Serbia, de la peisaje spectaculoase la experiente de neratat

Bună dragilor și bine ați revenit pe blogul meu! Astăzi vreau să vă povestesc despre o destinație captivantă și plină de farmec, o țară plină de tradiție și istorie – Serbia. Dacă sunteți în căutarea unei experiențe autentice, Serbia este cu siguranță locul perfect pentru voi.

Când ne gândim la Serbia, ne vin în minte două lucruri: istorie bogată și ospitalitatea. Împreună cu cei de la Organizația Națională de Turism a Serbiei https://www.serbia.travel/en am conturat unele din principalele atracții din aceasta țară, care odată vizitată, îți rămâne în inimă. 

EXPERIMENTAȚI ZLATIBOR DIN ÎNALTUL CERULUI

Cea mai lunga telegondola panoramica din lume

Dacă ajungeți în Zlatibor, pregătiți-vă să aveți parte de o experiență de neuitat: veți vedea una dintre cele mai populare destinații turistice din Serbia de pe cea mai lungă telegondolă panoramică din lume care masoară nu mai puțin de 9 km.

Acest mod de a vizita orașul este ceva cu adevărat special pentru că oferă o priveliște extraordinară de la înălțime. Experiența vizitei în Zlatibor este specială, indiferent dacă escaladați muntele pe poteci, pe schiuri sau vizitați așezările rurale însă atunci când luați Telegondola Gold, veți avea ocazia să cunoașteți muntele și mai bine, dintr-o altă perspectivă.

Călătoria lină peste dealurile spectaculoase dar și deasupra lacului Ribničko jezero durează 25 de minute.

Zlatibor abundă în trasee de drumeții, iar orice activitate în aer liber este extrem de benefică pentru sănătate. Adrenaline Park și Dino-park sunt opțiuni grozave pentru ca și cei mici să se distreze pe cinste câteva ore. Așadar, destinația este una potrivită atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.

În mod cert, Telegondola Gold este una dintre cele mai populare atracții din această parte a țării, dar dacă veți ajunge in zonă trebuie sa profitați de vizita în Zlatibor și să vizitați un muzeu unic aflat în aer liber, mai exact la Sirogojno, unde le veți putea arăta copiilor cum era cândva viața în Vestul Serbiei.

Nu departe de acest loc se află și peștera Stopića Pećina, o peșteră de calcar aflată in apropiere de Sirogonjo, obiectiv protejat de stat ca monument al naturii.

În interior veți descoperi imagini incredibil de frumoase, bazine pline cu apă, denumite piscine, scăldate în lumini de diferite culori, râul care strabate peștera, în timp ce pe fundal se aude vuietul cascadei din peștera înaltă de 10 metri.

Ultima stație a Telegondolei Gold este cel mai înalt vârf al muntelui Zlatibor, Tornik. Punctul de belvedere oferă o priveliște spectaculoasă asupra munților din jur. Pe Tornik, vă puteți odihni și lua masa de prânz. Dacă vă întrebați de ce se spune că aerul de munte face poftă de mâncare, acesta este locul unde veți primi răspunsul pe care îl așteptați. Mâncarea degustată la 1.496 de metri deasupra nivelului mării sunt mai gustoase decât de obicei.

Alexandra Cristian - TOZ mart 6
Alexandra Cristian - TOZ mart 9
Alexandra Cristian - TOZ mart 7
Alexandra Cristian - TOZ mart 3

IATĂ DE CE PE TARA SE AȘTEAPTĂ LA COADĂ PENTRU A FACE CÂTEVA POZE

Descoperă cele mai spectaculoase puncte de belvedere din țară

Știați că pe Tara sunt amenajate peste 10 puncte de belvedere? Ei bine, este timpul să aveți câteva fotografii memorabile de pe stâncile Banjske stene sau să vizitați Sjenič, Osluša și Sokolarica.

Priveliștea canionului Drina de pe Banjske Stene aflată la la 1.065 de metri deasupra nivelului mării este atât de populară încât vizitatorii sunt pregătiți să aștepte la coadă ore în șir pentru a face o fotografie. Convingeți-vă singuri de ce se spune că nu se știe dacă acest punct de belvedere este mai frumos iarna, când este acoperit de zăpadă sau vara când pinii cu vârsta de peste o sută de ani învăluie împrejurimile cu un miros îmbătător.

