“Mica Roma”, asa cum l-a numit Mihai Eminescu, orasul Blaj este amplasat la aproximativ 40 km de Alba Iulia. Micut si cochet, cu strazi curate si parcuri ingrijite, Blajul adaposteste obiective turistice de care cu siguranta a auzit fiecare roman.
Am ajuns in Blaj intr-o zi de duminica iar atmosfera extrem de calda si linistea de pe strazi m-a incantat peste masura…aici pare ca timpul sta in loc. Iubesc Romania si ador sa descopar locuri noi, destinatii care merita din plin sa fie promovate, iar in momentul in care am inceput sa redescopar Blajul, mi-am dat seama ca am ajuns intr-un loc cu o impresionanta valoare culturala si istorica.
Orasul a fost in secolele al XVIII-lea si XIX-lea centrul cultural al Transilvaniei, cu un rol important in formarea limbii romane, in Blaj publicandu-se prima gramatica romaneasca de catre Timotei Cipariu si Biblia de la Blaj.
Am pornit in cautarea celor mai importante obiective turistice din oras si le-am descoperit pe toate, cladiri, monumente, biserici, toate perfecte, aranjate, pregatite sa isi primeasca oaspetii cum se cuvine. Desi am mai vizitat Blajul si in trecut, senzatia pe care mi-a lasat-o de data aceasta a fost mult mai placuta, progresul simtindu-se inca de la vizitarea primelor obiective de pe lista. Orasul pare nou, sau cel putin zonele turistice pe unde mi-am petrecut eu ziua, orasul este curat, civilizat. In plus, aici florile sunt inca inflorite, desi ne aflam in plina toamna.
Cele mai importante obiective turistice din oras:
Campia Libertatii
Un loc cu o deosebita insemnatate pentru istoria Romaniei, Campia Libertatii a adunat in anul 1848, 40.000 de romani din Transilvania care au strigat la unison “Noi vrem sa ne unim cu tara!” Marea Adunare de la Blaj a fost unul dintre cele mai importante evenimente petrecute in timpul Revolutiei Romane de la 1848.
In anul 1977 a fost inaugurat ansamblul monumental Gloria alcatuit din poarta istoriei si 3 statui din bronz care infatiseaza 3 fete in port traditional care tin deasupra capului cununi de laur. Acestea simbolizeaza Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. In stanga monumentului se regaseste Aleea Revolutiei, 26 de busturi din bronz care prezinta personalitati ale culturii romanesti dar si conducatori ai Revolutiei din 1848.
Adresa: Strada Tudor Vladmirescu nr. 80
Piata 1848
Centrul orasului, Piata 1848 adaposteste unele dintre cele mai importante obiective din oras: Catedrala Mitropolitana Sfanta Treime, primele scoli sistematice in limba romana, Biblioteca arhidiecezana (astazi Scoala ajutatoare), casa unde a locuit Timotei Cipariu, gradina botanica scolara (in spatele Liceului agroindustrial).
In imediata apropiere se regaseste Castelul Arhiepiscopal, cea mai veche cladire din oras care astazi adaposteste resedinta Arhiepiscopului Major al Biserici Romane Unite cu Roma Greco – Catolice.
Muzeul de istorie Augustin Bunea
Muzeul prezinta peste 1500 de obiecte, de la exponate din perioada neolitica pana la obiecte descoperite in necropole scitice si celtice. Tot aici se gaseste si tiparnita care a fost folosita la tiparirea Noului Testament in 1648, in Alba. Vizitatorii mai pot sa admire o colectie de 40 de icoane pe lemn, manuale vechi, carti religioase dar mai ales exemplare din primele editii ale operelor reprezentantilor Scolii Ardelene. Muzeul gazduieste cea mai veche carte scrisa in Blaj, denumita “Strasnic”, care dateaza din 1753 si Crucea lui Avram Iancu.
Adresa: Strada Doctor Vasile Suciu
Program de vizitare:
Luni, miercuri si vineri – Inchis
Marti, joi, sambata si duminica – 08:00 – 16:00
Stejarul lui Avram Iancu din parcul Avram Iancu
Stejarul se gaseste pe Bulevardul Republicii in Parcul Avram Iancu, iar numele a fost stabilit de localnici dupa 1849, in semn de omagiu fata de “Craisorul Muntilor”. Un monument al naturii ce dainuieste de peste 600 ani, arborele cu o circumferinta de 6,5 m a fost martorul a numeroase evenimente istorice petrecute la umbra acestuia. Se spune ca aici s-ar fi stabilit conditiile trecerii Transivaniei sub stapanirea imparatului Vienei, in 1687, iar mai apoi in anul 1737, episcopul Ioan Inochentie Micu Klein, intemeietorul Blajului, ar fi definitivat chiar aici planurile orasului. Insusi Avram Iancu impreuna cu prietenul sau Mitropolitul Alexandru Sterca Sulutiu obisnuiau sa petreaca ore in sir la umbra arborelui, discutand problemele culturale si istorice ale romanilor din Transilvania.
Teiul lui Mihai Eminescu
Amplasat la marginea orasului, aproape de drumul catre Tarnaveni, este locul unde marele poet al Romaniei a exclamat “Te salut din inima, mica Roma!”
In 1866 Mihai Eminescu si-a dorit sa ajunga in Blaj, dupa ce al sau professor Aron Pumnul, originar din aceste zone, i-a descris atat de frumos orasul. Dupa un drum lung din Bucovina, Mihai Eminescu a ajuns pe hula, dealul unde se gaseste si acum renumitul tei si s-a odihnit la umbra acestuia.
Crucea lui Avram Iancu de pe Dealul Crucii
Impunatoarea cruce amplasata pe dealul vizibil din orice colt al Blajului a fost ridicata pe Dealul Crucii ca simbol al evenimentelor din 1848. Atunci, in vremea Marii Adunari Nationale, o legiune de moti in frunte cu Avram Iancu a supravegheat de sus Campia Libertatii.
De aici, panorama asupra orasului este spectaculoasa.
Teiul lui Mihai Eminescu si Crucea lui Avram Iancu, doua monumente reprezentative pentru Blaj se regasesc la cateva sute de metri distanta unul fata de celalalt.
Love,
A.C.