Statiunea balneara Sokobanja, inima verde a Serbiei

Imi amintesc cu drag de zilele cand eram copil, de verile petrecute de dimineata pana seara langa rau, de picnicurile cu ai mei si de drumetiile prin padure alaturi de bunica mea. Culegeam mure si alte fructe de padure, ieseam dupa ciuperci sau doar in simple drumetii care se finalizau cu un pranz in care ne desfatam cu mancare adevarata la umbra unui copac. Aerul proaspat de munte, mireasma florilor si zumzetul gazelor, soarele arzator si clipele petrecute pe patura la umbra, sunt momente pe care le simt de parca ar fi fost ieri.

Am inchis ochii pret de cateva secunde si m-am transpus acolo, in vremuri de demult, cand viata era atat de simpla, cand linistea naturii era o binecuvantare. Am ajuns din nou copil, acea fetita fara griji care iubea tot ce o inconjura, dar mai ales adora sa stea printre flori, copaci, sa asculte pasarile ciripind si sa adulmece mireasma florilor mangaiate de razele soarelui.

Oamenii au uitat sa se bucure cu adevarat de lucrurile care le sunt la indemana si cand ajungi sa experimentezi, sa te conectezi cu locuri care iti fac bine sufletului, iti dai seama cat de putin inseamna lucrurile care iti consuma energia.

Sokobanja, statiunea balneara din Serbia este un loc care te incarca in mod cert cu energie. Este o oaza de liniste, un taram binecuvantat cu rauri, lacuri, munti, o zona in care aerul este viata, pentru ca aici, calitatea aerului este un foarte buna…si o simti, o simti din tot sufletul pentru ca doar cei care nu vor sa recunoasca, cateva zile petrecute in mijlocul naturii pure, te revigoreaza, te intineresc. Nu degeaba, romancierul Branislav Nušić a scris pe o carte postala sloganul “Sokobanja, locul unde ajungi batran si pleci tanar”, impresionat fiind si el de proprietatile aerului si ale apelor termale din aceasta zona.

Ei bine, chiar asa m-am simtit si eu, ba mai mult, m-am simtit din nou copil. Am explorat, mi-am bucurat ochii si inima. Eu v-am mai zis, pe mine ma bucura orice loc nou in care poposesc si chiar reusesc sa iau ce e mai bun din fiecare experienta insa aici am regasit un loc perfect pentru mine, un loc de care aveam nevoie dupa o perioada extrem de incarcata. Totusi, statiunea Sokobanja este extrem de ofertanta si pentru cei care vor sa aiba parte de mai multa activitate si adrenalina. Drumetiile pe munte, plimbarile cu bicicleta si aquapark-ul sunt unele dintre optiunile pe care le ofera statiunea turistilor care vor sa aiba parte de un sejur mai activ.

Pe de alta parte, hotelurile cu SPA sunt ideale pentru cei ca si mine, pentru oamenii care vor doar sa se relaxeze si sa se bucure de cateva zile fara sa faca nimic.

Alexandra Cristian - Facetune 01 06 2023 22 10 35

Branislav Nušić nu este singura personalitate care a ramas impresionata de Sokobanja de-a lungul timpului. Romancierul sarb Ivo Andric, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1961 spunea despre statiunea din Serbia “Intotdeauna imi este frica – oamenii vor auzi de acest loc; se vor grabi sa ajunga aici si eu o sa fiu nevoit sa plec de aici, sa gasesc un alt SPA. Si unde pot gasi atata frumusete si liniste? Ca sa stii: oamenii mor si aici, pentru cca se moare oriunde in lume, dar viata aici este mai frumoasă si cred ca dureaza putin mai mult.” – Ivo Andric.

Sokobanja este una dintre cele mai populare statiuni din Serbia, promovata de sloganul “Inima verde a Serbiei”, asta datorita faptului ca oriunde privesti vei vedea verde in fata ochilor, inclusiv in centrul orasului. Este o statiune inconjurata de frumos, cu oameni pe masura ei, oameni care pun umarul la construirea unui spatiu eco, aceste eforturi fiindu-le recunoscute in anul 1992 cand statiunea a devenit primul oras ecologic din Serbia.

