Biserica fortificata din Saschiz, jud. Mures

In sfarsit am ajuns aici! Nu aveam cum sa incep altfel articolul decat cu o exclamatie de bucurie si victorie personala, asta pentru ca mi-am dorit tare mult sa vizitez aceasta biserica insa de fiecare data cand am ajuns prin zona am avut ghinionul sa o gasesc inchisa. Mai departe nu comentez motivele si prefer sa ma bucur de faptul ca am avut privilegiul sa pasesc dincolo de zidurile acestui monument istoric remarcabil ce dateaza inca din secolul al XIII-lea. Am repetat de cate ori am avut ocazia si reiau din nou faptul ca eu m-am setat sa iau intotdeauna doar ce este frumos de la locurile pe care le vizitez si prefer sa pun in fata intotdeauna doar lucrurile pozitive. Nu imi setez asteptari si mai ales, ma documentez foarte bine inainte sa vizitez anumite locuri, tocmai pentru a nu-mi crea o imagine falsa despre ceea ce urmeaza sa vad…in felul acesta nu am cum sa fiu dezamagita.

Pe drumul ce leaga Sighisoara de Brasov, se afla Saschiz, mai demult Saschizd, Chizd, atestat documentar in anul 1309, satul de resedinta al localitatii cu acelasi nume.  Saschizul a fost locuit de secui pana la sfarsitul secolului al XIII-lea iar mai apoi a devenit o localitate ocupata preponderent de catre sasi. Acesta este renumit datorita Bisericii Evanghelice Fortificate si a Turnului, monumente istorice amplasate in centrul satului.

Alexandra Cristian - 20210621 140213

Constructia Bisericii fortificate din Saschiz a inceput in anul 1492 si s-a finalizat in 1525 pe ruinele unei biserici romanice, fiind inchinata regelui Stefan al Ungariei, al carui hram il si poarta. Biserica este inscrisa in patrimoniul UNESCO din anul 1999 si este realizata in stil gotic tarziu fiind alcatuita dintr-o sala de mari dimensiuni, un cor alungit, absida poligonala si o sacristie in partea de nord.

Fatadele au 22 decontraforturi pe care se sprijina 23 de arcuri in timp ce parapetul etajului de aparare este prevazut cu 40 de ferestre de tragere. In spatele arcadelor gasim guri de aruncare.

Mobilierul din interiorul bisericii este realizat in stil baroc, doar strana din cor fiind gotica. Orga se afla initial deasupra altarului insa aceasta a fost mutata pe latura vestica. Aceasta a fost adusa din Brasov in anul 1788, fiind in top 10 cele mai mari orgi din Transilvania. Altarul baroc a fost  adus din Viena in 1735. Accesul la orga si in podul fortificat este permis, insa din pacate, in turn nu se poate urca.

Pe peretele nordic regasim acoperisul unui tabernacol gotic (un dulapior in care se pastreaza cuminecatura si unele obiecte de cult), apartinand unor serii ce dateaza din 1500, aceleasi epoci apartinand si piciorul cristelitelei din gresie. In cor gasim trei pietre de mormant inscriptionate, datate in 1572, 1631 si 1650, dislocate din amplasamentele lor originale odata cu refacerea interiorului in secolul al XVIII-lea.

Alexandra Cristian - 20210621 132933
Alexandra Cristian - 20210621 134201
Alexandra Cristian - 20210621 134317
Alexandra Cristian - 20210621 134331
Alexandra Cristian - 20210621 134337

Biserica este alcatuita dintr-o sala de mari dimensiuni, 41×4 m, un cor alungit si o sacristie pe partea de nord, alipita corului si supraetajata astfel incat din exterior are aspectul unui turn. Fatadadele au contraforturi iar accesul se realizeaza in nava pe laturile de nord, vest si sud prin portaluri decorate cu ancadramente din piatra. La interior regasim bolti semicilindrice cu nervuri din teracota. Bolta corului a fost refacuta in 1878-1879, primind un aspect baroc iar cea a navei a suferit aceleasi modificari. Nava si corul sunt despartite de un arc de triumf. Arcul triumfal pare sa pastreze forma lui initiala, fiind singurul element care marcheaza segmentarea spatiului interior al bisericii. Corul este iluminat de ferestre inalte realizate in stil gotic, unele dintre ele pastrand ochiurile din sticla originale, montate in rame din plumb.

Absida este dominata de un altar masiv realizat in 1735, conform inscriptiilor pictate pe spatele tabliilor.

Nava suportat mai multe redimensionari ale spatiului interior incepand cu secolul al XVIII-lea, mai intai prin construirea tribunei in care a fost amplasata orga, in 1778 iar ulterior au fost construite in mai multe etape tribune din lemn.

Alexandra Cristian - 20210621 140018
Alexandra Cristian - 20210621 135115

Turnul Bisericii este un simbol al localitatii, acesta dominand intreaga zona, fiind vizibil de la mare distanta. Turnul m-a atras si pe mine, ori de cate ori am trecut prin Saschiz, in drumurile mele prin tara. Recunosc, acest impozant turn de o eleganta si o arhitectura aparte, m-a facut sa imi doresc sa revin in localitate pentru a descoperi interiorul bisericii fortificate.

Constructia acestuia dateaza din secolul al XV-lea, conform unui dinar emis de regele Vladislav al II-lea intre anii 1500-1502. A fost ridicat intr-un loc strategic, cu dubla functiune, avand rol de aparare dar si de clopotnita. Cele trei clopote localizate la ultimul etaj al turnului nu sunt cele originale, acestea fiind distruse in 1714 in urma unui incendiu si ulterior inlocuite in repetate randuri.

Turnul bisericii a fost construit din blocuri de piatra lipite intre ele cu mortar de var, cu o fundatie neregulata la exterior dar regulata la interior, asta datorita faptului ca fundatiile au fost construite din interior, tehnica similara cu cea folosita la realizarea pivnitelor. Parterul turnului era adancit fata de nivelul exterior cu aproximativ 1,2 m, astfel, accesul se facea printr-o scara realizata din lespezi de piatra. Initial au fost construite cinci etaje din piatra iar comunicarea dintre ele era facuta prin trepte de piatra incluse in constructia peretilor.

In vremurile respective, accesul in turn se facea de la nivelul al doilea dinspre biserica insa astazi, intrarea se face pe la parter, printr-o usa realizata ulterior.

Capacitatea defensiva a acestuia a fost crescuta prin suprainaltare in anul 1677, cand i s-au adaugat turnului inca doua etaje, proiect realizat de catre un constructor tirolez ce a folosit drept model Turnul cu Ceas din Sighisoara.

Din pacate, de-a lungul anilor, turnul care seamana cu Turnul cu Ceas din Sighisoara a trecut prin mai multe incendii, a fost renovat in 1717 iar mai apoi, in urma unui incendiu de proportii in anul 1791 i-a fost schimbat si acoperisul. Tigla smaltuita si colorata care se regaseste si astazi, acopera cladirea inca din anul 1832, cum arata si inscriptia de pe acoperis.

La una din ferestrele turnului il regasim pe Bogdan care tine in mana un clopot. Pe vremuri, acesta acompania bataile ceasului, din sfert in sfert de ora. 

Alexandra Cristian - 20210621 140040
Alexandra Cristian - 20210621 140136
Alexandra Cristian - 20210621 140515

Program de functionare: 

Luni, Joi, Vineri, Samba si Duminica – 10:00 – 18:00

Marti si Miercuri – Inchis

Pret – 10 Ron pentru adulti si 6 Ron pentru copii

Tel.: 0744179039

Comments