Cetățile din Serbia. Descoperă cele mai frumoase 4 fortărețe din vecini!

În Serbia încă mai există ruinele a aproximativ patruzeci de orașe și fortărețe medievale. Acestea au fost construite în locuri importante din punct de vedere strategic, de-a lungul râurilor, a drumurilor principale sau pe liniile defensive de frontieră. Cetățile au fost construite pentru a fi de necucerit, dar ruinele lor ne spun povestea modului în care acestea au fost cucerite, dar și povestea apariţiei şi dispariţiei culturilor pe care le-au apărat. Noii domnitori le-au renovat, fortificat, le-au adaptat la dezvoltarea tehnicilor de război și le-au schimbat aspectul inițial. Unele cetăți erau doar fortăreţe militare, existau cele care protejau palate şi moşii nobiliare, iar unele serveau la apărarea mănăstirilor. Multe cetăți sunt precursorii oraşelor moderne. Cu un sistem de turnuri şi ziduri de apărare, acestea cuprindeau așezări întregi – case, magazine, clădiri publice și biserici. Astăzi, cetățile Serbiei, ca monumente importante ale arhitecturii militare europene, fac parte din bogatul patrimoniu cultural și reprezintă o destinație turistică de neratat.

CETATEA PETROVARADIN

Cetatea Petrovaradin, cunoscută și sub numele de Gibraltar pe Dunăre, este situată pe un deal stâncos vizavi de orașul Novi Sad din zilele noastre. Datorită poziției sale geografice dominante, multe națiuni au luptat pentru aceasta de-a lungul secolelor: celţii, romanii, avarii, bizantinii, maghiarii, turcii şi, în final, austriecii, care au construit actuala cetate în secolul al XVIII-lea.

Petrovaradin, după dimensiune, a doua cetate din Europa, este foarte bine conservată și este considerată una dintre cele mai spectaculoase realizări ale arhitecturii militare europene a secolului al XVIII-lea. Zidurile puternice de cărămidă, construite pentru lupta cu arme de foc puternice, împrejmuiesc orașul superior și orașul inferior de garnizoană și se întind până pe malul Dunării. În subteran, cetatea are o rețea de lagune, galerii și coridoare, iar zidurile înconjoară barăcile pentru ofițeri și soldați, un arsenal și ateliere, precum și alte clădiri care aveau rol defensiv, dar care acum găzduiesc facilităţi culturale și turistice.

Observatorul și Arhiva Istorică şi-au găsit locul în cetate. Canoniera a fost transformată în Muzeul Orașului Novi Sad, una dintre barăci s-a transformat în hotel, în timp ce numeroase garsoniere sunt situate la subsol. O atracție turistică recunoscută a cetății este turnul baroc cu ceas mare de pe bastionul lui Ludwig.

Foto: Aca Milutinovic

Alexandra Cristian - Petrovaradin tvrdjava dunav 9 Aca Milutinovic

CETATEA BELGRAD

Cetatea Belgradului este nucleul în jurul căruia a fost construit și dezvoltat Belgradul de astăzi. Importanța locului în care a fost construită este indicată de faptul că Belgradul este orașul pentru care s-au purtat cele mai multe bătălii din lume – chiar o sută cincisprezece!

La vărsarea Savei în Dunăre s-a construit vechea așezare celtică Singidunum, apoi o importantă cetate romană, mai târziu orașul a fost condus de bizantini și maghiari, o vreme a aparținut regelui sârb Dragutin, iar timp de secole pentru acest oraş s-au luptat turcii și austriecii. Belgradul a cunoscut o mare prosperitate la începutul secolului al XV-lea, când despotul Stefan Lazarević l-a renovat şi l-a transformat într-un oraș mare în care a plasat noua capitală a Serbiei.