Sokobanja a devenit renumita pentru apele sale termo-minerale, cu efecte benefice in tratarea mai multor afectiuni medicale, insa pe langa acestea, statiunea se diferentiaza prin oferirea unor experiente complete celor care ajung aici. Muntii ofera zone marcate iubitorilor de tracking, locurile de picnic sunt amenajate de-a lungul raului pentru cei care vor sa se relaxeze la un barbeque in zilele fierbinti de vara, satele traditionale isi asteapta vizitatorii intr-un cadru autentic iar lacurile sunt la mare cautare pentru pasionatii de pescuit.

Alexandra Cristian - WhatsApp Image 2023 06 10 at 18.18
Alexandra Cristian - IMG 4699

Ce poti sa vezi in Sokobanja

NATURA: Munti. Lacuri. Rauri. Cascade.

Natura, da, ea este elementul principal din aceasta regiune, natura este viata, este totul, Sokobanja este binecuvantata cu munti, lacuri, rauri si cel mai important, cu AER, aer curat si bogat in oxigen si ioni negative. Asadar, iubitorilor de natura, nu mai stati pe ganduri si vizitati Sokobanja pentru ca va promit eu, nu veti regreta!

Muntii din Sokobanja: Ozren, Rtanj, Devica, Bukovic, Slemen si Krstatac

Muntii din Sokobanja reprezinta o atractie naturala deosebita si unul dintre motivele principale pentru care turistii aleg sa viziteze aceasta statiune balneara din Estul Serbiei. Varfurile impunatoare, vaile adanci cu peisaje pitoresti sunt extrem de ofertante pentru iubitorii drumetiilor pe munte dar si pentru amatorii de mountain bike.

Alexandra Cristian - IMG 4594

Muntele Rtanj               

Unul dintre cei mai cunoscuti munti din Sokobanja este Rtanj, declarat in 2019 ca Rezervatie Naturala aflata sub protectia statului. Cu o inaltime de 1560, acest munte se remarca prin forma sa perfecta de piramida. Acesta este considerat un loc sacru si se crede ca ar avea  puteri vindecatoare. Aici se gaseste o planta numita „Rtanj tea” despre care oamenii spun ca are puteri revitalizante, ajutand corpul sa devina mai puternic. Aceasta planta se mai gaseste doar pe Muntele Olimp din Grecia. De asemenea, o alta planta „Ramonda Serbica” creste pe acest munte, o planta care are de asemenea puteri miraculoase.

Acest munte este special si datorita radiatiilor electromagnetice de trei-patru ori mai mari decat este normal. Rtanj este considerat un loc sacru si mistic fiind invaluit intr-o serie de legende si mituri. Au fost numeroase raportari legate de prezenta unor obiecte zburatoare neidentificate. Interesant, nu? Asadar, pasionatii de OZN-uri cu siguranta vor fi atrasi de aceste zone invaluite in necunoscut.

Muntele Rtanj este perfect atat pentru pasionatii drumetiilor pe munte dar si pentru cei atrasi de zona stiintifica, cei in cautarea fenomenelor inexplicabile. Legenda unui vulcan stins, pesteri, varfuri abrupte si plante endemice, povestile desre extraterestri si alte mistere, atrag un numar mare de vizitatori dar si aventurieri dornici sa descopere secretele muntelui.

Alexandra Cristian - IMG 4480

Muntele Ozren

Are o inaltime maxima de 1174 m aici fiind concentrata cea mai mare zona de padure din Serbia care desigur, abunda in oxigen. Acest masiv muntos care se afla sub protectia statului se bucura de o frumusete naturala unica, cu paduri dese, pajisti verzi si parauri cristaline. Drumetiile in Ozren sunt foarte populare printre turistii ajunsi aici, dar si printre localnici, iar traseele marcate ofera oportunitati excelente pentru explorarea naturii.

Sokobanja mai este denumita si statiunea balneara de la poalele muntelui Ozren, munte al carui nume acestuia inseamna „cel care lumineaza”, un nume extrem de reprezentativ pentru senzatiile pe care le simti odata ajuns aici. Muntele este renumit pentru rutele si traseele de drumetie, perfecte atat pentru incepatori cat si pentru cei mai experimentati. Potecile sunt bine marcate, iar drumetii pot sa admire pe parcursul ascensiunii numeroase specii de plante si animale specifice acestei regiuni. De asemenea, exista si trasee pentru mountain bike care permit explorarea muntelui pe doua roti.

