3 orașe uimitoare de vizitat în Serbia – Belgrad, Novi Sad și Niš

La Belgrad, râul Sava se predă fără rezerve în Dunăre, iar câmpia liniștită și întinsă a Panoniei începe încet să se „unduiască” și să se transforme în dealuri și munți.

Belgrad

Belgrad este un oraș fascinant care stârnește curiozitatea. La Belgrad, râul Sava se predă fără rezerve în Dunăre, iar câmpia liniștită și întinsă a Panoniei începe încet să se unduiască și să se transforme în dealuri și munți. Situat la răscrucea influențelor culturale, acest oraș nu se odihnește niciodată. Secretul farmecului său constă în acceptarea ideilor şi viziunilor diverse, uneori opuse, asupra lumii.

Spiritul Belgradului poate fi recunoscut chiar de pe străzile sale, în arhitectură, monumente, zonele de picnic şi mai ales, prin ospitalitatea şi deschiderea locuitorilor săi faţă de vizitatori.

Beograd Sava Ada Ciganlija - foto: Andrej Nihil

Alexandra Cristian - Beograd Sava Ada Ciganlija autor Andrej Nihil

Obiective turistice în Belgrad:

Strada Knez Mihailova

Strada Knez Mihailova din centrul orașului nu este doar o zonă comercială, ci şi o mărturie a identității oraşului, cu o serie de clădiri reprezentative, fiecare dintre ele purtând o parte din povestea dezvoltării sale. Zona pietonală centrală cu străzile din împrejurimi este înțesată de restaurante, cafenele, galerii și buticuri, iar atmosfera este completată de artiștii stradali.

Kalemegdan

Kalemegdan este cel mai mare parc municipal în care se află și Cetatea Belgrad. Pe lângă priveliștea magnifică asupra locului de vărsare a râului Sava în Dunăre, plimbarea prin Kalemegdan oferă o oportunitate de a afla mai multe despre istorie, din epoca romană până în epoca modernă. În Kalemegdan se află: monumentul Pobednik (Învingătorul), un soi de punct de reper al orașului, grădina zoologică, Muzeul de Istorie Militară și Naturală, Biserica Ružica și Capela Sfânta Petka.

La poalele Cetății Kalemegdan, chiar de-a lungul râului Sava, se află Beton hala cu restaurante excelente și numeroase cluburi „plutitoare” („plute”).

Belgrade Kalemegdan fortress-Victor Monument - foto: Aleksandar Matic

Alexandra Cristian - Belgrade Kalemegdan fortress Victor monument by Aleksandar Matic

Skadarlija

Vechiul cartier boem din prima jumătate a secolului al XX-lea încă încântă prin atmosfera sa romantică. În restaurante, păstrate aproape neschimbate, vă puteți bucura de specialităţile din bucătăria sârbă şi muzica de pe timpuri.

Hramul Sfântul Sava

Pe platoul Vračar se află unul dintre cele mai mari hramuri ortodoxe din lume dedicat Sfântului Sava, întemeietorul Bisericii Ortodoxe Sârbe. Este construit în stil sârbo-bizantin şi poate găzdui peste 10.000 de vizitatori în același timp. In interiorul hramului, o impresie deosebită o lasă mozaicul impunător de aproape 15.000 de metri pătraţi.

Kosančićev venac

Puteți avea parte de o experienţă unică, admirând cea mai veche configurație urbană a orașului, care a fost conservată de-a lungul timpului, cu modele de clădiri cu o arhitectură tradițională balcanică, dar şi a stilurilor europene din secolele XIX și XX. În fostul centru administrativ, spiritual şi economic al statului sârb reînnoit, se află obiective turistice precum Saborna crkva (Catedrala), Reședinţa Prințesei Ljubica și Muzeul de Arte Aplicate.

Atracţii naturale

Belgradul este strabătut de două râuri mari și gazduiește un lac artificial şi în plus, se poate lăuda că este situat și în apropierea muntelui, ceea ce îi oferă numeroase oportunități de activităţi în aer liber.

