Am sarbatorit Centenarul Marii Uniri impreuna cu familia mea, iar momentele unice vor dainui in timp. 100 de ani de la faurirea Romaniei noastre dragi, un prilej de sarbatoare si cum putea sa fie altfel decat minunat? Iubesc tara asta din toata inima iar pentru a-mi arata devotamentul fata de ea, incerc sa promovez cum stiu eu mai bine tot ce este frumos aici, tot ce merita sa fie apreciat si cunoscut de noi ca romani dar si de oamenii din lumea intreaga. Recunosc, cel mai mult imi place sa ma plimb aici, in tara mea, iar faptul ca descopar pe zi ce trece locuri din ce in ce mai fascinante, ma bucura nespus. Asa ca, dragi Romani, va indemn sa calatoriti, sa descoperiti, sa iubiti! Romania este parte din noi si asa cum ne iubim pe noi, familia noastra, prietenii, casele si toate realizarile noastre, trebuie sa iubim si tara asta, cu bune si cu rele. Romania este in noi, Romania suntem noi.
Am plecat la Rasnov, locul in care m-am nascut si am copilarit iar de acolo, am pornit in cautarea celor mai frumoase peisaje din zona, cu gandul de a participa si la un eveniment festiv dedicat Marii Uniri. Asa ca am ales drumul Rasnov-Bran-Moeciu de jos-Fundata-Fundatica-Rucar-Campulung Muscel. Planuiesm sa vizitam orasul Campulung la dorintele tatalui meu care si-a petrecut o parte din viata in zona si care si-a dorit sa revina pe aceste meleaguri. Cu drag de natura, am oprit din loc in loc sa admiram peisajele nemarginite din zona, o intindere de frumos cu munti, dealuri si vai, cu case cocotate si privelisti nemaintalnite.
Am trecut pe langa Fundata, cea mai inalta localitate din zona, situata la 1300 m altitudine si ne aflam la jumatatea distantei culoarului Rucar-Bran.
La cativa km de Rucar am gasit zona Podul Dambovitei cu parcul statuar creat de scriitorul Paul Everac.
In apropiere de Rucar, pe dealul Sasului din Dambovicioara, am participat la ceremonia dedicata Centenarului, sarbatoare care a inceput cu intonarea Imnului Romaniei. Romania Unita a fost celebrata pe culoarul Rucar-Bran, locatie cu insemnatate istorica prin oficierea unei slujbe religioase de catre un sobor de preoti, prin cantari populare, un ceremonial militar, vizita calaretilor munteni si hora unirii in care s-au prins la joc tot cei prezenti.
Alexandru Cautis a realizat o prezentare emotionanta despre locotenentul colonel Gheorghe Poienaru Bordea, primul ofiter roman care a murit pe front in Primul Razboi Mondial, in anul 1916. In onoarea acestuia a fost ridicat un monument, dezvelit in aceasta zi simbolica, Ziua Nationala a Romaniei.
Vizitatorii s-au putut delecta cu specialitatile gastronomice pregatite de pensiunile din zona.
Privelistea de aici ilustreaza unele dintre cele mai frumoase peisaje montane din Romania si este de mentionat faptul ca in apropiere se regaseste Parcul Natonal Piatra Craiului, Cheile Dambovicioarei si Pestera Dambovicioarei. Pestera adaposteste formatiuni care mai de care mai interesante: o laba de urs, pielea de tigru, capul de sarpe si altele.
Urmatoarea oprire, in Campulung Muscel din judetul Arges. Orasul, interesant ca si arhitectura este un loc bogat in istorie si traditie, acesta adapostind numeroase obiective turistice.
Ce poti vizita in Campulung Muscel
Mausoleul de la Mateias
Monumentul ridicat in cinstea eroilor din Primul Razboi Mondial (1916-1918) este situat la 11 km de Campulung, in comuna Valea Mare – Pravat, pe dealul Mateias. In aceasta zona, Grupul Namaiesti condus de generalul Traian Gaiseanu a reusit sa reziste inamicului in anul 1916. Prin luptele purtate aici a fost oprita inaintarea Puterilor Centrale spre Campia Romana.
Mausoleul a fost ridicat intre anii 1928-1935, la constructie utilizandu-se in mod special calcar din Albesti.
Ridicat pe o colina, maretul monument te indeamna sa il descoperi. Scarile te conduc catre cripta care adaposteste osemintele celor ucisi pe frontul Rucar-Bran. Aici se poate vizita si un muzeu cu doua sali de expozitie unde se regasesc documente, ziare, arme, carti, obiecte ale soldatilor precum si poze ale eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial.
Pe peretii criptei sunt insirate numele celor peste 2000 de eroi care au murit in razboi pe taramurile acestea, unele dintre cele mai grele lupte dandu-se chiar pe muntele Mateias.
Bilet acces – 5 lei
Manastirea Namaiesti
Ridicata la 5 km de Campulung, manastirea a fost construita din piatra si este amplasata in intregime in stanca la o altitudine de 765 m. Aceasta dateaza din anul 1547 iar la exterior se regasesc picturi murale, interiorul nefiind pictat ci decorat cu icoane.
Casa memoriala George Toparceanu din Namaiesti
Casa unde marele poet George Toparceanu a trait vreme de 8 ani impreuna cu sotia si fiul. Aici a locuit mama poetului care a si infiintat un atelier de tesut covoare in incinta manastirii de maici de la Namaiesti, amplasata vis a vis. Casa a fost donata de catre sotia acestuia, Victoria Toparceanu pentru amenajarea casei memoriale iar astazi veti putea descoperi carti din biblioteca personala, scrisori, poze, arme de vanatoare si altele.
Programul de vizitare este de la 09:00 – 17:00 insa din pacate cand am ajuns noi, casa memorial era inchisa. Nu ne-a ramas decat sa o admiram de afara si sa pornim la drum in cautarea altor obiective valoroase din zona.
Manastirea Negru Voda
Manastirea a fost ctitorita in anul 1215 de catre Negru Voda Voievod. Ulterior a fost rezidita de catre Basarab I si fiul acestuia, Nicolae Alexandru. Matei Basarab a recladit-o, moment in care devine manastire.
Cand am ajuns noi, aceasta se afla in renovare asa ca nu am putut-o admira de afara insa am profitat de ocazie si am petrecut cateva minute in curtea din spatele bisericii, in linistea ce s-a lasat peste lacasul de cult, odata cu venirea serii.
Biserica Catolica Baratia
Ansamblul Baratia este compus din trei obiective: Biserica Sf. Iacob, Turnul Baratiei si Casa Parohiala.
Biserica cu hramul Sfantului Iacob a fost construita de colonistii sasi in secolul al XII-lea fiind cel mai vechi lacas de cult al Diecezei de Bucuresti. Astazi, din vechea biserica se mai pastreaza doar corul construit in stil gotic, restaurant ulterior de Stefan Bals, nava fiind dezafectata. Din aceasta a mai ramas fundatia care ne arata dimensiunile initiale ale construtiei. In aceasta biserica se gaseste mormantul comitelului sas, Laurentiu de Longo Compo, ce da prima atestare a numelui localitatii, decedat in anul 1300.
Turnul clopotnita a fost construit initial din lemn iar in 1730 in zidarie de catre Nicolae Wolf. In prima faza a avut trei etaje decorate cu arcade, panouri rectangulare marginite de ciubuce de caramida si arcade. In secolul al XIX-lea s-a ridicat al patrulea nivel, ce adaposteste mecanismul unui orologiu
Nu ratati cofetaria Iepurasul! 🙂
Love,
A.C.