Castelul Rakoczi-Bornemisza din Gurghiu

Am ajuns in comuna Gurghiu din judetul Mures pentru misterioasa padure Mociar, declarata ca fiind cea mai veche din Romania si pentru ca ziua nu se putea incheia atat de rapid, vizitarea castelului si a parcului dendrologic de aici, a conturat una dintre cele mai frumoase experiente de calator prin Romania.

Citisem cateva informatii despre acest minunat edificiu insa chiar si asa supriza a fost mare. Castelul Rakoczi-Bornemisza din Gurghiu este ascuns printre multitudinea de copaci, intr-o perfecta armonie cu natura.

Acesta se gaseste in centrul Gurghiului, la 15 km de Reghin, la poalele vechii cetati Gurghiu ce dateaza din secolul XIV, cetate devenita o ruina dupa numeroasele asedii austriece din 1708. Castelul Rakoczi-Bornemisza a fost ridicat in timpul domniei Principele Gheorghe Rakoczi I (1630-1648), care a dorit sa isi constuiasca o resedinta pentru partidele de vanatoare pe care le desfasura in Muntii Gurghiului.

Ulterior, in 1717, acesta a trecut in posesiunea vicecancelarului tarii, Ioan Bornemisza, pentru o perioada de 99 ani. Dupa ce a trecut aceasta perioada, castelul a fost recuperat de catre stat. Printul Rudolf a folosit castelul tot ca adapost in timpul partidelor de vanatoare si dupa ce acesta a murit, cladirile au fost transformate in Scoala Silvica, pana in 2000. In 1893, Scoala Profesionala de Padurari care si-a inceput activitatea in incinta castelului a avut ca material didactic parcul dendrologic creat in imprejurimi inca din 1830.

Astazi, castelul este in conservare iar Consilul Judetean Mures in a carui proprietate se afla, a inceput o serie de lucrari de conservare.

Din pacate castelul nu se poate vizita insa este permis accesul in parc, intre 10:00 -18:00. Oricum, este o adevarata placere sa descoperi speciile de copaci, natura in toata splendoarea ei dar mai ales, cladirile cu o arhitectura impresionanta.

Parfumul trecutului imbraca intrega zona iar pentru mine a fost multumitor sa admir cladirile de afara desi tare mult mi-ar fi placut sa patrund si in incaperi. Parcul dendrologic este compus dintr-un numar de peste 350 de specii de arbori iar o buna parte din ei sunt copaci exotici adusi din alte tari. Acestia sunt inscriptionati, asa ca, pentru cei pasionati, descoperirea speciilor rare poate sa fie o experienta inedita.

In varful dealului la baza caruia a fost constuit castelul se gaseste Cetatea Gurghiului. Accesul pana acolo se face pe o carare, printr-o vegetatie luxurianta insa raman de vazut doar ruinele a ceea ce a fost odinioara aceasta constructie. Am gasit pe drum urmele cetatii, vechi ziduri distruse dar si o mica biserica a carei descoperire ne-a incantat maxim.

Castelul ramane in sufletul meu ca fiind unul dintre cele mai interesante descoperite, o imagine perfecta a trecutului si imi doresc ca pe viitor sa revin, in momentul in care va fi renovat si pregatit pentru a-si primi oaspetii.

Love,

A.C.

Summary
Castelul Rakoczi-Bornemisza din Gurghiu
Article Name
Castelul Rakoczi-Bornemisza din Gurghiu
Description
Castelul Rackoczi-Bornemisza din Gurghiu este ascuns printre multitudinea de copaci, intr-o perfecta armonie cu natura.

Comments