Vi s-a intamplat sa treceti de nenumarate ori pe langa un loc, sa va intrebati in sinea voastra ce se ascunde acolo, dar totusi sa nu va abateti de la drum si sa nu ii acordati atentie?
Vi s-a intamplat sa descoperiti locuri incredibile aproape de casa, locuri pe care le-ati admirat de departe dar parca niciodata nu v-a impins curiozitatea sa va apropiati? Mie mi s-a intamplat de multe ori iar cel mai recent exemplu este parcul dendrologic de la Simeria pe langa care am trecut de foarte multe ori in drumul meu catre Castelul Maria unde obisnuiesc sa imi servesc pranzurile in weekendurile in care simt nevoie de relaxare intr-un mediu feeric, alaturi de incantatoarele pisicute care „pazesc” proprietatea. Am admirat din masina cladirea cu coloane de fiecare data dar tot de atatea ori nu mi-a trecut prin minte sa ma opresc pentru a descoperi ce se ascunde in gradinile minunate ce se observa inca de la drum. De ce? Asta este o intrebare fara raspuns.
Poate ca nu am avut starea necesara, poate ca am asteptat o zi propice si iata ca acea zi perfecta a sosit. Era o duminica, aproape de inceputul toamnei si totusi o zi ce parea inca de vara. Plimbarea pe drumurile patriei, s-a finalizat cu cina intr-un decor absolut romantic, in gradina Castelului Maria, dar inainte de asta, am facut un scurt popas in Parcul Dendrologic din Simeria.
Eram dornica sa gasesc locuri noi si parca ziua nu ar fi fost completa daca nu mai gaseam ceva in drumul meu, inainte de ultima oprire din ziua respectiva, asa ca din nou, cladirea impunatoare ce se vede de la drum, m-a ademenit si de aceasta data nu am mai putut ceda tentatiei de a vedea ce se asunde dincolo de zidul care pare sa strajuieasca o adevarata comoara. Ei bine, chiar asa este. Am gasit un parc partial amenajat insa extrem de romantic si parca cuprins de magie.
Arborii, bancutele amplasate strategic la umbra, paraul care isi face loc printre vegetatie si linistea, m-au impresionat dar mai ales, mi-au transformat ziua intr-una memorabila. Asa de tare imi place sa construiesc amintiri! Asa de mult iubesc sa simt, sa transform momente banale in clipe memorabile! Cred ca m-am nascut cu darul de a calatori cu drag, de a iubi natura si lucrez la visul meu, acela de a ma bucura de lucurile marunte din viata mea. Stiu, e greu, dar cel putin imi propun iar zilele asa cum a fost si aceasta, ma incurajeaza si imi demonstreaza inca o data ca de fapt, ceea ce conteaza in viata sunt micile bucurii pe care este atat de usor sa le obtinem.
Stiu ca teoria este cea mai simpla, iar practica ne omoara pe toti insa cel putin, un prim pas este facut, mi-am setat in minte anumite principii si incerc pe cat posibil sa le urmez. Iubesc natura, ador sa gasesc locuri noi si ma incanta maxim cand le prezint oamenilor din jurul meu iar ei sunt atrasi si entuziasmati la fel ca si mine de noile descoperiri.
Care este povestea Parcului Dendrologic din Simeria
Parcul este situat in Simeria, localitate din judetul Hunedoara, avand o istorie de peste 300 de ani. Acesta este o arie protejata de interes national, o rezervatie de tip dendrologic si peisagistic , infiintat ca Rezervatie Naturala in 1995 dar cu o istorie de sute de ani. Actuala rezervatie a fost la origine un parc care imprejmuia in 1700 Castelul Gyulay, ulterior Castelul Ocskay iar in cele din urma Castelul Bela Fay din Simeria.
Rezervatia cuprinde o veche si deopotriva valoroasa colectie de plante exotice dar si plante autohtone, intinzandu-se pe o suprafata de 70 de hectare ceea ce o claseaza pe locul 10 in Europa si pe locul 101 in lume, conform Encyclopedia Britannica.
Prima amenajare a parcului a fost facuta intr-un stil englezesc, iar cel mai vechi document care atesta prezenta acestuia din 1763 mentioneaza aleea cu castani si prezenta salcamilor. In perioada revolutiei din 1848 cand parcul se afla in proprietatea contelui Kun, a fost partial distrus.
Intre anii 1870-1880, in vremea proprietarului Bela Fay, naturalist, membru al Academiei de Stiinte Maghiare, s-au adus in parc specii din Orientul Extrem si din America de Nord iar ulterior, in vremea ginerelui acestuia, ar fi mentionat in documente de existenta unui gradinar din Germania.
In anul 1949, parcul a fost nationalizat iar cinci ani mai tarziu aici a fost infiintata o statiune de cercetari. Parcul de la Simeria devine Monument al Naturii iar statul roman investeste in el, numarul de arbori crescand de aproape zece ori.
Cat de minunata este plimbarea prin poienile strabatute de raul Strei si cat de incantatoare sunt aleile, lacurile si zonele de odihna amenajate la umbra stejarilor seculari. Izvoarele si lacurile unde cresc in voie flori de nufar, plantele de bambus si podurile peste rau, contureaza un peisaj magic de care nu ai cum sa nu te indragostesti. Eu, am fost absolut fascinata sa gasesc acest colt de rai.
Program de vizitare: 08:00 – 20:00
Tarif intrare: 4 lei pentru adulti, 2 lei pentru elevi, studenti si pensionari.
Love,
A.C.