Povestea Calendarului. Magie la Porumbacu de Sus

„A fost odata ca niciodata un loc magic, un taram binecuvantat cu soare, culoare si veselie, un spatiu feeric in care orice vietuitoare care ii trecea pragul se scufunda intr-un Univers atemporal. Acolo timpul nu mai exista dar nu mai exista nici varsta. Oh, varsta care ne tine in loc sa mai facem nazbatii, sa mai visam si sa ne distram ca si cand nimic nu ar mai conta! Odata patrunsi dincolo de poarta ferecata, oamenii deveneau din nou copii. O multime de copii pusi pe sotii alergau de colo colo in cautarea celor mai pitite colturi pentru clipe de relaxare, a peretilor atent decorati cu picturi haioase sau flori uriase, a dulciurilor apetisante dar si a zonelor de distractie pentru amintiri memorabile. Muntii, uriasi ce stau cu capul in perna de nori strajuiesc taramul de poveste pentru ca nici un strop de tristete sa nu poata patrunda in Lumea Bucuriei”.

Alexandra Cristian - unnamed 1
Alexandra Cristian - unnamed 11 2

Gata, m-am lasat purtata de val si in loc sa descriu experienta traita de mine la Povestea Calendarului, am inceput sa scriu un basm. Da, m-am simtit ca intr-o poveste in acest parc tematic, asa ca nu este de mirare ca sentimentele pe care le-am simtit m-au determinat sa incep articolul cu “A fost odata ca niciodata”.

Am ajuns la Porumbacu de Sus intr-o zi perfecta de vara, fara nicio asteptare dar cu dorinta maxima de a descoperi acest loc despre care auzisem multe inainte. Nu am programat o vizita aici pana acum pentru ca in tot acest timp, pana sa ajung sa vizitez locul, am avut senzatia ca este vorba despre o destinatie dedicata mai degraba familiilor cu copii, decat adultilor de varsta mea. Mare greseala. Mi se intampla de multe ori sa imi formez anumite opinii si sa raman ancorata in ele, fara sa studiez mai indeaproape si totusi, ma incanta la culme sa realizez ca ma insel in anumite privinte. Iubesc sa plec la drum fara asteptari si sa constat la fata locului ca a fost o decizie minunata sa vizitez anumite locuri insa probabil ca nimic nu este intamplator in viata si ca aceasta era ziua potrivita pentru a ma relaxa in acest cadru de poveste.

Alexandra Cristian - unnamed 2
Alexandra Cristian - unnamed scaled
Alexandra Cristian - 0

Cu Povestea Calendarului am avut aceeasi surpriza placuta pentru ca acest orasel fantastic este perfect si pentru cei mari, nu doar pentru cei mici. In mod cert copiii traiesc aici momente de extaz pentru ca toata culoarea din jur, atractiile special gandite pentru ei si activitatile organizate in casute, construiesc cea mai buna reteta pentru a petrece o zi plina, fara plictiseala ci cu distractie garantata. Adultii se pot relaxa in locurile mai retrase, se pot fotografia in cornerele instagramabile si pot servi masa la restaurantul amplasat in mijlocul parcului.

Dar ce este Povestea Calendarului?

12 luni, 12 povesti si 1000 de zambete. Asa cum ii spune si numele, povestea celor 12 fantastici care impreuna, tinandu-se de mana, formeaza anul este descrisa si transpusa in cel mai frumos mod posibil intr-un parc tematic amplasat intr-un cadru natural senzational, la Porumbacu de Sus.

Lunile anului, asa cum noi nu le cunoastem in calendar, dupa numele lor stravechi, ne sunt prezentate sub forma unor casute tematice extrem de diferite, asa cum sunt si fratii intre ei, iar fiecare casuta reprezinta locul de odihna si refugiul acestora.

Fiecare casuta te intampina cu o poezie, cateva versuri magice scrise cu maiestrie pentru ca povestea sa se lege si sa fie pe intelesul tuturor. Mai mult, pentru ca suntem in era digitala, codurile QR de la fiecare intrare te ajuta sa descoperi mai mult pentru ca povestile din strabuni sunt disponibile la scanarea cu telefonul mobil. Asadar, pe langa partea de distractie, rolul educativ din acest context nu a fost omis, ceea ce ma incanta si mai tare.