In plus, cine nu vrea sa depuna prea mare efort, poate sa poposeasca langa rau, la unul din numeroasele locuri amenajate pentru picnic sau gratar, exact langa rau, la umbra copacilor.

Muntele Ozern este o oaza de liniste, aerul curat si frumusetea peisajului il fac un loc preferat de turisti si localnici in cautare de refugiu in natura.

Parcurile Grundo (dupa numele Spitalului pentru plamani) si Ocno gazduiesc numeroase locuri de picnic si barbeque, un restaurant, zone de relaxare dar si terenuri de sport. Aici vom gasi si cascada Gradašnica.

Alexandra Cristian - IMG 4474
Alexandra Cristian - IMG 4357

Lacuri, rauri si cascade: lacul Boven, lacul Vrmdza, raul Moravica, cascada Ripalijka

Lacul Boven este situat la o distanta de aproximativ 10 km de Sokobanja. Acesta se intinde pe o lungime de 8 km si are o adancime maxima de 50 m. Lacul este ideal in zilele toride de vara, pentru a inota, dar e perfect si pentru amatorii sporturilor nautice si pentru cei care vor sa inchirieze o barcuta pentru a se plimba in tihna pe lac, admirand peisajele incantatoare. In plus, aici veti gasi si cateva plaje amenajate pe partea cu Sokobanja si Aleksinac. Desigur, pescarii pasionati isi pot incerca norocul pe malul lacului Bovan.

Alexandra Cristian - IMG 5014

Lacul Vrmdza este un lac natural de dimensiuni mici, format la baza muntelui Rtanj, la o distanta de 15 km de Sokobanja si 3 km de satul Vrmdza. Acest lac este perfect pentru pescuit dar si pentru a petrece cateva ore la un picnic, pe patura admirand frumusetea naturii. De jur imprejurul lacului, amatorii de tracking pot sa faca drumetii pe rutele marcate, avand ca punct de start si finish satul Vrmdza.

Raul Moravica izvoraste din Muntii Devica si are o lungime de 60,4 km. Acesta curge prin valea Moravica oferind privelisti uimitoare asupra peisajelor montane, padurilor dense si a stancilor impunatoare. Apele sale sunt potrivite pentru activitati recreative cum ar fi pescuitul si inotul iar malurile sale sunt locuri populare pentru picnicuri si relaxare in natura. De-a lungul raului exista si trasee de drumetie si ciclism care permit vizitatorilor sa exploreze frumusetea locurilor.

Alexandra Cristian - IMG 4414
Alexandra Cristian - IMG 4441
Alexandra Cristian - WhatsApp Image 2023 06 10 at 18.18.54

Cascada Ripalijka

In imediata apropiere a parcului Grundo, in muntele Ozren, impunatoarea cascada Ripalijka impresioneaza audienta cu un peisaj spectaculos. Aceasta cascada a fost formata de raul Gradašnica iar numele acesteia se traduce prin „saritura”. Cascada este formata din aproximativ 10 cascade insumand o inaltime de 40 m, iar cea mai spectaculoasa parte are o inaltime de 17,5 m. Ripalijka este cea mai inalta cascada din Serbia si este cel mai vechi monument al naturii din tara. Imaginea care ti se arata in fata ochilor este una care te lasa fara rasuflare, iar podul amplasat in imediata vecinatate iti da sansa sa te apropii cat mai multe de caderea de apa, sa simti vibratia locului, picurii de apa dar si sa te fotografiezi intr-un loc cu totul si cu totul special. Aici exista si numeroase locuri pregatite pentru picnic, cu mese si banci dar si spatii pentru pregatirea gratarului.

Alexandra Cristian - IMG 4693 1
Alexandra Cristian - IMG 4665
Alexandra Cristian - IMG 4654

***

Izvoarele termo-minerale. Sokobanja este locul unde ajungi batran si pleci tanar

Sokobanja este renumita in primul rand datorita apelor termo-minerale, extrem de apreciate pentru proprietatile lor terapeutice, izvoare care atrag multi turisti in cautare de tratament si odihna. Statiunea balneara ofera numeroase facilitati unde turistii se pot bucura de proprietatile apelor. Pe langa vindecare, aceste izvoare relaxeaza, contribuind la pastrarea vitalitatii si a bunei dispozitii.

