Un taram de poveste, Provence

Provence este de vis…este visul meu pe care urmaresc sa il indeplinesc de cativa ani buni. Listele cu trasee si obiective de vizitat au fost pregatite inca de anul trecut, am stiut clar ce trebuie sa vad, unde trebuie sa ajung. Totul a functionat conform planului, desi vremea a incercat sa ne incurce programul bine stabilit de acasa.

Dealuri mov, campuri parfumate cu lavanda, asezari amplasate in varf de munte, vechi castele si cetati, cascade de poveste, stradute pietruite, alei labirint, terase cochete, buticuri cu iz de basm si lacuri verzi, locuri ce par desprinse din alta lume. Doamne, ce minunate sunt aceste meleaguri, cat de complexa este intreaga zona! Am venit pentru lavanda, clar, dar satele descoperite, cele mai frumoase sate din Provence, au incununat aceasta calatorie, transformand-o intr-una dintre cele mai frumoase de pana acum.

In Provence totul miroase a lavanda si intreaga regiune infloresta odata cu floarea de care este atat de strans legata. Scumpa levantica mi-a placut dintotdeauna…acum, o ador. Ador mirosul ei inconfundabil, gingasia si suavitatea, culoarea dar mai ales felul in care arata atunci cand se usuca. Lavanda este efemera. 

Natura este spectaculoasa aici, culorile ce iti dezmiarda ochii, de-a dreptul fascinante. Campuri mov de lavanda se intrepatrund cu galbenul culturilor de floarea soarelui, plantatii de maslini in nuante verde pal imbinate armonios cu impresionantele vii, campuri de cereale proaspat culese, parjolite de soare…sunt atat de sarace cuvintele pentru mi-a fost dat sa traiesc.

Alexandra Cristian - 20180716 200211
Alexandra Cristian - 20180716 192553

Proventa-Alpi-Coasta de Azur este regiunea din S-E Frantei, cuprinsa intre Marea Mediterana, Valea Ronului si Italia. Regiunea este alcatuita din 6 departamente: Alpes de Haute Provence, Vaucluse, Var, Bouches du Rhone, Haute Alpes, Alpes Maritimes.

Sursa foto: www.provenceweb.fr

Alexandra Cristian - provence 8

Alpes de Haute Provence

Acest departament mi-a placut cel mai mult, tocmai de aceea, am ales sa il vizitam in 2 zile, din cele 4 petrecute in Provence. Daca vrei sa descoperi dealuri cu lavanda, cum vezi in pozele de pe internet, campuri mov cu distilerii si mici magazine cu produse din lavanda, atunci nu trebuie sa ratezi zona asta.

Alexandra Cristian - 20180716 194942

Ce poti vedea aici

1. Campurile valurite cu lavanda in jurul orasului

2. Parcul natural Verdun cu al sau canion, Gorges du Verdon. Canionul are o lungime de 25 km si a fost format de raul Verdon. In capatul canonului, raul se varsa in lacul Sainte Croix du Verdon, de o culoare turquoise cum rar am vazut. Locul este foarte popular printre turistii sositi in zona, care pot opta pentru plimbari cu masina de-a lungul canionului, pot face drumetii pe jos, se pot racori in apele lacului sau se pot plimba cu caiacul. Terasele cu vedere catre lac, te imbie sa petreci cateva momente de relaxare in fata acestui cadru idilic. Sincer, chiar este cea mai verde apa pe care am vazut-o pana acum.

Mai multe detalii, aici: Gorges du Verdon, Franta

Alexandra Cristian - 20180716 130605

3. Unele dintre cele mai frumoase sate si orase: Digne les Bains, Greoux les Bains, Riez, Gap, Castellane, Quinson, Manosque, Barcelonette, Valensole, Moustiers Sainte Marie.

4. Moustiers Sainte Marie este in topul preferintelor, daca vorbim despre cele mai frumoase sate din Provence. Amplasat la sute de metri inaltime deasupra apei, pe o stanca spectaculoasa, cu biserica Notre Dame de Beauvoir cocotata la 300 de trepte distanta, cu o cascada care trece printre case, cu zeci de buticuri care vand produse din lavanda si alte suveniruri.