Unul dintre cele mai noi puncte de belvedere care nu se află departe de Perućac este Zelenika. Și-a primit numele după vechiul nume al râului Drina datorită culorii sale verde smarald. Vizitati zona și aflați singuri de ce se spune că acest punct de belvedere este cel mai ușor accesibil.

Știți unde s-a turnat filmul „Păsările care nu zboară” cu legendarul Bata Živojinović în rolul principal? Vizitați stâncile Bilješke Stene, unde încă se află casa care apare în film.

În Parcul Național Tara, urmați harta traseelor ​​de drumeții și ciclism. Închiriați o bicicletă sau mergeți la plimbare și vizitați nu numai punctele de belvedere, ci și mănăstirea din secolul al XIII-lea. Coborâți până la Bajina Bašta și convingeți-vă singuri de ce populara Casă de pe Drina atrage atât de mult atenția.

Alexandra Cristian - NP Tara Banjska stena Vesna Mijailovic
Alexandra Cristian - NP Tara Banjska Stena Ranko Milanovic
Alexandra Cristian - NP Tara Banjska stena Ranko Milanovic 3
Alexandra Cristian - NP Tara Banjska stena Ranko Milanovic 3

PE KOPAONIK ADRENALINA ESTE LA COTE MAXIME

Zbor cu parapanta sau alunecări cu longboard-ul

Kopaonik este o destinație care nu poate fi ratată. Este cel mai mare masiv montan din Serbia unde se află cel mai mare centru de schi. Dacă sunteți un fan al vacanțelor active, multă zăpadă iarna și verdeață vara, mergeți la schi pe una dintre cele 36 de pârtii de schi alpin sau încercați varianta pe timp vară a săniilor.

Iubitorilor de rafting le place să se întoarcă pe râul Ibar, iar adrenalina atinge cote maxime de fiecare dată când se apropie de râurile repezi Grmčić și Jagnjilo. Acest munte vă pune la dispoziție și posibilități de călărie. Călare pe cal veți ajunge la toate punctele de belvedere faimoase care sunt accesibile și pe poteci. O altă opțiune este să mergeți cu bicicleta. Veniți să vedeți cum arată un adevărat parc de biciclete! Nu trebuie să cărați bicicleta până în vârful traseului, deoarece există posibiltatea de a o transporta pe telecabină.

Pe Kopaonik cei care sunt în căutare de adrenalină vor găsi și alte activități perfecte pentru ei: poligoanele din Parcul de Aventura, bob-ul pe șine, coborârea versanților Kopaonik pe un longboard sau downhill skateboarding, tiroliana în timp ce alpiniștii pot să urce pe stânca Orleva Stena.

Pentru a vedea dintr-o altă perspectivă acest munte care deschide o mulțime de posibilități de a satisface o mulțime de gusturi, acceptați provocarea și zburați cu parapanta. În sfârșit vi se va împlini visul de a vă bucura de o priveliște chiar din înaltul cerului!

Cel mai înalt punct al muntelui Kopaonik este Pančićev vrh și măsoară 2.017 metri, un nume deloc întâmplător. Vizitați mausoleul celebrului naturalist sârb și aflați mai multe despre viața lui!

Puțini turiști știu că Kopaonik a primit numele după marea bogăție minerală care a fost extrasă aici încă din Evul Mediu. Astăzi reprezintă un alt fel de bogăție, de care vă puteți bucura doar dacă veniți să-l vizitați.

Alexandra Cristian - Kopaonik Foto Dusan Stojancevic 9
Alexandra Cristian - Kopaonik Foto Dusan Stojancevic 15
Alexandra Cristian - Kopaonik zimi 12
Alexandra Cristian - 26 scaled

GLAMOUR CAMPING CU VIN ȘI COWBOY

Treziți-vă înconjurat de lux chiar în mijlocul unei podgorii

Serbia se poate lăuda cu câteva locații interesante de „glamping” pe care nu le veți găsi în altă parte. Veți încerca acest mod special de „camping” plin de farmec, de unde îi și vine numele, pe Fruška Gora, Zlatibor sau în Bezdan, Čačak și Zasavica.