Complexul cetății este împărțit în Orașul Superior și Orașul Inferior. În Orașul Superior, zidurile de apărare urmează temeliile castrului roman, iar din Evul Mediu s-a păstrat Poarta Despotului cu Turnul lui Dizdar şi Poarta Zindan, iar în turnurile acestora se aflau infamele închisori turcești. Orașul inferior și portul aveau propriile lor fortificații cu turnuri. Turnul Nebojša, construit înainte de secolul al XV-lea, a protejat intrarea în portul medieval. Sahat kapija (Poarta Ceasului turcesc) a fost păstrată din secolul al XVIII-lea și din construcția austriacă – zidurile de apărare masive de cărămidă și Poarta Carol decorată în stil baroc.

Cetatea de astăzi, înconjurată de Parcul Kalemegdan, a fost transformată într-un muzeu în aer liber și un spațiu pentru evenimente culturale. Galeria Muzeului de Istorie Naturală este situată în clădirea Gărzii, Observatorul este în Turnul Dizdar, Planetariul este în vechea baie turcească, iar la Barutana au loc concerte şi spectacole de teatru.

Foto: Luka Sarac

Alexandra Cristian - Belgrade Kalemegdan fortress Victory monument Institute for the Protection of Cultural Monuments of Serbia by Luka Sarac

CETATEA NIŠ

Cetatea Niš, situată în centrul oraşului pe malul râului Nišava, este una dintre cele mai bine conservate şi cele mai frumoase clădiri militare turceşti din Balcanii Centrali. A fost construită în secolul al XVII-lea, pe locul unui fost oraș medieval roman, apoi bizantin, iar mai apoi sârb. Cetatea cu o bază cu șapte laturi, cu cinci bastioane, este înconjurată de ziduri masive. Cândva era înconjurată de un șanț plin cu apă, a cărui parte de nord încă mai există şi astăzi. Intrarea principală ducea prin Stambol kapija de sud (Poarta de sud a Istanbulului), iar pe celelalte laturi ale cetății intrarea era prin Belgrad, Vidin și Porțile Apei. Cea mai veche clădire care dăinuie din epoca turcă este hamamul, o baie turcească din secolul al XV-lea. În interiorul cetății se aflau curtea pașa și comandamentul garnizoanei, o bibliotecă și o așezare cu barăci, magazine, pulberării și alte clădiri militare.

Astăzi, cetatea găzduiește numeroase facilități culturale și turistice. Arsenalul și Moscheea Bali Bey au fost transformate în galerii de expoziție, iar scena de vară este un important centru cultural al orașului, unde are loc şi Festivalul de Jazz Nišville, de renume internațional.

GOLUBAC

Golubac este o cetate medievală construită pe o creastă abruptă deasupra Dunării la intrarea în defileul Đerdap, la patru kilometri în aval de orașul cu același nume. Datorită poziției sale strategice importante, acest loc a fost fortificat în vremuri străvechi, iar în vremurile de mai târziu și-a schimbat de mai multe ori domnitorii. Actuala cetate, construită în secolul al XV-lea, a fost în mai multe rânduri în mâinile maghiarilor și sârbilor, fiind condusă de turci pentru cea mai mare perioadă de timp. Golubac este o adevărată fortificație militară fără suburbii. Are o bază neregulată, adaptată unui deal abrupt. În vârful stâncii se află turnul pălăriei, din care se răspândesc două rânduri de ziduri masive cu opt turnuri rezistente. În oraș se putea ajunge printr-un pod peste un șanț cu apă. Turnul octogonal cu platformă pentru tunuri a fost construit de turci chiar pe malul râului ca ocrotire a portului, iar pentru a controla navigația au legat turnul printr-un lanț de stânca Babakaj care iese din apă.

Orașul Golubac este una dintre fortificațiile de mai mici dimensiuni comparativ cu cetatea Petrovaradin, Belgrad sau Smederevo, dar datorită frumuseții și poziției sale este o destinație turistică de neocolit.

Foto: Luka Šarac

Alexandra Cristian - Golubac Golubac fortress Danube sunset by Luka Sarac

Foto: Predrag Stanic

Alexandra Cristian - Golubac Golubacki Grad tvrdava Dunav by Predrag Stanic 5

Love,

A.C.

Comments