pana atunci.

Dimineata, dupa micul dejun, am plecat din Graz cu directia Venetia. Distanta de 450 km am strabatut-o in aproximativ 4-5 ore. Am ajuns in parcarea supraetajata din Venetia pe la ora 14.00, iar de aici am luat funicularul care ne-a dus pana in zona garii. Aflati in Venetia pentru a treia oara, ne-am plimbat pe stradutele intortochiate, fara o tinta anume dar totusi cu entuziasmul primei descoperiri. Principalele atractii din oras le-am mai vazut si cu alte ocazii, asa ca am hotarat sa o luam la pas inspre Piata San Marco.

De aici, ne-am intors la gara cu vaporetto si am plecat inspre Verona, locul unde am innoptat. Distanta de 70 km am facut-o in mai putin de o ora. Am ajuns in orasul lui Romeo si al Juliettei cand deja era intuneric si ne-am inceput seara la o terasa din Pizza Bra, langa Arena din Verona. Bineinteles ca nu am plecat din Verona pana nu am vazut si renumitul balcon al Juliettei.

Am ales sa dormim in Verona si nu in Venetia datorita preturilor mai bune la cazari dar si pentru ca in Verona nu fusesem pana atunci. Orasul era oricum amplasat in drumul nostru catre Portofino si cred ca a fost o alegere inteleapta.

Mai multe despre Venetia si Verona am scris in articolul: Bella Vita in Bella Italia. Verona si Venetia.

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.45.54 01

3. Verona – Rapallo – Portofino (320 km)

Cazare 1 noapte in Rapallo – Casa di Gemma. Pret: 110 euro/noapte (apartament 2 camere)

Din Verona am pornit linistiti pe la ora 09:00 dimineata si ne-am indreptat catre Rapallo. Dupa aproximativ 3 ore, am ajuns in oras, ne-am cazat si am pornit catre zona centrala unde am stat pana seara tarziu.

A doua zi ne-am incarcat din nou bagajele in masina si am plecat catre Portofino. Distanta dintre Rapallo si Portofino este de doar 11 km, iar pe drum veti trece prin fascinantul oras Santa Margherita di Ligure. Intreg drumul pe coasta pana la destinatie este absolut incantator. Ajunsi in Portofino, am lasat masina intr-o parcare privata si am pornit pe jos, in explorarea micutului oras de la poalele Apeninilor Ligurici.

Este suficienta o jumatate de zi pentru a descoperi Portofino, cu ale sale casute colorate insirate pe malul apei, in forma de semicerc. Peisajul descoperit aici se apropie de perfectiune, insa mai multe informatii utile si fotografii, gasiti in articolul: I found my love in Portofino.

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.29.23 01

4. Portofino – La Spezia (80 km) – Cinque Terre

Cazare 2 nopti in La Spezia (sat Ricco del Golfo di Spezia) – Casa di Giada. Pret: 60 euro/noapte (2 camere, bucatarie, curte)

Dupa ce ne-am incarcat sufletele cu energie pozitia si dupa ce retina s-a obisnuit cu atat de mult frumos, am pornit catre Cinque Terre. Imi amintesc si acum cat de incantati am fost cand am ajuns in satul Ricco del Golfo di Spezia, locul unde am petrecut 2 nopti, in mijlocul naturii. Satul este amplasat la 10 km de La Spezia, orasul de unde pleaca trenul catre Cinque Terre. Ne-am felicitat pentru alegerea facuta deoarece sentimentul de libertate pe care l-am trait acolo, a fost extraordinar.

Prima seara am petrecut-o in sat unde am mancat pizza si paste gatite intr-un stil autentic. A doua zi a fost dedicata vizitarii celor 5 taramuri de poveste, cele 5 sate legate intre ele de “blue path”, drumul de coasta lung de 12 km, cu peisaje care te lasa fara rasuflare. Am plecat cu masina din sat, am parcat langa gara si dornici de aventura, am pornit hotarati sa vizitam toate cele 5 sate.

Cum ajungi in Cinque Terre, ce trebuie sa vizitezi si multe alte informatii utile plus un set impresionant de poze, in articolul: Cele cinci taramuri de poveste. Cinque Terre.