De ce să renunțăm la lux doar pentru că ne dorim să petrecem timpul în natură, nu-i așa? Facilitățile unui hotel de cinci stele sunt acum aproape de natură, iar turiștii din zilele noastre aleg din ce în ce mai mult confortul care nu îi obligă să fie simpli observatori, ci le permite să se integreze în cadrul natural care îi înconjoară.

Aici veți beneficia de lux până la ultimul detaliu, așa cum doriți să aveți atunci când vă cazați undeva, dar vă va oferi ceva în plus. Dacă vă interesează vinurile din Fruško Gora, datorită cărora acest munte din Voivodina este renumit, cel mai bine este să vă rezervați vacanța la o stațiune de glamping care oferă degustare  de vinuri cu o vedere frumoasă spre Dunăre. Unde vă mai puteți trezi înconjurați de o podgorie?

Zasavica este o destinație perfecta pentru relaxare si deconectare de la activitățile de zi cu zi. Acest loc superb vă invită la contemplare în mijlocul naturii, unde animalele se plimba libere iar oamenii se află in spatele gardurilor.

La Bezdan vă veți bucura de o plimbare cu catamaranul pe Canalul Mare Bačka, în timp ce casa din Međuvršje, lângă Čačak, abia se va putea observa în natura luxuriantă, contopindu-se atât de frumos cu mediul înconjurător.

Glamping-ul pe Zlatibor este o altă experiență interesantă deoarece îmbină luxul, campingul și – Vestul Sălbatic. Descoperiți unde se doarme cel mai bine în orașul cowboy-ilor, în cortul indian lângă focul de tabără sau în cabanele tradiționale din Zlatibor, cu o vechime de peste o sută de ani.

UN TREN CA NICI UN ALTUL ÎN EUROPA

Stația în care nu s-a vândut niciodată niciun bilet

Chiar și astăzi, o locomotivă cu abur, celebra „Ćira”, circulă prin zona Mokra Gora, trăgând vagoane vechi prin 22 de tuneluri ale dealului Šargan și peste cinci poduri. Acest lucru îl face unic în Europa. Este o cale ferată îngustă care nu se mai folosește în lume de mult timp. Aceasta a funcționat din 1925 până în 1974 și a făcut legătura între Belgrad și Marea Adriatică.

Știați că, conform tradiției, Mitar Tarabić din celebra familie Kreman a profețit că oamenii nu vor folosi trenul „în scop de muncă și necesități, ci în scop de distracție”? Calea ferată a fost redeschisă în 2003 pentru scopuri turistice.

Plecați într-o călătorie prin timp, pe măsură ce mirosul fumului de la locomotivă intră pe fereastră iar în vagon se simte căldura provenită de la un mic cuptor care încălzește pasagerii. Pare o călătorie în timp, într-un film alb-negru!

Dacă doriți să experimentați cum au călătorit bunicii noștri, vă veți așeza pe o bancă de lemn și veți fi uimiți cum trenul chiar poate să treacă prin tuneluri atât de înguste și să urce la o diferență de înălțime de 300 de metri. Trenul reușește acest lucru desenând un opt uriaș în traseul său, trecând prin același punct de două ori.

Având în vedere că Šarganska Osmica (Cifra 8 din Şargan) este foarte populară în sezon, cel mai bine este să rezervați călătoria în avans. Îmbarcați-vă și aflați în ce stație nu a fost vândut niciodată niciun bilet.

ZILELE „BANIȚEI” – plăcintei cu miros de tradiție 11-13 August 2023

În Serbia, toate tradițiile culinare și rețetele vechi ale bunicilor noastre sunt păstrate și celebrate în cadrul unor evenimente. Astfel, în Bela Palanka în cadrul evenimentului „Zilele Baniţei” se păstrează și acum modul de preparare, aspectul si gustul baniţei, plăcinta tradițională din regiunea Bela Palanka şi Pirot.