In Sokobanja sunt in total 6 izvoare de ape termo-minerale, ale caror ape ajuta la tratarea mai multor afectiuni.

Baia turceasca Amam

Doua dintre ele se gasesc in centrul statiunii, in baia turceasca Amam. Izvorul „Sfantul Arhangel” are o temperatura de 43 grade Celsius iar celalalt, denumit “Transfiguration” intre 43,8 si 53 grade Celsius, iar apele acestora sunt folosite pentru tratarea reumatismului (artrita, spondiloza, reumatism cronic inflamator) dar si pentru tratamente post operatii sau revenire dupa diverse traumatisme.

Langa baile Amam, se gaseste si un inhalatoriu folosit in tratarea bolilor respiratorii ca astmul, bronsite, sinuzite, infectii si alergii.

Alexandra Cristian - IMG 4766
Alexandra Cristian - IMG 4773

Izvorul Zdravljak

Tot in Sokobanja se trateaza si bolile de stomac, duodenale, problemele la colon, infectii ale tractului urinar, pietrele sau infectiile la rinichi, eczemele de piele, toate acestea la baile Zdravljak unde izvorul are o temperatura de 15 grade Celsius.

La Baile Banjica

Aici se trateaza nevralgiille, nevrozele, psihonevrozele si afectiuni dupa lezarea nervului periferic. La Banjica sunt doua doua izvoare, Banjica I cu o temperatura a apei de 27,8 grade Celsius si Banjica II cu o temperatura de 28,9 grade Celsius.

Asadar, izvoarele temo-minerale din Sokobanja reprezinta o resursa valoroasa oferind turistilor posibilitatea de a combina relaxarea cu beneficiile terapeutice. Aceste izvoare contribuie la reputatia statiunii ca destinatie balneara popula si atrage turistii doriniti de tratament si revigorare.

***

Monumentele istorice

Sokobanja este o destinatie care are o bogata mostenire culturala si istorica. Oamenii au locuit aici inca din perioada neolitica iar prima atestare documentara a orasului este din anul 1663. Mai tarziu, Sokobanja a devenit prima statiune turistica din Serbia. Exista mai multe monumente culturale si istorice importante in si in jurul orasului. Iata cateva dintre ele:

Baia Turceasca Amam

Baia turceasca se gaseste in centrul orasului, in parcul central. Aceasta a fost construita de catre turci pe ruinele unei bai romane din secolul al XV-lea. La ordinul Printului Milos, baia a fost renovata pentru prima data in 1834. Aceasta este singura baie turceasca de pe teritoriul Serbiei.

Alexandra Cristian - IMG 4762

Orasul medieval Sokograd

Orasul medieval a fost construit la sfarsitul secolului al XIV-lea, inceputul secolului al XV-lea pe ruinele unei fortificatii romane ce data din secolul IV-VI. Acesta este situat la 2 km de Sokobanja, pe stanca ce se poate observa deasupra canionului Moravica.

Sokograd a fost distrus in 1413, in timpul bataliilor turcesti pentru tron, batalii purtate intre fiul lui Baiazid, Sultan Musa Chelbi si Hamuz Bey.

Sokograd a avut un rol strategic, fiind amplasat pe o stanca inalta, care oferea o pozitie defensiva excelenta si o panorama asupra imprejurimilor. Astazi, Sokogradul este o atractie turistica populara, oferind vizitatorilor ocazia de a explora ruinele fortaretei si de a admira arhitectura medievala. Desi majoritatea zidurilor si a structurilor au fost distruse de-a lungul timpului, incă se mai pot observa unele elemente arhitecturale oferindu-le celor care ajung aici o imagine asupra maretiei si importantei acestei fortarete in trecut.

Alexandra Cristian - WhatsApp Image 2023 06 10 at 18.18.50

Resedinta Milos

Se gaseste in centrul orasului, pe promenada pavata cu marmura a statiunii. A fost construita de catre Printul Milos Obrenovic, unul dintre cei mai importanti conducatori ai Serbiei, la inceputul secolului al XIX-lea.

