Am plecat din Sibiu cu gandul sa vizitez biserica din Saschiz dar am ajuns in Crit. Din pacate, aceasta isi astepta vizitatorii intr-o frumoasa zi de sambata, cu portile inchise. Trist.
Faptul ca am strabatut 112 km ca sa vizitam Saschizul, un loc pe care imi doream de multa vreme sa il vizitez si el nu prea ne-a primit cum se cuvine, m-a dezamagit groaznic in prima instanta insa am cautat imediat alternative.
Asa ca datorita faptului ca doamna care tine cheia de la poarta bisericii din Saschiz si care se ingrijeste ca aceasta sa fie deschisa ori de cate ori turistii o solicita, era plecata in concediu, am avut ocazia sa ajung intr-un loc unic. Am ajuns la Crit si aici am cunoscut un om exceptional, pe domnul Dieter care ne-a povestit istoria lacasului de cult, unul din cei 6 sasi ramasi in Crit, o biserica ridicata intre anii 1810-1813, o atmosfera calda si…pe motanul Misu.
Satul Crit, initial denumit Cruce, este de o frumusete ireala. L-am vizitat intr-o toamna tarzie, pe la amiaza, cand linistea acoperise deja ulitele si casele iar atmosfera era de-a dreptul fascinanta. Satul este perfect, cu case conservate, autenticul locului simtindu-se la tot pasul. Sus, pe deal, biserica fortificata domneste asupra tinutului. Cu emotii, m-am apropiat de poarta iar dorinta de a patrunde dincolo de ziduri a devenit tot mai mare. Din fericire, domnul Dieter a fost extrem de receptiv si a sosit indata ca sa ne deschida usa catre acest incantator loc. Atat de mult bun simt si pasiune am simtit in vorbele lui incat mi-a trezit interesul de a reveni si altadata, poate pe timpul verii cand Biserica fortificata din Crit gazduieste evenimente la care mi-ar placea sa particip.
Biserica fortificata din Crit, comuna Bunesti, a fost construita pe ruinele unei vechi biserici ridicata in 1270, avand dimensiuni aproape similare cu aceasta. Despre prima constructie nu se cunosc foarte multe informatii insa se presupune ca este reprezentata intr-un desen de pe o strana din biserica. Biserica renovata in 2013 are la interior o bolta in stil boemian, obiecte vechi de mobilier si o orga cu 1450 de tuburi. Orga a fost construita in anul 1813 de Johann Tois din Rasnov si ulterior restaurata de catre fundatia Michael Schmidt. Astazi, in biserica din Crit se organizeaza diverse concerte si tare mi-ar placea sa iau parte la unul dintre ele. In biserica, la intrare, exista cateva fotografii dar si exponate reale din porturile traditionale sasesti. In zilele noastre se organizeaza slujbe in biserica doar o data la 2 luni.
Biserica este mai noua, insa turnurile si zidurile ce o imprejmuiesc provin din secolul XV. Zidurile au inaltimi cuprinse intre 6-8 m si impreuna cu cele 5 turnuri au avut rol de aparare. Acum mai sunt doar 4 turnuri deoarece unul dintre ele a cazut in 1925. De ce 5 turnuri? Pentru ca satul este impartit pe 5 strazi. In vremea respectiva, in cazul unui atac, fiecare strada trebuia sa apare un turn si zidul alaturat. Ulterior, turnurile au fost folosite ca si turnuri pentru slanina, ca in toate bisericile fortificate. Fiecare strada avea propriul turn si doar duminica cu 2 ore inainte de slujba, locuitorii veneau sa isi taie din propria slanina pentru saptamana care urma.
In soproane, se depozita aproximativ 20% din recolta astfel incat, in cazul unor atacuri sa existe provizii.
Curtea este perfect aranjata, iar vizitatorii pot sa descopere aici chiar si un mic muzeu. In timp au fost adunate diverse obiecte vechi din gospodariile din sat si reunite intr-o colectie amenajata intr-unul din soproane. Se cunoaste intrebuintarea fiecarui obiect datorita colaborarii cu Muzeul Etnografic din Brasov.
Vizitarea bisericii este gratuita insa cine doreste poate sa faca o donatie.
Pentru acces in extrasezon trebuie sa sunati la numarul de telefon 0740597493.
Cum ajungi in Crit:
Sibiu – Medias –Sighisoara – Saschiz – Crit (128 km)
Brasov – Feldioara – Hoghiz – Rupea – Crit (86 km)
Daca vreti sa petreceti mai mult timp in zona, va puteti caza la casa Kraus, din curtea bisercii.
Love,
A.C.