Se spune că numele acestei plăcinte derivă din cuvântul gibanica (ghibaniţa) (care este tot un tip de plăcintă), dar baniţa este o plăcintă care se prepară mai repede, atunci când oaspeții apar pe neașteptate. Foile baniţei se umplu cu ouă și brânză, se rulează și se pliază în spirală, se ung cu unt topit și se coc la cuptor.

Această rețetă pare a fi simplă, dar totuși trebuie să mergeți la Zilele baniţei ca să vedeți cum se prepară pe loc. Acolo se adună într-un singur loc peste 300 de concurenți, fiecare cu propria rețetă de familie care a fost transmisă din generație în generație. Aceștia se întrec în prepararea tradiționalelor baniţe sărate, dar și dulci, cu făină integrală și cu modele creative. Aveți prilejul de a încerca baniţa cu urzică, verdeață, sfeclă roșie, măr ras sau dovleac.

Cine câștigă are o sarcină nu foarte simplă. Anul viitor, în ultima zi a evenimentului, trebuie să pregătească o baniţă uriașă care este servită vizitatorilor. În ultima zi are loc și olimpiada pentru copii, concurs de preparare a baniţei pentru cei mici. În felul acesta se transmite tradiția noilor generații.

Baniţa este vedeta evenimentului, dar trebuie să încercați și ardeiul gras din Bela Palanka, belmuž sau hunter mućkalica, precum și totul ceea ce pregătesc și expun gospodinele harnice. Bineînțeles trebuie să aveți parte și de distracție. În toate cele trei seri se organizează concerte și programe culturale și artistice, care fac ca serile de vară din Bela Palanka să fie de neuitat.

BRÂNZA DIN LAPTE DE MĂGĂRIȚĂ, o delicatesă care se măsoară în grame

Cine ar fi crezut că cea mai scumpă brânză din lume este produsă în Serbia? Și nu numai cea mai scumpă, ci și cea mai rară brânza din lapte de măgăriță cu prețul minim pe kilogram de o mie de euro. Rețeta este un secret și nimeni în lume nu o știe în afară de producătorii acestei brânze, iar Pule, cum este denumirea oficială, este un fel de fenomen global, mulți încearcă să producă această brânză, dar nimeni nu a reușit încă.

Dintre celebritățile din lumea întreagă, membrii familiei regale britanice au fost primii care au încercat-o, dar despre această delicatesă din Zasavica, un loc extraordinar în mijlocul naturii de la granița dintre Mačva și Srem, s-a auzit când au apărut zvonuri în urmă cu câțiva ani precum că asul tenisului, sârbul Novak Đoković a decis să cumpere toate cantitățile de brânză din lapte de măgăriță pentru restaurantele sale. Zvonurile nu erau adevărate, dar au contribuit ca această brânză să intre pe lista celor mai scumpe brânzeturi din lume și să depășească chiar și brânza suedeză din lapte de elan care a fost ani de zile în top.

Această brânză se prepară din lapte de măgăriță și doar într-un singur loc din Serbia, la o fermă de măgari din rezervația naturală Zasavica unde natura este aproape neatinsă.  Brânza din lapte de măgăriță este albă, groasă, fină și ușor dulce, cu un gust absolut unic. Se servește la gram și se zdrobește cu mâna. Pentru prepararea brânzei se folosesc până la 25 de litri de lapte (pentru a face brânza de vaci este nevoie de aproximativ cinci), iar având în vedere că măgărițele produc lapte doar o dată pe an, prețul acesteia este de fapt mai mult decât justificat. Dacă mai adăugăm și că în laptele de măgăriță există mai puțin de un procent de grăsime din lapte, element necesar pentru a produce un aliment sățios, devine și mai clar cât de greu se produce acest aliment. Efortul este enorm pentru că măgărițele se mulg manual de trei ori pe zi.

Pentru o bucată de brânză din lapte de măgăriță ambalată într-o cutie luxoasă, trebuie să plătiți aproximativ cincizeci de euro, iar având în vedere că Pule se produce doar în Serbia și nu se exportă, pentru a obține o bucată de brânză din lapte de măgăriță trebuie să vizitați Zasavica!

