Delta Ronului – Camargue, Franta

Elegantele pasari roz cu picioare subtiri si gaturi firave, pasesc prin apa lina in cautarea hranei. Unele, dau adevarate spectacole de echilibristica, stand intr-un picior, in cautarea celor mai bune pozitii de somn…adevarate balerine! Altele se harjonesc, in timp ce in zare, pasarile isi intind lungile picioarele si gaturile intr-un zbor incantator. E o liniste de nedescris. Toata lumea vorbeste in soapta si paseste pe varfuri, din dorinta de a nu deranja gingasele flamingo. Am ajuns in Camargue, Delta Ronului din Franta si spectacolul naturii ce mi s-a aratat in fata ochilor, absolut fantastic. Caii albi de Camargue alearga pe campuri… liberi, salbatici. Cat de entuziasmata am fost sa descopar zeci de tauri negri, tolaniti la soare!

Alexandra Cristian - 20180719 131008

Camargue, sau Delta Ronului se intinde pe o suprafata de 936 km patrati, find una dintre cele mai bine protejate delte din lume si cea mai mare delta din Europa Occidentala. In mai bine de o treime din delta, accesul oamenilor este interzis. Intreaga zona este inclusa in Parcul National Camargue, zona protejata inca din 1970. Turismul este principala sursa de venit a regiunii, pe langa exploatarea sarii si cultivarea orezului.

Camargue este renumita in intreaga lume pentru cele 3 specii pe care le adaposteste: taurii negri, caii albi de Camargue si flamingo.

Alexandra Cristian - 20180719 130540 1

Caii din rasa Camargue, una dintre cele mai vechi rase cabaline din lume, traiesc in semi-libertate de peste 1000 de ani, in zona mlastinoasa a deltei Ronului, fiind ajutati de oameni doar in iernile mai nemiloase. Se nasc cu parul de culoare neagra sa maro, iar la maturitate, coloritul lor se schimba in alb. Desi au o statura mica, sunt vigurosi si rezistenti la vreme rea, datorita faptului ca nu traiesc in grajduri. Crescatorii pot avea herghelii de cai de Camargue insa doar respectand anumite conditii obligatorii prin lege: interventia minima a omului, cresterea in libertate, fara furaje pe timpul iernii. Caii sunt bagati in tarcuri o data pe an, cand sunt verificati si marcati.

Taurii de Camargue, de culoare neagra, de dimensiuni mai mici decat taurii de corrida din Spania traiesc in semi-libertate, fiind crescuti pentru carnea de o calitate superioara. Sunt mai putin agresivi decat taurii spanioli si sunt folositi la o corida nesangeroasa, unde tinerii trebuie sa desprinda o cocarda plasata intre coarnele acestuia.

Alexandra Cristian - bull 2892853 1920

Cele peste 50.000 de pasari flamingo traiesc in mlastinile Ronului, pe timpul verii. Pasarile sunt un simbol al zonei si pot fi observate mai bine intr-unul din parcurile ornitologice din delta. Aici, alaturi de alte specii de pasari, castori, bursuci si soparle, sute de pasari flamingo traiesc in habitatul lor natural, punctele de observare amenajate, oferind turistilor posibilitatea sa se apropie mai mult de maiestoasele pasari.

Parcurile ornitologice

Am vizitat Parcul Ornitologic de Pont de Gau, intins pe 60 de hectare, unde ne-am putut apropia de minunatele pasari flamingo care convietuiesc alaturi de alte specii in acest cadru natural. Daca vrei sa le observi sau fotografiezi, este ideal sa intri intr-unul din parcurile de acest gen.

Orar: Parcul este deschis zilnic, din 01.04 – 30.09, e la 09:00 pana la apus iar din 01.10 – 31.03, de la 10:00 pana la apus.

Pret: 7,5 euro/persoana

Durata vizita: Aproximativ 2-3 ore. Tur scurt – 3 km si tur lung – 6 km.  

Cum am ajuns in Camargue

Delta Ronului este amplasata in Departamentul Bouches du Rhone situat in partea de S-E a Proventei. Departamentul include orase ca Marsilia, Aix-en-Provence, Arles, Delta Ronului – Camargue, cu capitala la Santes Maries de la Mer.

Am pornit din Marsilia si am ajuns pana in Santes Maries de la Mar. Pe drum, am putut admira caii si taurii in salbaticie, dar si minunatele pasari flamingo.

Distanta Marsilia – Santes Maries de la Mer (Camargue) – 140 km

Alexandra Cristian - 20180719 124022

Santes Maries de la Mar este capitala regiunii si locul unde va puteti stabili cartierul general, asta in cazul in care intentionati sa petreceti mai multe zile aici. Noi, am ajuns in Franta pentru satele din Vaucluse si campurile cu lavanda din Valensole si am avut cazarea in Marsilia. Pentru ca drumul nostru catre Andora trecea prin zona, nu am putut sa ratam cateva ore pe aceste meleaguri.

Mai multe detalii despre aventura noastra in Provence, aici: 

Un taram de poveste, Provence

Cele mai frumoase sate din Provence

Gorges du Verdon, Franta

Abatia Notre-Dame de Senanque, Franta

Love,

A.C.

Alexandra Cristian - 20180719 130720

Comments