Cladirea este un exemplu de arhitectura traditionala sarbeasca, cu elemente caracteristice stilului arhitectural al vremii. Aceasta include un amestec de elemente orientale si occidentale, reflectand influentele culturale diverse ale perioadei.

Manastirea Adormirii Maicii Domnului

Este situata la 15 km de Sokobanja, in Josanica, fiind cea mai veche biserica din aceasta parte a Serbiei. Dateaza din secolul al XI-lea si adaposteste una dintre cele mai impresionante icoane care il reprezinta pe Iisus in cele 3 stadii ale vietii, copil, tanar si mai apoi, batran.

Muzeul din Sokobanja

Muzeul a fost organizat intr-o cladire din secolul XIX-lea, in inima orasului Sokobanja. Muzeul prezinta o colectie variata de artefacte, documente si expozitii care ilustreaza istoria si cultura zonei. Muzeul acopera o gama larga de subiecte, inclusiv arheologie, istorie locala, traditii populare si arta contemporana. Este un loc interesant de explorat pentru cei interesati de patrimoniul cultural al regiunii Sokobanja.

Ce poti sa faci in Sokobanja

Sokobanja ofera o varietate de activitati si atractii pentru turisti. Statiunea este extrem de ofertanta, astfel, cei ajunsi aici pot pleca in drumetii pe munte, se pot plimba cu bicicletele pe traseele amenajate, pot avea parte de sesiuni de vanatoare sau pescuit sau pur si simplu se pot relata la unul din centrele SPA sau pot degusta un gratar in mijlocul naturii, intr-unul din spatiile special amenajate pentru asta. Iata cateva activitati pe care le puteți face în Sokobanja:

Festivaluri si Evenimente – Destinatie vibranta pentru evenimente

Sokobanja este un loc in care festivalurile si evenimentele prind viata de-a lungul intregului an iar pe perioada verii, in fiecare zi sunt organizate evenimente pe Scena de Vara “Vrelo”. Indiferent de perioada in care vizitati acest oras, exista intotdeauna ceva special de experimentat.

Festivalurile de muzica sunt o parte esentiala a peisajului cultural din Sokobanja. De-a lungul anului, acest oras gazduiește o serie de festivaluri muzicale care adună artisti talentati din toate genurile muzicale. Indiferent dacă sunteti fani ai muzicii clasice, al jazz-ului sau al genurilor mai contemporane, veti gasi cu siguranta un festival care sa va incante auzul.Scena de Vara “Vrelo” a fost construita in

anul 2020 si gazduieste 1500 locuri pe scaune si 3000 de locuri in picioare. Aici, pe toata durata verii se desfasoare evenimente speciale pentru a incanta audienta venita in Sokobanja.

Alexandra Cristian - IMG 4897 scaled
Alexandra Cristian - IMG 4908 scaled
Alexandra Cristian - IMG 4918 scaled

Ciclism montan

Sokobanja si imprejurimile sale oferă posibilități excelente pentru practicarea ciclismului. Puteti inchiria biciclete si puteți explora zonele rurale si peisajele, bucurandu-va de aerul curat si de frumusetea naturii.

In Sokobanja exista 150 de km de trasee marcate pentru pasionatii de ciclism montan, statiunea fiind perfecta pentru acest tip de activitate.

Mai jos gasiti cateva trasee:

Traseul circular pe muntele Rtanj: Vrmdza – Gornja Mala – Pakles – Vasiljevac – Glavica – Vrmdza, lungimea traseului este de 15 km.

Traseul circular pe muntele Ozren: Kalinovica – Kosavsko – Noroiul păunului – Pajiștile Resnikului – Sfântul Arhanghel – Stanca lui Iovan – Spitalul Ozren – Kalinovica, lungimea traseului este de 15 km.

Traseul marcat cu GPS, care pleaca de la Rujiste, in punctul cel mai jos al Rtanjului, prin munții Rtanj, Ozren si Bukovik, lungimea totală a traseului este de 120 km.