Regata Drina – cel mai mare carnaval pe apă din Europa –  19 – 23 iulie 2023

Printre numeroasele festivaluri care au loc pe râurile Serbiei, se remarcă unul care se și numește „Carnavalul sârbesc de la Rio”. Este mai puțin important dacă Regata Drina și-a câștigat această titulatură datorită distracției, atmosferei incendiare, culorilor sau datorită muzicii. Se știe că aici distracția este garantată.

Regata Drina din Bajina Bašta îi adună pe toți cei care iubesc râul și voia bună. În procesiunea de câțiva kilometri de bărci de cauciuc colorate și alte vase pe apă se savurează băuturi, mâncare și muzică. Totuși, partea cea mai plăcută este atmosfera, socializarea în sine, pentru că aici se consolidează vechile prietenii și se leagă mai ușor prietenii noi, de obicei cu echipajul bărcii vecine.

Evenimentul durează cinci zile, întotdeauna de miercuri până duminică. Cea mai vizitată zi este sâmbăta, când, conform tradiției, are loc evenimentul principal, marea coborâre pe Drina. Celelalte activități din programul festivalului sunt ori pe Drina, ori de-a lungul Drinei, pentru că aici nu se poate scoate din discuție râul. Se organizează un târg de miere, țuică, suveniruri și obiecte de artizanat, un concurs de preparare a supei de pește, precum și concerte de muzică populară și pop. O experiență deosebită este urmărirea săriturilor de pe pod în Drina, unde concurează cei mai curajoși și cei mai îndrăzneți participanți.

Deși fiecare dintre programele festivalului are farmecul său, marea coborâre nu trebuie ratată, deoarece este energia din procesiunea de pe Drina pe care fiecare participant o ia acasă drept suvenir!

Alexandra Cristian - DJI 0921 Pano
Alexandra Cristian - IMG 6433
Alexandra Cristian - IMG 6485

Belgrad – Orașul cu o mie de povești

A fost odată un oraș…

Orașul în care trecutul se întâlnește cu prezentul, aromele îmbătătoare se revarsă în nopți furtunoase, iar aventura se împletește cu ospitalitatea. Orașul în care două râuri puternice se îmbrățișează, estul se ciocnește de vest, iar istoria agitată răsună pe străzile pline de viață. Orașul celor o mie de povești vă așteaptă să vă spuneți împreună povestea.

Situat în inima Balcanilor, Belgradul este un oraș fermecător vechi care știe să se comporte cu oamenii. Fie că vă plac activitățile culturale, mâncărurile delicioase, fie că vă place să vă bucurați de o excursie în natură, Belgradul este destinația potrivită pentru voi. El vă va purta într-o călătorie unică prin timp, pe malurile râului Sava și fluviului Dunărea oamenii trăiesc, se luptă și se iubesc de peste 7000 de ani. Din neolitic, prin perioada celtică, romană, bizantină, slavă, turcă și austro-ungară până în epoca modernă, la Belgrad se împletesc numeroase influențe și culturi, creând un melanj de experiențe unice. De la străzile înguste pietruite din Zemun și punctele de belvedere uluitoare, prin Skadarlija boemă și piața magică Kosančić, până la muzeul în aer liber Kalemegdan, o adevărată mărturie a trecutului și priveliștea confluenței a două râuri, Belgradul îi va încânta chiar și pe cei care credeau că istoria nu-i interesează. Pentru că la Belgrad istoria nu se repovestește, ci se trăiește.

Călătoria gastronomică începe la piețele pline de verdeață, prin templele colorate ale mâncărurilor care trezesc toate simțurile cu culorile și mirosurile lor și continuă în cafenelele tradiționale și restaurantele moderne unde fiecare fel de mâncare este o adevărată explozie de gust. După o masă spectaculoasă, vă așteaptă numeroasele baruri, cluburi și plute din Belgrad, pentru că ritmul Belgradului se simte cel mai bine noaptea. Proclamat orașul cu cea mai bună viață de noapte din lume de către „Lonely Planet”, Belgradul este capitala divertismentului de neuitat.

După o noapte captivantă, chiar și cei mai mari aventurieri au nevoie de o pauză pentru a se odihni de agitația orașului. Alăturați-vă locuitorilor Belgradului la Ada Ciganlija, un lac chiar în afara centrului orașului, și bucurați-vă de sporturi nautice, baie de soare, plimbări și ciclism.