Alexandra Cristian - unnamed 7
Alexandra Cristian - unnamed 10
Alexandra Cristian - unnamed 5

Casutele tematice

1. Casuta de turta dulce – aici locuieste Gerar (Ianuarie) care in vremuri de ger napraznic se adaposeste in spatiul lui primitor, o casuta din turta dulce, visul oricarui copil si se lasa incalzit de atmosfera calda si colorata oferita de multitudinea de dulciuri expusa in interior. In casuta, o mare de dulce colorat ii asteapta pe cei care ii trec pragul. Efectul vizual este unul care te lasa fara rasuflare iar cei mici cu siguranta nu pot sa nu cedeze isipitei de a gusta din delicatesele de acolo. Decorul este de poveste, bomboane atarnate la geamuri, acadele gigantice pictate pe pereti, duciuri care coboara din tavan iar piesa de rezistenta, Tronul Dulciurilor.

Alexandra Cristian - unnamed 13
Alexandra Cristian - unnamed 4
Alexandra Cristian - 2

2. Casuta Dragobete – cel vesnic indragostit este locul unde Faurar (Februarie) isi face veacul in asteptarea indragostitilor dornici de a se fotografia in decoruri romantice. Casuta construita din piatra, stabila cum ar trebui sa fie si relatiile de iubire, ii inspira pe cei care vin in cuplu sa isi declare sentimentele de dragoste si sa isi faca poze, amintiri pentru o viata, pe leaganul cu aripi de inger sau sub bolta de inimi. Casa este decorata cu obiecte romantice, un pian si alte instrumente muzicale, felinare iar flori uriase din hartie imbraca tot tavanul.

Alexandra Cristian - unnamed 15
Alexandra Cristian - 9

3. Ciupercuta cu bunataturi – casa unde fratele Martisor (Martie) ii invita pe vizitatori sa guste din preparatele pregatite cu drag in bucataria lui – briose, clatite sau strudele cu mere. Casuta este fascinanta la exterior, doua ciuperci urase stau imbratisate cu palariile lor rosii imbulinate orientate catre soare. Ferestrele imbracate in snur rosu-alb alunga iarna grea si prevestesc venirea primaverii.

Alexandra Cristian - unnamed 16

4. Casuta Stropitoare – aici sta Prier (Aprilie) care ii invita pe cei mici in fascinanta lume a jocului. Stropitoarea gigant uda florile taramului magic, pentru ca primavara este in toi si bucuria de a revedea natura cum renaste este nemargita. Casuta ii atrage pe cei mici numaidecat iar odata ajunsi in interior, orele curg pe nesimtite, acestia fiind purtati intr-o lume magica cu povesti si jocuri de demult. Copiii au posibilitatea de a-si testa aptitudinile descifrand puzzle-uri sau competitivitatea intr-o partida de sah sau remi.

Alexandra Cristian - unnamed 17
Alexandra Cristian - 8
Alexandra Cristian - unnamed 9

5. Casuta Altar cu Flori – Florar (Mai) cel sensibil sta in aceasta casa, altar al povestilor spuse cu pasiune. Casuta lui Florar este deosebita, atat de firava si delicata, asa cum doar o floare poate fi. Plante colorate isi scot nasurile prin acoperis, desigur, in cautarea razelor de soare iar mireasma de lavanda proaspat inflorita in curtea casutei, il conduce pe vizitator pe taramuri de basm.

