Malmo, Suedia – Sfaturi utile de calatorie

Aveam in plan vizitarea tarilor nordice de mai bine de 2 ani, insa pana acum nu a fost sa fie. Ba nu am gasit bilete de avion la preturi bune, ba ne-am speriat de vreme sau de preturile piperate din tarile Scandinave, nu am mai avut concediu de la job sau pur si simplu am ales alte destinatii care ni s-au parut mai potrivite cu momentul in care urma sa plecam. In toamna am chiar rezervat bilete prin Wizz Air cu destinatia Copenhaga, zbor din Sibiu care ulterior a fost anulat si schimbat pe ruta Sibiu-Londra. Asta a fost o ocazie extraordinara sa vizitam frumoasa capitala a Marii Britanii imbracata in haine de sarbatoare, mai ales ca pretul biletelor a fost extrem de mic (300 lei pentru 2 persoane), dar totusi, nu am ajuns acolo unde ne doream.

Si pentru ca dorinta a fost mare (mai ales a sotului meu), Revelionul se apropia iar noi, fara planuri ca de obicei, am cautat din nou si am gasit zbor din Cluj catre Malmo. Pret bun la bilete, pret bun la cazare. Am rezervat rapid si in cateva zile ne imbarcam in avionul care avea sa ne duca catre unele dintre cele mai frumoase locuri vizitate pana acum: Malmo si Helsingborg (Suedia), Copenhaga si Helsingor (Danemarca).

Ne-am stabilit cartierul general in Malmo din 2 motive, zborul cu destinatia Malmo si preturile la cazari mult mai mici decat in Copenhaga.

Alexandra Cristian - modificat
Alexandra Cristian - modificat 1.jpg2 1

Malmo este al treilea oras ca si marime din Suedia (tara din peninsula Scandinava, cu iesire la Marea Baltica), amplasat in regiunea Skåne, fiind conectat de Copenhaga (capitala Danemarcei) prin podul Oresund (Øresund) peste stramtoarea Oresund.

Este un oras linistit, cu oameni relaxati, strazi extrem de curate, parcuri perfecte, mare si plaja, sute de km de piste pentru biciclete si trafic lejer. Zona centrala gazduieste strazi cu cladiri istorice, piete cochete, magazine si restaurante, in timp ce in zona noua a orasului s-au ridicat cladiri moderne si futuriste printre care cea mai renumita, Turning Torso. Apusul de soare la malul marii este absolut fermecator iar in departare se poate admira fascinantul Pod Oresund.

Vremea capricioasa este cea care iti poate strica linistea si planurile facute de acasa insa daca este voie buna si dorinta de descoperire, nimic nu iti mai poate sta in cale. Cat am stat in Malmo, vantul in rafale puternice ne-a facut sa ne abatem putin de la planurile initiale insa pana la urma am reusit sa descoperim cele mai importante puncte de atractie din oras.

Alexandra Cristian - m3 1
Alexandra Cristian - m4
Alexandra Cristian - f

Cum am ajuns in Malmo

Cu avionul din Cluj Napoca. Wizz Air este singura companie care opereaza zboruri directe din Romania (Bucuresti si Cluj Napoca) catre Malmo.

Am ajuns in aeroport, dupa 3 ore de intarziere si din fericire shuttle bus-urile care fac transferul catre gara centrala din oras erau inca acolo…probabil ca au fost informati de faptul ca avionul urma sa aterizeze la ora 01:00. In mod normal programul lor este pana la ora 22:00, ultimul zbor fiind cel de la Cluj (aterizare la 21:50).

Durata calatorie – Aeroport Malmo – Malmo (Central Station)  –  50 minute

Distanta aeroport – Centru Malmo – aproximativ 30 km

Compania – Flygbussarna

Pret bilet – 115 SEK (aprox. 55 lei)/persoana pe un drum

Biletele se pot achizitiona direct din autobuz, de la sofer. Plata se poate face doar cu cardul.

Pentru intoarcere (Malmo Central Station – Aeroport) trebuie sa cautati statia de autobuz din fata garii, pe partea cealalta a raului (treceti podul si imediat in stanga veti vedea statia Flygbussarna). Orarul plecarilor il veti gasi tot acolo, acesta difera in functie de zile, ore si perioada anului (programul este adaptat la zboruri). Recomand sa consultati panoul din statie cu o zi inainte sau orarul de pe site-ul comapaniei, aici.

Exista si varianta de a lua taxiul pana in oras insa preturile sunt piperate. Costul unui drum poate sa ajunga pana la 100 euro.

Gara centrala (Central Station) este amplasata in imediata apropiere a centrului. De aici, veti putea ajunge pe jos sau cu mijloacele de transport in comun (autobuze) la locul de cazare. Tot de aici pleaca si trenurile catre localitatile invecinate din Suedia sau tara vecina, Danemarca.