A fost odată un oraș…Orașul emoțiilor puternice, oamenilor cu suflet cald și experiențelor autentice.

Belgradul vă așteaptă!

 Potrivit Lonely Planet, Belgradul este orașul cu cea mai bună viață de noapte din lume.

Alexandra Cristian - IMG 9830
Alexandra Cristian - DJI 0073 2
Alexandra Cristian - DJI 0109 3
Alexandra Cristian - DJI 0571 Edit 2
Alexandra Cristian - DJI 0548 3

Cetatea Belgradului. O plimbare prin mii de ani de istorie

Descoperiți toate secretele Cetății Belgradului

Pe parcursul unei plimbări de câteva ore prin Cetatea Belgradului, veți trece prin mai bine de 2.500 de ani de istorie: de pe vremea când Celții își aveau fortificațiile aici și până în zilele noastre. Rămășițele imperiului roman, bizantin, otoman și austro-ungar și poveștile incredibile, misterioase dar și romantice care le însoțesc, sunt vizibile atât pe cetate, cât și sub cetate, la Belgrad, sub Belgrad. 

Faceți o fotografie la Poarta Interioară Stambol cu cavaleri din Evul Mediu, încercați-vă mâna la tirul cu arcul, nu departe de Poarta lui Despot și Poarta Zindan, apoi coborâți spre o destinație turistică atractivă, Belgradul subteran. Marele Magazin de praf de pușcă vă poartă înapoi în timp în perioada dintre secolul I până în secolul al IV-lea prin expoziția de pietre funerare, iar Fântâna Romană vă duce înapoi în secolul al XVIII-lea cu poveștile sale misterioase. Știați că celebrul regizor Alfred Hitchcock a fost încântat de acest loc misterios în timpul vizitei sale la Belgrad și că și-a dorit să filmeze noul său film de groază chiar aici? 

Din vremurile lui Despot Stefan până la Iugoslavia, de la turba turcească până la Biserica Ružica și Capela Sfânta Petka, această cetate împletește la fiecare pas istoria, faptele și întrebările fără răspuns care pun turiștii pe gânduri. De aceea, Cetatea Belgradului, una dintre cele 7 cetăți de pe Dunăre din Serbia, ar trebui explorată încet, fără grabă, cu o cafea sau o înghețată în mână.

În timpul zilei, zidurile dinspre confluența Savei cu Dunărea vă vor readuce în trecutul bogat și tulbure al fostului Singidunum, iar seara veți dori să participați alături de locuitorii Belgradului la unul dintre cele mai romantice evenimente, apusul soarelui.

Insula Marelui Război și Zemun în dreapta, iar Novi Beograd și Portul fluvial Sava în stânga, cu Monumentul Învingătorului în mijloc, protectorul capitalei Serbiei, se pot imortaliza într-o fotografie memorabilă. De pe dealul în care localnicii fac poze de ani de zile, priveliștea panoramică este cea mai frumoasă, iar turiștii habar nu au că stau pe un buncăr din epoca iugoslavă, o altă locație dintre numeroasele astfel de locuri cu povești de neuitat din Belgrad.

Alexandra Cristian - DJI 0480 2
Alexandra Cristian - IMG 9836
Alexandra Cristian - IMG 0295 3

Prolom Banja

Descoperiți potecile forestiere și punctele de belvedere din Prolom Banja

Pe lângă faptul că se găsește în piscinele și centrele de wellness, apa medicinală Prolom din Prolom Banja, nu departe de Kuršumlija, curge și prin rețeaua de alimentare cu apă, astfel încât turiștii pot să o consume în camerele de cazare sau pot să facă baie în timpul șederii. Și în fiecare restaurant, alături de cafea sau prăjitură, veți primi întotdeauna și un pahar de apă medicinală care izvorăște de pe versanții estici ai Muntelui Radan. Și berea este produsă din apa de la izvor și poate fi degustată doar aici, ceea ce reprezintă o adevărată atracție pentru toți oaspeții adulți.