Alexandra Cristian - unnamed 20
Alexandra Cristian - unnamed 6

6. Casuta cu Amintiri – Ciresarul (Iunie) cel iubit si prea mult asteptat in fiecare an si-a aranjat o casuta memorabila. Casuta aceasta este printre preferatele mele fiind pictata in culori care formeaza o cromatica extrem de placuta ochiului. Se pare ca si aici florile nu mai contenesc sa se desfate in bataia soarelui, facandu-si loc printre tiglele de pe acoperis. Cirese uriase poposesc pe aleea pietruita, conducandu-I pe vizitatori catre interior, locul de unde isi vor putea achizitiona suveniruri care sa le aduca aminte cu drag de acest loc de poveste. O amintire minunata sau un cadou deosebit poate fi o casuta in miniatura. Casuta mea pe care o ador este ghinda norocoasa, luna noiembrie.

Alexandra Cristian - unnamed 19
Alexandra Cristian - unnamed 24

7. Cuptorul – casuta lui Cuptor (Iulie) este vie si animata mai tot timpul. Rasetele copiilor se aud chiar de afara pentru ca distractia este cuvantul care defineste acest camin. Calduros si primitor, in Cuptor este locul unde se coc cele mai nastrusnice idei dar si cele mai frumoase creatii din manutele celor mici. In aceasta casuta se organizeaza atelierele de creatie pentru copii cu diverse tematici care mai de care mai inedite – ateliere de tesut, pictura sau gastronomice. Atelierele preferate sunt fara doar si poate cele gastronomice asta pentru ca celor mici le cam place sa guste din bunataturile facute de mainile lor.

Alexandra Cristian - unnamed 22
Alexandra Cristian - 5
Alexandra Cristian - unnamed 11

8. Casuta Floarea-Soarelui – fratele Gustar (August) si-a amenajat o casa pe gustul lui. Colorata de iti ia ochii, in nuante de foc asa cum este si luna pe care o reprezinta. Casuta urmeaza sa isi deschida usile pentru cei mici iar activitatile gandite special pentru ei, atent supravegheate de Bunica Povestii Calendarului o sa ii cucereasca. In spatiul calduros al casutei Floarea-Soarelui se vor organiza atelierele gastronomice si iata ca cei mici vor avea parte de activitatile pe care le iubesc cel mai mult. Atelierele distractive dar si educative vor avea un rol important in vietile celor mici care astfel, vor invata cum se pun muraturile, cum se face zacusca sau cum se pregateste aluatul de gogosi.

Alexandra Cristian - unnamed 21

9. Stejarul cu Povesti – Rapciune (Septembrie) anunta venirea toamnei in cel mai frumos mod posibil prin culorile frunzelor care coboara din tavan, asemenea unei ploi cu stropi pictati in galben-rosu. Peretii casei ilustreaza si ei o poveste de toamna, o lume fantastica in care soriceii scolari se pregatesc de noul an, norii isi incearca forta sufland cu putere catre copacii care aproape stau sa atinga pamantul, golindu-I de frunze incetul cu incetul iar pasarile calatoare isi incep zborul catre destinatii mai calduroase. Aceast cadru fantastic a fost atent pregatit pentru a te induce natural intr-o stare de relaxare pentru ca in confortul casutei calduroase a lui Rapciune se organizeaza diverse ateliere dar si dupamese cu povesti.

Alexandra Cristian - unnamed 23
Alexandra Cristian - 7
Alexandra Cristian - 1

10. Hanul Groazei – Brumarel (Octombrie) si-a amenajat casuta dupa bunul sau plac, cu elemente infricosatoare care de fapt lui ii par funny. Cei mici isi pot infrange fricile in Hanul Groazei pentru ca in final si cosmarurile se termina cand soarele rasare. Aici distractia este la mare cautare, asa ca in casuta lui Brumarel se organizeaza petreceri de sezon pe care copiii le adora.

Alexandra Cristian - unnamed 27
Alexandra Cristian - 6

11. Casuta Ghinda – Brumar (Noiembrie) cel creativ si-a facut casa intr-o ghinda norocoasa. Aceasta ghinda cuprinde in interiorul ei toata magia copilariei, fiind locul unde creatia si imaginatia isi dau mana pentru a aduce zambete pe fetele celor care ii trec pragul.

