Daca si tu iubesti TOAMNA iar sosirea acestui anotimp iti invie simtirile si dorinta de a cutreiera, daca ti se umple inima de bucurie la vederea spectacolului naturii, a muntilor acoperiti de culoare ca intr-un tablou pictat cu maiestrie, a paturii multicolore ce acopera intreg pamantul, vibratia luminii printre frunzele ce stau sa cada, atunci, trebuie neaparat sa ajungi la Oasa. Drumul pana la lacul Oasa este cel mai frumos de strabatut in toamnele tarzii cand soarele reuseste inca sa isi faca loc printre norii grei, iar peisajul este de poveste. Nu cred ca am gasit drum mai frumos pana acum. Peisajul din jurul lacului este frumos in orice anotimp dar toamna este de-a dreptul spectaculos. Iubesc toamna dar mai ales, iubesc felul in care arata toamna la Oasa.
Fa-ti timp sa te opresti pe drum oriunde gasesti un loc care te inspira. Eu am gasit locul meu, in Sasciori. Am ajuns aici in toate anotimpurile, dar toamna este preferata mea. Ador sa stau cateva minute in fata lacului de aici, parca tinut in brate de infinita natura.
Lacul Oasa este un infinit de incantare, locul cu cele mai frumoase apusuri de soare si o imagine aproape selenara cauzata de retragerea apei din baraj. Amplasat in Muntii Sureanu la o altitudine de 1225 m, la o distanta de 75 km de orasul Sebes si 24 km de Obarsia Lotrului, in comuna Sugag, Oasa este cel mai mare lac de acumulare amenajat pe cursul raului Sebes. Barajul functioneaza din in anul 1979 iar la un an distanta a fost inaugurata hidrocentrala Galceag.
Malurile lacului sunt accesibile cu masina; de pe malul drept se poate observa Transalpina iar de pe malul stang, varful Piscu, cel mai inalt varf din muntii Sureanu.
Drumul pe care il parcurgem de fiecare data ca sa ajungem aici este urmatorul: Sibiu- Sebeș-Petresti-Săsciori-Căpâlna-Șugag-Oașa. Acesta este traseul Transalpina care se continua cu Obârșia Lotrului-Rânca-Novaci. Am scris mai multe despre Transalpina, aici: Cea mai inalta sosea din Romania – Transalpina
Pe malul lacului, in mijlocul naturii, Cabana Oasa isi intampina vizitatorii cu preparate traditionale servite in restaurant sau vara, pe terasele amenajate in acel cadru de basm. Cei care doresc sa petreaca mai mult timp prin zona, cabana pune la dispozitie turistilor optiuni de cazare diverse: un apartament, camere de cazare in cladirea principala si casute din lemn cu baie proprie.
Cred ca pozele sunt suficient de graitoare. Hai ca te-am convins! Este toamna, asa ca nu rata spectacolul naturii pe drumul de Transalpina!
Love,
A.C.