Oamenii vin la Prolom banja pentru a se bucura de baie, masaje, saune finlandeze și cu infraroșu, tepidarium, baie de aburi și salină. Piscinele oferă posibilitatea de a înota în acestea chiar în interiorul hotelului sau de a înota într-o zonă conectată, deschisă, cu apă caldă, dar sub cerul senin.

De la piscină puteți să priviți spre biserica de pe dealul vecin, care vă va inspira să ajungeți până la ea pe jos trecând podul mic. Dacă sunteți dispuși să faceți o plimbare de doi kilometri și jumătate de la hotel, pe potecile forestiere, ajungeți la Podul Dorințelor Secrete, care ascunde povestea a doi oaspeți care s-au îndrăgostit la hotel, iar apoi peste râu până la cascada Soko, cu o înălțime de șase metri, unde se poate gusta apa potabilă din cascadă, chiar direct din mâna dumneavoastră.

Există o mulțime de puncte de belvedere, iar o atracție specială este biserica din lemn Lazarica, spre care duce o potecă, precum și minunea naturală unică Đavolja varoš.

Alexandra Cristian - Prolom banja 2
Alexandra Cristian - Prolom banja 1
Alexandra Cristian - Prolom Banja Ljudi Autor JP Planinka 1 1

 Vrnjačka Banja

Primul semn că ați ajuns la cea mai vizitată stațiune balneară din Serbia vor fi cei 7 stâlpi de la sensul giratoriu de la intrarea în Vrnjačka Banja, care reprezintă cele 7 izvoare minerale. Drumul pe care trebuie să-l parcurgeți pentru a vă bucura de beneficiile centrelor de wellness și spa la izvoarele medicinale care existau încă de pe vremea Romanilor, cu temperatura apei la fel ca temperatura corpului uman, va fi foarte scurt deoarece această stațiune balneară are numeroase piscine și peste 15.000 de paturi, dintre care aproape o treime sunt în hoteluri și apartamente.

Fiecare va găsi ceva pe placul sufletului său, indiferent dacă sunteți aici pentru relaxare, masaj și înot sau tratament. Apa medicinală ameliorează și bolile vezicii biliare, ficatului, pietrele la rinichi, precum și diabetul.

Dintre cele 12 poduri de pe râul Vrnjačka, cea mai mare agitație este pe Podul Iubirii, unde, în amintirea tristei povești emoționante din Primul Război Mondial dintre ofițerul Relja și profesoara Nada, fetele își protejează simbolic dragostea încuind aici un lacăt. Lacătele se cumpără la un stand din apropiere, iar cheia se aruncă în râu peste umăr.  

În timp ce treceți pe lângă aluni și pini, veți observa vânzători de prăjituri de casă, ceaiuri, găluște și clacker, băuturi cu zahăr pe care le-au consumat bunicii nostri, de obicei de culoare roșie. 

Cu o sticlă de clacker cu pai în mână, mergând pe jos sau într-un tren, ajungeți în partea parcului care emană ceva din spiritul Japoniei și unde vă puteți relaxa lângă o cascadă, pe o bancă sau într-o ceainărie.

V-ați pierdut vreodată printre conifere? Într-un labirint neobișnuit, vă vor aștepta 440 de copaci, printre care trebuie să găsiți calea potrivită. Copiilor le place să caute ieșirea alergând prin coridoare verzi lungi de aproximativ 1 km, în timp ce adulții își duc adrenalina la cote maxime în Centrul de aventură trăgând cu săgeți în ținte. 

În Vrnjačka Banja, veți fi întâmpinați de Gočko, o vrabie drăguță îmbrăcată în costum popular. Vrabia este mascota Jocurilor fără Frontiere, care au avut loc aici în 1990, iar fotografia cu această vrabie este o regulă nescrisă.

Cu inimile Lycider în mâini, simbolul acestei stațiuni balneare și semnul dragostei, în luna iulie trebuie să veniți la Carnavalul de la Vrnjačka banja, atunci când 200.000 de oameni se răsfață în magia balurilor mascate, a dansurilor și a costumelor scăldate în culorile lumii întregi.

(Text: Nenad Blagojević)

Alexandra Cristian - Vrnjacka Banja 10
Alexandra Cristian - Vrnjacka Banja 8
Alexandra Cristian - Vrnjacka Banja 13

Comments