Vanatoare si pescuit

In Sokobanja, vanatoarea este o activitate populara insa su toate acestea, este important sa menționez ca vanatoarea este o activitate reglementata si supusa unor legi si reguli stricte in Serbia. Pentru a participa la vanatoare in Sokobanja, este necesar sa obtineti permise si autorizatii. Terenurile sunt administrate de Asociatia de Vanatoare “Soimul” si de “Padurile Serbiei”.

Pescuitul este un alt sport extrem de ofertant in aceasta zona, fie ca vorbim despre pescuitul pe lac sau pe rau. Pe raul Moravica se pescuieste pastravul brun, pe principiul “prinde si elibereaza”. Pe lacul Boven, pescarii isi arunca undita iar prada este garantata, indiferenta daca discutam despre profesionisti sau amatori. Aici exista specii de pesti ca bibanul, somnul, crapul, dorada si multi altii.

Alexandra Cristian - IMG 4550
Alexandra Cristian - WhatsApp Image 2023 06 10 at 18.18.51
Alexandra Cristian - IMG 4557

Drumetii pe munte. Picnic sau barbeque in natura.

Sokobanja ofera oportunitati excelente pentru drumetii montane, deoarece este inconjurată de peisaje pitoresti. Muntii care inconjoara statiunea ofera optiuni atat pentru alpinistii profesionisti care vor sa se aventureze in explorarea crestelor montane dar si celor care vor sa faca drumetii pe cararile marcate.

Sokobanja are peste 200 km de trasee montane marcate. Daca aveti nevoie de ajutor profesionist, Asociatia “Ostra Cuca”, ofera drumetii ghidate pe toata perioada anului.

Pentru cei care vor pur si simplu sa evadeze din cotidian si sa se relaxeze in mijlocul naturii, la poalele muntilor, pe cursul raului Moravica dar si in parcul Grundo au fost amenajate locuri speciale pentru barbeque dar si mese si banci pentru picnic.

Alexandra Cristian - IMG 4572 scaled
Alexandra Cristian - IMG 4643 scaled
Alexandra Cristian - WhatsApp Image 2023 06 10 at 18.19.00
Alexandra Cristian - IMG 4502

Aquapark-ul Podina

Aquapark-ul din Sokobanja a fost construit in anul 2012, in cadrul complexului sportive Podina. Acesta se intinde pe o suprafata de 1,5 ha si are o capacitate de 3000 de persoane.

Acesta cuprinde o piscina olimpica, o piscina pentru copii si una cu trei tobogane, care este, desigur, atractia parcului. Pe mine m-a incantate maxim grija pentru natura, parcul fiind extrem de verde, cu copaci decorativi si iarba verde perfect tunsa. Cand am ajuns eu, parcul se pregatea pentru inaugurarea de anul acesta care va avea loc in 16 iunie.

Parcul acvatic ofera vizitatorilor sai un bar si un restaurant, perfecte pentru a petrece o zi intreaga la balaceala. Desigur, facilitatile ca dusurile si cabinele de schimb, nu lipsesc din acest parc.

Alexandra Cristian - IMG 4973 scaled
Alexandra Cristian - IMG 4928 scaled
Alexandra Cristian - IMG 4951 scaled

Wellness&SPA

Sokobanja este renumita pentru facilitatile sale de spa si apele terapeutice, fiind o destinatie ideala pentru relaxare si revitalizare. Exista mai multe spa-uri si centre de wellness in Sokobanja care ofera o gama variata de tratamente si servicii.

Spitalul din Sokobanja ofera oaspetilor sau diverse programe, atat de wellness cat si de fitness. Programul de wellness este dedicate celor care vor sa isi imbunatateasca sau sa isi mentina sanatatea. Acesta include si baile in Amam, baia turceasca in care se imbaia odinioara si Printul Milos, sauna finlandeza, hidromasaj si masaj normal, inot in apa termala dar si plimbari prin aerul curat din Sokobanja.

Programul fitness este dedicat celor care se lupta cu greutatea. Spitalul din Sokobanja ofera asistenta celor care vor sa faca miscare sub supravegherea profesionistilor, in conformitate cu programul special gandit pentru ei.