Alexandra Cristian - m 2
Alexandra Cristian - g
Alexandra Cristian - modificat 4
Alexandra Cristian - m3

Cum te deplasezi prin Malmo

Pe jos, cu bicicleta/trotineta electrica sau cu autobuzul si tramvaiul.

Noi ne-am deplasat doar pe jos, orasul nefiind foarte mare. In mod normal Malmo se poate vizita fara probleme intr-o zi, asta in cazul in care vremea este favorabila. Noi i-am alocat 2 din cele 6 zile petrecute in zona pentru ca intr-una din zile, datorita vantului puternic am petrecut ore bune prin cafenele, magazine si hotel. Majoritatea obiectivelor turistice sunt amplasate in zona centrala, asa ca recomand descoperirea orasului la pas. Desigur, daca prindeti vreme buna, puteti opta pentru o plimbare cu bicicleta.

In Malmo exista peste 500 km de pista pentru biciclete, ceea ce face acest mijloc de transport unul extrem de popular printre locuitori si turisti deopotriva.

Bicicletele se pot inchiria direct de pe strada, pretul acestora fiind 80 SEK (36 lei) pentru 24 ore, 165 SEK (75 lei) pentru 72 ore. Veti gasi in diverse puncte din oras bicicletele colorate in alb&portocaliu cu inscriptia Malmo by Bike. Detalii, aici.

Transportul public, Skånetrafiken ofera optiuni de calatorie atat cu autobuzul cat si cu trenul in toata zona de S a Suediei (regiunea Skåne) dar si legaturi intre Skåne si Danemarca.

Pretul difera in functie de zonele unde alegi sa calatoresti. Regiunea Skåne este impartita in 14 zone iar tariful se stabileste in functie de numarul zonelor prin care treci. Totusi, pretul unei singure calatorii prin Skåne nu va depasi suma de 99 SEK (45 lei).

Alexandra Cristian - l
Alexandra Cristian - k
Alexandra Cristian - 12
Alexandra Cristian - m1

Cazare in Malmo

Cazarea la Hotel Radisson Blu 4**** a fost o alegere inspirata. Amplasat in zona centrala, la doar cateva minute distanta de gara centrala dar si de principalele obiective din oras, personalul amabil, camerele spatioase si micul dejun generos, ma determina sa recomand din tot sufletul aceasta unitate de cazare.

Pretul platit pentru 5 nopti de cazare cu mic dejun inclus (2 persoane) a fost 2100 lei (420 lei/noapte).

Mai multe detalii, aici.

Alexandra Cristian - 3
Alexandra Cristian - 1 2
Alexandra Cristian - 2 1

Obiective turistice

  1. Piata centrala (Stortoget) si Primaria
  2. Piata Mica Lilla Torg
  3. Biserica Sankt Petri
  4. Turning Torso
  5. Portul si vechiul far
  6. Plaja
  7. Ribersborgs Kallbadhus
  8. Podul Oresund
  9. Parcurile Slottsparken si Kungsparken
  10. Castelul Malmhus

Mai multe detalii, in articolul Top 10 Obiective turistice din Malmo, Suedia.

Alte obiective: Gara Centrala, Folkets park (parc de distractii), Podul David Hall, Catedrala Sf. Ion.

Alexandra Cristian - modificat 3
Alexandra Cristian - m2
Alexandra Cristian - modificat 1
Alexandra Cristian - m
Alexandra Cristian - modificat 2
Alexandra Cristian - modificat.jpg2

Ce poti vizita in zona

Copenhaga si Helsingor (Danemarca) si Helsingborg, circuit pe care l-am facut si noi cu biletul “Around the Sound”. Despre traseul Malmo-Helsingborg-Helsingor-Copenhaga o sa scriu mai multe, intr-un articol dedicat.

De Copenhaga m-am indragostit inca de la primii pasi. Este un oras extrem de vibrant, cu cladiri impresionante, strazi si peisaje facinante. Asa e Copenhaga, fascinanta si cu siguranta este un oras unde mi-ar face placere sa revin. Ocupa un loc fruntas in topul personal al celor mai frumoase orase vizitate. Si pentru ca ne-am indragostit de acest loc, am ales ca noaptea de Revelion sa o petrecem chiar acolo.

Noi am ales sa circulam cu trenul, costul calatorei dus-intors fiind 216 SEK (100 lei). Veti trece pe podul Oresund, despre care am scris mai multe aici: Oresund, podul care uneste Danemarca de Suedia. In costul acestui bilet este inclus si transporul in comun din Malmo si Copenhaga. Biletele se pot cumpara din gara, de la automate sau de la ghiseu, nefiind necesara validarea acestora deoarece in tren se face controlul biletelor. Pentru varianta “Around the sound”, trebuie sa se faca inspectia biletului la un automat special amplasat in interiorul ghiseului. Pentru ruta Malmo-Copenhaga, am plecat de pe linia 2B, iar directia este Helsingor (via CPH Airport). Trenurile circula din 20 in 20 minute iar durata unei calatorii este de 30 minute.

