Cand am ajuns in Densus, am simtit inca de la inceput atmosfera magica dainuind asupra satului. Nu stiam exact la ce sa ma astept si imi imaginam ca aveam sa vizitez o biserica uitata de lume. Pe masura ce ma apropiam de ea, mi-am dat seama ca ma aflam in fata uneia dintre cele mai spectaculoase cladiri din Romania. Legendele din jurul acestei biserici, istoria nestiuta, arhitectura impresionanta si total diferita fata ce vazusem pana atunci, mi-au invadat sufletul de emotii. Curtea bisericii era plina de oameni iar in interior, abia am reusit sa patrundem datorita spatiului extrem de ingust.

Biserica Sf. Nicolae din Densus, judetul Hunedoara, este considerata ca fiind cea mai veche biserica romaneasca din piatra. In biserica ortodoxa se tin slujbe religioase de 700 de ani.
Exista mai multe ipoteze referitoare la data la care a fost ridicata precum si mistere legate de intrebuintarea acesteia. Unii istorici o plaseaza in secolul al IV-lea, altii in secolul al VII-lea insa este cert ca in secolul al XIII-aceasta a suferit modificari existente si astazi. Primele date scrise despre biserica din Densus sunt din anul 1360.



Se spune ca acest lacas de cult a fost ridicat pe locul unui vechi templu inchinat zeului Marte, in altarul caruia romanii obisnuiau sa faca sacrificii. Aici lucru este intarit de faptul ca altarul este pozitionat in partea de sud, in timp ce toate bisericile crestine au altarul inspre est.
O alta ipoteza spune ca aceasta cladirea a fost un mausoleu ridicat in onoarea generalului roman Longin. Se considera ca biserica ar fi fost construita pe locul unde ar fi fost inmormantat generalul, acesta luandu-si viata dupa ce a ajuns pe mainile lui Decebal.
Cladirea ar fi fost construita din blocuri de piatra, coloane, pietre funerare si ornamente aduse din fosta capitala romana, Sarmisegetusa Ulpia Traiana, aflata la 10 km distanta de Densus.




Cert este ca biserica ilustreaza o arhitectura atipica. Aceasta este compusa dintr-un naos patrat, iar in centrul acesteia se afla un turn sprijinit de patru stalpi masivi, ceea ce face ca spatiul din interior sa fie extrem de redus. Deasupra stalpilor din piatra, a fost contruita o bolta de sprijin. Pronaosul este strajuit de patru stalpi imbracati in pietre funerare, Masa altarului este realizata si ea dintr-o piatra funerara romana iar deasupra acesteia se regasesc doi lei. Acoperisul este realizat in totalitate din placi de piatra suprapuse.




Biserica este construita in stil bizantin iar in interior, iar picturile murale dateaza din secolele XV-XVIII.
Picturile din altarul dar si pe partile laterale au fost realizate de catre Stefan in secolul al XV-lea, unul din primii zugravi romani si ucenicii lui. Picturile lui Stefan realizate pe un fond albastru, al carui nume este inscris si acum pe peretii bisericii “a pictat Stefan”, au supravietuit in timp.
Stalpii sunt decorati si ei cu vechi picturi, unele dintre ele ilustreaza Sfanta Treime in care Iisus este imbracat in straie populare, pe Sfanta Marina care se lupta cu diavolul si pe sfantul Toma care isi poarta pielea in bat.
De-a lungul timpului picturile ar fi fost vandalizate de cotropitorii turci dar si de catre calvini care le-au acoperit cu var.
Unii spun ca Biserica din Densus ar fi o copie a Bisericii San Nicoara de la Curtea de Arges, astazi in ruine. Coincidenta sau nu, ambele poarta hramul Sf. Nicolae.






Densus este un sat din judetul Hunedoara iar pentru a ajunge aici trebuie sa urmati ruta: Hunedoara – Hateg – Densus (35 km).
Love,
A.C.