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.23.10 01

5. La Spezia – Pisa – Salerno (Coasta Amalfi) cu Positano, Amalfi şi Insula Capri (600 km)

Cazare 4 nopti in Salerno –  Apartament Salerno Centro. Pret: 80 euro/noapte

Am plecat din Cinque Terre catre Coasta Amalfitana si nu credeam ca o sa ma mai impresioneze ceva mai tare decat locurile descoperite in cele 5 sate de poveste. Dar, supriza! Amalfi si Capri sunt de departe cele mai frumoase locuri pe care le-am vazut in acest concediu. Drumul nostru catre Amalfi, trecea pe langa Pisa asa ca nu am avut cum sa ratam ocazia de a ne fotografia cu renumitul turn inclinat.

Nu am pasit pana acum pe drum mai spectaculos decat cel care leaga cele 7 orase de pe Amalfi (Salerno, Positano, Sorrento, Ravello, Minori, Maiori şi Amalfi). Locul meu preferat de pe Amalfi, Positano, este plin de viata, vibrant, impresionant. Nu exista cuvinte atat de frumoase ca sa contureze mai bine emotiile pe care le-am trait, vazandu-ma in fata unei asemenea imagini perfecte.

Cum vizitezi Coasta Amalfi, ce nu trebuie sa ratezi, preturi si alte sfaturi utile, in articolul: Coasta Amalfi. Positano, Amalfi si Salerno.

Pentru mine insula “de’l solo far niente”, Capri a atins cumva apogeul frumusetii pe Pamant. Insula Capri este impresionanta din toate unghiurile si este locul pe care l-as alege daca m-as hotara sa ma mut din Romania.

Mai multe detalii despre insula Capri, am scris aici: Insula Capri, perla Marii Tireniene.

Alexandra Cristian - 2018 07 10 14.09.05 01
Alexandra Cristian - 2018 07 10 14.27.22 01
Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.59.52 01

6. Salerno – Pompei – Capua – Florenţa (500 km)

1 noapte in Florenta – B&B Hotel Firenze Nuovo Palzzo di Giustizia. Pret: 70 euro/noapte

Dupa ce am vizitat Coasta Amalfi si Insula Capri, am fost atat de incantati incant nu mai conteneam sa ne minunam si sa rememoram experientele traite acolo, pe cuvant! Drumul nostru prin Italia, a continuat cu o scurta vizita la Pompei, o oprire de 1 ora la Capua si cu o noapte petrecuta in Florenta.

Toate acestea intr-o singura zi? Cateodata ziua pare atat de lunga si uneori atat de scurta. In a opta dimineata din acest concediu, dupa ce am servit croissantele si cafeaua in balconul nostru din centrul orasului Salerno, am plecat catre Pompei. Am ajuns acolo in aproximativ o ora si tot cam atat am petrecut in zona.

La o distanta de 50 km se gaseste localitatea Santa Maria Capua Vetere iar acolo veti putea trai momente unice vizitand al doilea amfiteatru ca marime din Italia, dupa Colosseumul din Roma. Vechiul amfiteatru din Capua, pe locul caruia a fost construit cel actual este renumit mai ales pentru ca in arena lui, a luptat cunoscutul gladiator, Spartacus. Mai multe informatii interesante si poze, aici: Pe urmele lui Spartacus. Capua.

Dupa 2 ore petrecute la Capua, am pornit la drum catre Florenta. Distanta de 440 km pana in Florenta, leaganul Renasterii italiene, am parcurs-o in 4 ore. Am ajuns in oras cand ziua se ingana cu noaptea si tot ce am reusit sa mai vedem in ultima seara petrecuta in Italia, a fost Domul si zona centrala. Am incheiat ziua cu o portie de paste carbonara, servite la o terasa cu vedere catre impresionantul Dom, simbolul Florentei.

Alexandra Cristian - 2018 07 10 19.52.20 01
Alexandra Cristian - 2018 07 10 14.31.50 01

7. Florenţa – Graz (800 km)

Cazare 1 noapte in Graz – Hotel Strasser. Pret: 60 euro/noapte

Am plecat din Florenta catre Graz, locul unde am innoptat pentru ultima data in acest concediu. Dupa 8 ore de mers cu masina, am ajuns la destinatie si am mai reusit sa prindem o dupamasa intreaga pentru a vizita cele mai importante atractii din oras. Timpul a fost suficient pentru a descoperi orasul la pas, ba mai mult, am mai avut vreme si de o scurta sesiune de shopping, dimineata inainte de plecare.

8. Graz – Sibiu (1000 km)

Back homeee, incarcati de emotii, sentimente de bucurie si vesnica recunostinta pentru ceea ce am trait in aceste zile 🙂

Love,

A.C.

 

Comments