Alexandra Cristian - 20180716 171206

5. Fabrica de cosmetice L’Occitane din Manosque. Vizitatarea este gratuita insa este necesara o rezervare facuta in prealabil. Rezervarile se pot face la tel. +330492703208 sau la adresa de email [email protected]

Drumul lavandei, ruta noastra:

Marsilia – Aix-en-Provence – 30 km

Aix-en-Provence – Manosque – 55 km

Manosque – Valensole – 20 km

Valensole – Greoux les Bains – 13 km

Greoux les Bains – Sainte Croix du Verdun – 27 km

Sainte Croix du Verdun – Moustiers Saint Marie – 17 km

Moustiers Saint Marie – Marsilia – 121 km

Alexandra Cristian - 20180716 164552 001
Alexandra Cristian - 20180718 120106

Vaucluse

Departamentul Vaucluse adaposteste cele mai frumoase sate din Provence. Daca te astepti sa gasesti lavanda pana la Avignon, ei bine, tin sa te dezamagesc pentru ca in drumul nostru nu am gasit decat ici colo cate un petec mov. Mai inspre nord, in zona orasului Sault, denumit si capitala lavandei, campurile mov reapar in peisaj. Dar satele…satele sunt fascinante. Orasele, de asemenea. Incantatorul Avignon gazduia in perioada in care am ajuns noi acolo, Festivalul Avignon, o scena in aer liber, cu piese de teatru, demonstratii de dans, muzica, mascote si animatori. Orasul intesat de lume, nu prea ne-a lasat sa descoperim in tihna strazile si cladirile, insa atmosfera de sarbatoare m-a incantat maxim. Cele cateva zeci de minute petrecute in Piata Palatului, la o terasa cu vedere catre Palatul Papilor, cu ritmuri live de muzica frantuzeasca, au fost mai mult decat bine primite.

Alexandra Cristian - 20180717 181840
Alexandra Cristian - 1300339 Vaucluse.HD

Ce poti vedea aici:

1. Parcul national Luberon

2. Cele mai frumoase orase si sate din Provence: incantatorul Gordes cocotat pe stanca, cu stradute inguste pavate cu piatra, o adevarata provocare pentru picioare, Ansouis, Rouissilon, Bonnix, Menerbes – locul unde a trait Picasso, Lacoste cu castelul marchizului de Sade, al carui proprietar este acum Pierre Cardin, Lourmarin – unul din preferatele mele, locul unde a trait si este inmormantat Albert Camus, Goult, Orange si Avignon.

Mai multe detalii, aici: Cele mai frumoase sate din Provence

Alexandra Cristian - 20180717 142109

Gordes

Alexandra Cristian - 20180717 145252

3. Abatia Notre Dame de Senanque, in apropiere de Gordes, o imagine iconica pentru Provence. Vechea abatie cisterciana era unul din obiectivele importante de pe lista. Atata de mult poze am vazut cu ea, impunatoare, de culoare bej dar scaldata in movul campului de lavanda. Din pacate, accesul in curtea din spate, unde se gasea si lavanda, era restrictionat, asa ca am intrat inauntru unde am admirat simplitatea, dar totodata maiestria constructiei.

Mai multe detalii, aici: Abatia Notre-Dame de Senanque, Franta

Ruta noastra:

Marsilia – Ansouis – 60 km

Ansouis – Lourmarin – 10 km

Lourmarin – Gordes – 30 km

Gordes – Senanque Abbey – 9 km

Senanque Abbey – Lacoste – 23 km

Lacoste – Avignon – 43 km

Avignon – Marsilia – 96 km

Durata – 1 zi

Bouches du Rhone

Departamentul situat in partea de S-E a Proventei include orase ca Marsilia, Aix-en-Provence, Arles, dar mai ales, Delta Ronului – Camargue, cu capitala la Santes Maries de la Mer.

Camargue, este una dintre cele mai bine protejate delte din intreaga lume, fiind renumita mai ales pentru cele 3 specii:  taurii negri, caii albi de Camargue si flamingooo. Peste 50.000 de pasari flamingo traiesc in aceasta zona. Am fost incantata peste masura sa vad caii si taurii in salbaticie, iar de frumoasele pasari roz nu mai vorbesc.

Am pornit din Marsilia si am ajuns pana in Santes Maries de la Mar, prin care am trecut fugitiv. Am vizitat Parcul Ornitologic de Pont de Gau, intins pe 60 de hectare, unde ne-am putut apropia de minunatele pasari flamingo care convietuiesc alaturi de alte specii in acest cadru natural. Daca vrei sa le observi sau fotografiezi, este ideal sa intri intr-unul din parcurile de acest gen.