Pentru cei care vor sa se recreeze intr-un loc perfect amenajat pentru momente de relaxare in mijlocul naturii, recomand hotelul Sunce 4****. Eu aici am dormit 2 nopti, am profitat si de SPA si va spun cu mana pe inima ca este incredibil. Hotelul dispune de un centru de wellness și spa, care se intinde pe o suprafață de 1.300 m2 și ofera oaspețillor diverse facilitati. Cele doua piscine, una la interior si cealalta la exterior sunt perfecte indiferent de sezonul in care alegeti sa vizitati statiunea. De asemenea, centrul de wellness ofera trei tipuri de saune, baie de aburi, tepidarium, dusul tropical, jacuzzi cu hidromasaj precum si o sala de fitness.

Alexandra Cristian - IMG 4312
Alexandra Cristian - IMG 4309
Alexandra Cristian - IMG 4887

Turismul rural

Turismul rural s-a dezvoltat in ultimii ani in Sokobanja, astfel, au aparut unitati de cazare in satele din imprejurimi. Satele care s-au orientat spre acest tip de turism sunt Vrmdza, Resnik, Trubarevac, Muzinac, Zuckovac, Sarbanovac si Josanica.

Sokobanja ofera oportunitati excelente pentru turismul rural, deoarece este inconjurat de peisaje naturale frumoase si sate pitoresti. Daca doriti sa experimentati atmosfera autentica a zonei rurale si sa va bucurati de traditiile si stilul de viata local puteti vizita satele autentice care mai pastreaza inca traditiile si modul de viata rural.

Noi am vizitat satul Resnik, o asezare extrem de pitoreasca unde am fost uimita de linistea de pe strazi. Practic, nu era nimeni in afara de noi. Asadar, daca ajungi in zona si vrei sa te retragi pentru cateva zile intr-un loc perfect pentru odihna, atunci Resnik este locul preferat. Aici am si o recomandare de cazare, intr-o casuta cu curte proprie, o oaza de liniste si bucurie: AICI

Alexandra Cristian - IMG 5001
Alexandra Cristian - IMG 4990
Alexandra Cristian - IMG 5002

Cum ajuns in Sokobanja

Sibiu – Timisoara – Vrsac – Bela Crvka – Smederevo – Jagodina – Sokobanja

354 km din Timisoara, 4 h 48 min, vama Moravita

Unde m-am cazat

M-am cazat la Hotelul Sunce 4****. Despre hotel, ce pot sa zic este doar ca totul a fost la superlativ, camerele, SPA-ul , micul dejun si serviciile nota 10. O sa revin cu un articol separat despre acest hotel pentru ca da, merita!

Unde am mancat

Restaurantul Ripaljka a fost singurul pe care l-am vizitat in acest scurt sejur din Sokobanja. In rest, am mancat micul dejun la Hotel Sunce unde am fost cazati si in a doua seara cina (tip bufet).

Restaurantul Ripaljka, amplasat langa cascada cu acelasi nume ofera vizitatorilor sai preparate din bucataria traditionala sarbeasca. Am mancat sarmale, gulas, mix grill – care continea si renumita plescavita si cevapcici (similari cu mititeii nostri). Mancarea a fost de-li-cioa-sa. M-am indragostit de mancarea sarbeasca!

Alexandra Cristian - IMG 4585
Alexandra Cristian - IMG 4579
Alexandra Cristian - IMG 4577

Plimbarea prin statiune, pe inserat este extrem de reconfortanta. Senzatia de vacanta se instaleaza instant, pentru ca orasul vibreaza si cel mai probabil ca pe timp de vara, in full sezon, strazile devin neincapatoare. Dupa o zi plina la Aquapark sau intr-un centru SPA, este binevenita o plimbare pe centru, iar terasele si restaurantele amplasate in zona pietonala sunt o varianta excelenta de petrecere a timpului.

Alexandra Cristian - WhatsApp Image 2023 06 10 at 18.19.00 1
Alexandra Cristian - WhatsApp Image 2023 06 10 at 18.19.00 2
Alexandra Cristian - WhatsApp Image 2023 06 10 at 20.27.12

In final, vreau sa multumesc Organizatiei de Turism a Serbiei precum si Organizatiei de Turism din Sokobanja pentru oportunitatea de a descoperi aceste locuri binecuvantate! Multumesc oamenilor minunati din Sokobanja care ne-au primit cu caldura si prietenie! 

Alexandra Cristian - WhatsApp Image 2023 06 10 at 20.26

Comments