Urmărind cursul Dunării şi Savei, pe jos sau cu bicicleta, puteţi descoperi numeroase atracţii: promenada Dunării, Insula Marelui Război, Cetatea Belgradului, Dorćol.

Ada Ciganlija, lacul artificial cunoscut ca „Marea Belgradului”, este un loc perfect pentru plajă, plimbare, înot, ciclism, precum şi pentru practicarea multor altor sporturi.

Beograd Panorama Most na Adi - foto: Andrej Nihil

Alexandra Cristian - Beograd Panorama Most na Adi autor Andrej Nihil

Novi Sad

Orașul liniştii și al eleganței…acea liniște descrisă prin calm, fără precipitare.

În Novi Sad se trăieşte liniștiț și chiar așa ar trebui să descoperiți orașul – prin plimbări lejere prin galerii, muzee, Petrovaradin şi lagunele sale, plaje fluviale şi străzi fermecătoare care ascund restaurante şi cafe-baruri încântătoare. La Novi Sad, calmul înseamnă eleganță.

Al doilea oraș ca mărime din Serbia a fost declarat Capitală Culturală Europeană pentru anul 2022.

Obiective turistice în Novi Sad:

Primăria este o clădire impresionantă neorenascentistă cu patru cupole şi un turn în actuala piaţă Trg Slobode.

Biserica romano-catolică Numele Mariei este o catedrală neogotică de 73 de metri înălțime, ceea ce o face cel mai înalt lăcaș de cult din oraș. Biserica are o orgă la care se cântă și astăzi.

Saborna crkva Svetog Đorđa (Catedrala Sf. Gheorghe) este cea mai importantă și cea mai mare biserică ortodoxă din Novi Sad. Interiorul bisericii este decorat cu vitralii.

Cetatea Petrovaradin a fost construită de Monarhia Habsburgică din cauza pericolului constant din partea turcilor. Cetatea este compusă din Orașul Superior și Oraşul Inferior. Orașul Superior este dominat de Turnul cu Ceas.

Parcul Național Fruška Gora, lângă Novi Sad, îmbină spiritualitatea, podgoriile și apele termale.

Ștrandul este o plajă populară a orașului pe Dunăre, un loc plin de viață în timpul verii.

Strada Dunavska este una dintre cele mai vechi străzi din zona pietonală. Numeroasele pasaje ascund magazine, magazine de suveniruri, patiserii şi restaurante.

Novi Sad - foto: Aleksandar Milutinovic

Alexandra Cristian - Novi Sad centar autor Aleksandar Milutinovic

Novi Sad - foto: Aleksandar Milutinovic

Alexandra Cristian - Novi Sad centar sumrak autor Aleksandar Milutinovic

Novi Sad - Petrovaradin fortress - foto: Aleksandar Milutinovic

Alexandra Cristian - Novi Sad Petrovaradin fortress summer by Aleksandar Milutinovic

Novi Sad - Petrovaradinska Tvrdava Dunava - foto: Aleksandar Milutinovic

Alexandra Cristian - Novi Sad Petrovaradinska tvrdava Dunav krstarenje autor Aleksandar Milutinovic

Niš

Dacă doriţi să simţiţi cu adevărat spiritul Serbiei de sud, vizitaţi oraşul Niš. Viața cu „drag” trebuie trăită pentru a fi înțeleasă.

Numeroasele urme istorice care datează din epoca Romei antice, monumentele de simbolism puternic și mărturiile schimbărilor dramatice ale tendințelor mondiale, nu au împiedicat locuitorii Nišului să dezvolte o artă specială de a se bucura și de a găsi ceea ce este bun în prezent.

Suva planina, râul Nišava şi defileurile Sićevačka şi Jelašnička par să fi fost create pentru un film de acțiune. Răsfățați-vă făcând rafting, parapantă, drumeţii!

În defileul Sićevačka se află Centrala Hidroelectrică „Sf. Petka”, construită la începutul secolului al XX-lea după proiectul lui Nikola Tesla și Đorđe Stanojević, care încă alimentează Nișul cu energie electrică.

Detalii gasiti si aici: https://www.srbija.travel/

Love, A.C.

Comments