Statuia Inima lui Iisus, Odorheiu Secuiesc, Harghita

Dupa o luuuunga perioada in care nu am mai scris, iata ca am revenit cu un nou articol si pentru ca nimic nu este intamplator, locatia cu care am ales sa sparg gheata anul acesta este una cu totul si cu totul deosebita.

Anul acesta mi-am propus sa vizitez locurile pe care le aveam pe lista de ceva vreme si in plus fata de asta, am deschis o noua lista pe care am adaugat-o pe Resolutions list 2023. Anul acesta mi-am impus sa nu mai aman lucrurile si sa imi planific mult mai bine weekend-urile dar si concediile, astfel incat sa reusesc sa vad cat mai multe din locurile dupa care tanjesc de ceva vreme…dar sa revenim la destinatia nr. 1 din 2023.

Un loc care iti taie rasuflarea, un cadru natural magnific, un spatiu perfect pentru contemplare, Statuia Inima lui Iisus este o destinatie pe care trebuie neaparat sa o puneti pe lista anul acesta. Asemanatoare cu Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro, statuia din Odorheiu Secuiesc isi intinde bratele ocrotitor asupra intregului tinut.

Alexandra Cristian - IMG 7864
Alexandra Cristian - IMG 7830

Iubesc sa vizitez locuri mai putin cunoscute dar mai mult decat atat, ador sa scriu despre ele, sa le impartasesc cu oamenii din jurul meu. Aveam si eu in minte destinatia asta de vreo jumatate de an insa nu stiu de ce nu am avut-o in vedere in planurile mele din weekend-uri. Totusi cred ca fiecare loc trebuie vizitat atunci cand ii vine randul, natural, la impuls, asa ca si aceasta calatorie a venit fix cand aveam mai mare nevoie de noi descoperiri.

In plus, plimbarea pe jos prin padure pana la impunatoarea statuie a fost neprogramata si suprinzator de frumoasa. Acel 1 km pe care l-am strabatut pe jos, mi-a umplut plamanii de aer curat, ochii de frumos dar mai ales, mintea de liniste. De asta aveam nevoie, de linistea pe care doar padurea ti-o ofera, de calmul pe care doar o plimbare in tihna ti-l ofera. MINUNAT!

Povestea Statuii Inimii lui Iisus

Statuia Inima lui Iisus, amplasata pe dealul Gordon din Odorheiu Secuiesc, judetul Harghita a fost construita acum 11 ani. WOW! Cum, oare cum nu am ajuns pana cum aici?

In anul 2011, pe dealul aflat intre Praid si Odorheiu Secuiesc a fost faurita cea mai mare statuie a lui Iisus din Europa de Est de catre artistul Walter Zavaczky. Cu o inaltime de 22 m, statuia a fost construita din fier si otel inoxidabil iar costurile in valoare de 200.000 euro au fost sustinute din donatii stranse de catre Primaria Lupeni dar si de catre patronul fabricii de branzeturi Gordon din Harghita care a oferit o buna parte din suma.

Alexandra Cristian - IMG 7880
Alexandra Cristian - IMG 7894
Alexandra Cristian - IMG 7853

Peisaje de poveste

Amplasata intr-un cadru natural magic, la o altitudine de 953 m, deasupra satului Bisericani, statuia a fost dotata cu o scara interioara care ajunge pana sus, tocmai pentru a oferi vizitatorului posibilitatea de a admira peisajele din punctul cel mai inalt. Fiind o zi friguroasa de ianuarie, am ezitat in prima faza sa ma aventurez la inaltimi, insa cu mainile inghetate pe balustradele metalice, plina de curaj si avant, am reusit sa urc pana in varf. Din capul statuii, panorama asupra intregii vai este umitoare.

Am prins o zi minunata de iarna, cu cerul senin, astfel am putut admira intreaga zona cuprinsa intre Sovata si Odorheiu Secuiesc. Drumul serupia la baza dealului, asezarile din departare pareau scufundate intr-o atmosfera magica iar soarele scalda toata intinderea intr-o lumina calda. Un peisaj linistitor care in ciuda frigului de afara m-a imbiat sa ma opresc vreme de cateva minute pe o banca ca sa il admir.

Alexandra Cristian - IMG 7883
Alexandra Cristian - IMG 7887
Alexandra Cristian - IMG 7874

Cum ajungi aici?

Statuia Inima lui Iisus se afla pe drumul dinspre Odorheiu Secuiesc catre Targu Mures. La fel ca in majoritatea calatoriilor noastre, am folosit Waze-ul care ne-a dus aproape de statuie.

Aici sunt doua variante, fie lasi masina in parcarea de la baza dealului si de acolo urci dealul pe o poteca care parea destul de abrupta dar oarecum accesibila, varianta aleasa de majoritatea vizitatorilor sau alegi sa urci cu masina pana in spatele statuii.

Noi am ales cea de-a doua varianta insa din cauza faptului ca drumul mlastinos nu ne-a permis sa inaintam, am lasat masina pe drum si am pornit pe jos catre statuie (aprox. 1 km).

Nu recomand acest traseu in perioadele ploioase si pentru a merge la sigur, in cazul in care nu aveti masini 4×4 si detineti un spirit de aventura care nu va lasa sa alegeti the easy way, lasati masina in parcarea de la baza si urcati dealul pe jos. Noi aveam si spiritul de aventura si masina 4×4 dar tot nu am reusit sa strabatem drumul pana la statuie.

Alexandra Cristian - IMG 7826

Love,

A.C.

Comments