Alexandra Cristian - unnamed 26

12. Bradul Mosului – Undrea (Decembrie), fratele care aduce poate cea mai mare bucurie in inimile celor mici si-a imbracat casuta in straie de sarbatoare asta pentru ca viata lui este o vesnica bucurie. Craciunul cel iubit si prea mult asteptat in fiecare an prinde viata in casuta lui Undrea, lumea magica a jucariilor. Decoratiuni de Craciun si clinchete de clopotei ii invita pe vizitatori sa descopere la gura sobei povesti de iarna. Intalnirea cu Mos Craciun este punctul de atractie al casutei, cei mici avand sansa de a-I spune o poezie Mosului sau de a-I pregati scrisoarea din timp. Tot aici, se poate admira atelierul unde spiridusii construiesc jucarii pentru toti copiii cuminti din lumea aceasta.

Alexandra Cristian - unnamed 25
Alexandra Cristian - unnamed 12
Alexandra Cristian - 4

De unde aceasta idee minunata?

Se zice ca dupa orice furtuna iese soarele si ca oamenii au o putere extraordinara de a se adapta oricaror situatii ceea ce s-a intamplat si in cazul acestui proiect inedit. Ideea construirii unui parc tematic a aparut in perioada pendemiei cand familia Damian din Sibiu si-a imaginat cat de minunat ar fi sa existe un loc in aer liber unde copiii sa se distreze iar adultii sa se relaxeze, un loc mai sigur in contextul respectiv dar si un spatiu unde sa se poata respira aer curat. Iar pentru unii oameni a visa inseamna a realiza. Asadar, ineditul proiect s-a nascut intr-un timp destul de scurt si deja anul acesta in iulie implineste un anisor, un an de poveste, un an de amintiri pentru o viata.

Parcul se intinde pe o suprafata de aproximativ 10.000 mp iar in perioada urmatoare urmeaza sa aiba loc extinderea acestuia cu inca 7.000 mp, suprafata dedicata unor noi atractii pentru vizitatori. In plus pentru a descoperi altfel parcul dar si pentru un plus de distractie urmeaza sa fie inaugurat un trenulet care cu siguranta o sa fie un punct de atractie pentru cei mici.

Evenimentele organizate in parc

In parcul tematic Povestea Calendarului, poti petrece o zi intreaga fara sa te plictisesti un moment. Plimbarea prin casute dar si pe alei, momentele de relaxare in punctele amplasate strategic la umbra, distractia in zonele exterioare amenajate pentru joc si joaca, clipele de relaxare la terasa sau in restaurant dar mai ales activitatile special gandite petru copii contureaza o zi plina de veselie.

Gazdele parcului nu stau o clipa si gandesc in permanenta evenimente pentru ca vizitatorii sa aiba parte de o experienta completa. Cu mare bucurie cei mici participa la atelierele organizate recurent in casutele dedicate acestor activitati, iar pictura pe fata este la mare cautare.

Calendarul evenimentelor organizate in parc se poate urmari pe site-ul parcului, aici: Povestea Calendarului

Participarea la activitatile din parc este inclusa in pretul biletului.

Alexandra Cristian - 3

1 an de Poveste

In perioada 01 – 03 Iulie, Povestea Calendarului sarbatoreste 1 an de magie. Bineinteles ca pentru aceste zile de mare sarbatoare, gazdele locului au pregatit multe suprize pentru cei care le vor trece pragul iar in 2 Iulie, indragita artista Iuliana Beregoi va concerta pentru fanii ei. Biletele pentru concert se pot achizitiona de aici:  Bilete Concert Iuliana Beregoi.

Alexandra Cristian - A3 1 AN DE POVESTE activitati2

Orar de functionare: Luni – Vineri: 10:00 – 18:00 si Sambata – Duminica: 09:00 – 19:00.

Pret bilet intrare: Adulti – 25 Ron, Copii intre 3 si 10 ani – 15 Ron iar Copii sub 3 ani au acces gratuit.

Adresa: Pormubacu de Sus, nr. 614, Com. Porumbacu de Jos, Jud. Sibiu.

Alexandra Cristian - unnamed 3 1

Love, A.C.

Comments