Pentru ruta Copenhaga-Malmo, directia este Hasselholm C – Lund.

Alexandra Cristian - 2555

Unde poti manca in Malmo

  1. La unul din restaurantele din Piata Mica (Lilla Torg). Aici veti plati pentru o salata 179 SEK (80 lei), un grill 220 SEK (100 lei), un burger 185 SEK (85 lei)
  2. La fast food-urile din Piata Centrala – Stortoget. Aici veti gasi Mcdonalds, KFC dar si alte fast food-uri locale. Noi am incercat un meniu cu hamburger, cartofi prajiti si suc la Max Express pentru care am platit 80 SEK (36 lei)
  3. La fast food-urile si restaurantele din Central Station (Statia Centrala). Aici veti gasi sandwich-uri, salate, mancare chinezeasca, turceasca, japoneza si altele. Tot aici Burger King si Subway. Preturi: o portie macare chinezeasca 79 SEK (35 lei), la Burger King pretul unui hamburger este 69 SEK (32 lei) iar o portie de 6 nuggets 59 SEK (27 lei).
  4. La patiseriile/cafenelele din oras (recomand Espresso House – Central Station, David St. Gertrud – in fata hotelului Radisson Blu). Pretul unui cappuccino mic la Espresso House este 39 SEK (17 lei)
  5. Din supermarket. In gara Centrala, veti gasi un COOP de unde va puteti aproviziona cu racoritoare, dulciuri si diverse sortimente de mancare. Preturi: o apa la 0,5 l costa 10-15 SEK (7-17 lei), o paine 30 SEK (13 lei)
Alexandra Cristian - 1
Alexandra Cristian - 1 1
Alexandra Cristian - 2

Tips&Tricks

  1. Vremea este capricioasa asa ca trebuie sa va imbracati bine mai ales daca alegeti sa vizitati Suedia pe timp de iarna. Este recomandat sa nu va lipseasca din bagaj caciula, manusi, fular si o geaca impermeabila sau macar o pelerina de ploaie. Vantul este cel mai suparator. Datorita acestui fapt, temperatura efectiv resimtita este mult mai mica decat cea reala. La 5 grade cu soare si vant puternic, temperatura resimtita era de -1 grade. In perioada in care am stat in Malmo (sfarsit de decembrie), temperatura a fost intre 3-6 grade.
  2. Tarile nordice sunt eco friendly cu tot ceea ce implica acest fapt (foarte multi biciclisti si piste special amenajate pentru incurajarea acestui mod de deplasare, foarte multa verdeata si parcuri perfect amenajate, etc.)
  3. In Suedia la fel ca si in Danemarca se poate plati cu cardul aproape oriunde (chiar si la toaletele publice)
  4. Este absolut necesar sa aveti cu voi un card deoarece exista locuri in care nu este acceptata plata cash (ex. Autobuze, la Hotelul Radisson Blu nu se mai accepta plata cash de la 01.01.2018). Aici chiar si cei mai mici comercianti (tonete cu hod dog, inghetata, etc.) au POS.
  5. Pentru amatorii de shopping, in zona centrala, pe pietonala, exista numeroase magazine, brand-uri de renume international dar mai ales, brand-uri nordice. De asemenea, mall-urile sunt nelipsite: Triangeln, Emporia Shopping Centre si Hansa.
  6. Nu am gasit in tot orasul puncte de informare turistica asa ca va recomand sa va faceti foarte bine planurile inca de acasa. Personalul de la hotelul unde sunteti cazati va poate ajuta cu harta orasului si cu cateva indicatii pentru a gasi obiectivele turistice.
  7. Tara face parte din UE asa ca internetul se poate folosi fara costuri suplimetare in limita abonamentului (o sa primiti un mesaj de la operatorul de telefonie mobila pe care il aveti in Romania)
  8. Bauturile cu pana la 3.5% alcool pot fi cumparate din supermarket (vin, bere, etc.) Cele cu peste 3,5% alcool se pot cumpara doar din magazine specializate.
  9. Aviz fumatorilor! In aeroportul din Malmo este amenajat un spatiu pentru fumatori (in zona de duty free, dupa realizarea controlului de securitate/pasapoarte).
  10. Fa o plimbare pe malul marii si admira de departe podul Oresund, cel care leaga Suedia de Danemarca!
  11. Atentie! Daca mergeti in Danemarca cu trenul exista posibilitatea ca in orasul de granita, Hylli sa se faca controlul pasapoartelor/CI.
  12. Poti alege Malmo ca punct de plecare pentru calatoriile din zona. Copenhaga este una din destinatiile unde poti ajunge in doar 30 minute insa acolo preturile sunt mult mai mari (cazari, mancare, etc.).
  13. Moneda nationala este Coroana suedeza (SEK). 1 SEK – 0,45 lei si 1 SEK – 0,1 euro
Alexandra Cristian - m 1

Love,

A.C.

Comments