Distanta Marsilia – Santes Maries de la Mer (Camargue) – 140 km

Mai multe detalii despre Camargue, aici: Delta Ronului – Camargue, Franta

Haute Alpes  

Amplasat in sudul Frantei, departamentul cuprinde orasele Gap, Briancon, Embrun, Tallard si altele. Haute Alpes este mai degraba cunoscut pentru statiunile de munte, insa si aici veti gasi lavada in Gap si Briancon.

Var

Denumit dupa numele raului Var, este unul din departamentele originale din Franta si cuprinde orasele: Toulon, La Garde, Frejus, Saint-Tropez, Saint Raphael, La Valette-du-Var si altele.

Alpes Maritimes

Este departamentul din Franta amplasat la granita cu Italia, in acesta aflandu-se celebra Coasta de Azur cu orasele: Nisa, Cannes, Antibes, Grasse, Villefranche sul Mer, Eze, Menton.

Unde sa iti stabilesti cartierul general

Daca vrei sa ajungi in Provence si nu stii unde sa dormi, iti recomand Marsilia.

Marsilia, cel mai mare oras si capitala provinciei, a fost locul unde am inoptat in toate cele 4 zile petrecute aici. Motivul? Pentru ca ne doream sa vizitam orasul, pentru preturile bune la cazari si pentru amplasarea relativ central fata de locurile pe care am vrut sa le vizitam.

Distanta de la Marsilia catre cele 2 regiuni pe care le-am descoperit, Vaucluse si Valensole, a fost de aproximativ 100-130 km pe fiecare ruta.

Cazarea la Hotel B&B Marseille Centre la Timone a fost ok, mai putin micul dejun saracacios. Camerele sunt modern, dotate cu aer conditionat, iar la ultimul etaj, au si balcoane. Pret – 61 euro/noapte. Hotelul nu dispunea de parcare proprie insa ne-a fost oferita optiunea de a lasa masina la un Ibis din apropiere. Costul parcarii – 12 euro/noapte. Amplasarea intr-o zona linistita, aproape de statia de metrou, a fost un mare plus. Taxa de oras – 0,99 euro/persoana/noapte.

Adresa Hotel: 1-3 Chemin De l’Armee d’Afrique 13005 Marseille. Tel. +33491297370

O alta varianta buna pentru cazare, este Aix-en-Provence, oras situat in centrul Provence-ului si la o distanta de 40 km de Marsilia.

Alexandra Cristian - 20180716 192205

Preturi in Provence

Combustibil – 1,55 – 1,65 euro. Pe Coasta de Azur preturile sunt si mai mari – 1,7 – 1,75 euro

Vignete:

Vigneta Ungaria – 16 euro

Vigneta Slovenia – 40 euro

Taxe de drum – 165 euro (dus – intors)

Taxa drum pe Italia – 60 euro

Taxe fixe de drum pe Coasta de Azur – 2,5 euro inainte de Nisa, 1,5 euro Nisa, 3 euro Cannes

Taxa Marsilia – 15,5 euro

La costurile de mai sus, se mai adauga si taxele de autostrada prin Provence – aproximativ 10 euro, dus-intors.

In general, preturile sunt mari, comparativ cu alte tari vizitate. Ex. Lichior de lavanda – 10 euro, saculeti cu lavanda – 4 – 10 euro, magneti de frigider – 4 euro, o bere – 5-6 euro, Coca Cola – 3,5 euro, o apa – 3 euro, limoncello – 5 euro, cafea – 2 – 3 euro, o salata 10-12 euro, o pizza 10-14 euro,

Alexandra Cristian - 20180716 161138

Cand este lavanda inflorita

Banuiesc ca nu vrei sa ajungi in Provence decat in momentul in care atmosfera este incarcata de mireasma incantatoare a florii de lavanda, cand dealurile sunt mov si cadrele de poveste. Ca sa nu ajungi inainte de inflorirea lavandei sau cand aceasta este deja culeasa, cea mai buna perioada pentru a vizita zona Provence, este jumatatea lunii iulie.

Mai jos gasesti o harta care te poate ajuta sa gasesti lavanda inflorita in perioada in care ajungi in Provence.

Sursa foto: www.surfingtheplanet.com

Alexandra Cristian - carte floraison de lavande provence
Alexandra Cristian - 20180718 133744

Bisous <3

A.C.

Comments