Rapa Rosie din Sebes

Micul Canion al Romaniei, Rapa Rosie, este o arie protejata cu o suprafata de 10 ha, situata la doar 3 km distanta de Sebes, judetul Alba  avand o vechime de peste 60 de milioane de ani. Odata cu construirea autostrazii Orastie – Sibiu care trece la o distanta de 2 km de canion, obiectivul din Podisul Secaselor de o frumusete rapitoare, a inceput sa fie tot mai des vizitat. In plus, Rapa Rosie este locul de unde cei amatori de senzatii tari practica deseori zborul cu parapanta sau deltaplanul. 

Rapa Rosie este singura formatiune de acest gen din Romania, putand fi comparata cu Marele Canion din America, bineinteles la o scara mult mai redusa. Pentru a ajunge la baza ei, venind din Sebes trebuie sa tineti drumul de Daia Romana iar de acolo exista mai multe trasee pana in varf, insa recomandarea mea este sa le alegeti doar pe cele marcate.

Traseul nu este dificil insa cert este ca aveti nevoie de echipament de munte, in special incaltaminte adecvata. Datorita faptului ca am ajuns aici oarecum intamplator sau spontan mai degraba, tinuta mea din ziua respectiva nu imi permitea sa fac traseul pana sus insa am ales sa fac o plimbare pe cararea batatorita de pe dealul paralel cu stanca.

Microrelieful format in argila rosie impresioneaza datorita marimii dar mai ales formelor ciudate care s-au erodat in timp. Coloanele si piramidele ce se inalta sute de metri catre cer par de departe ruinele unui vechi edificiu. De jur imprejurul acestora, iarba verde in perfect contrast cu nuantele rosiatice ale peretelui vertical completeaza imaginea idilica.

Surprinzatorul peisaj se descopera inca de pe autostrada iar culoarea rosie a stancilor care par aranjate sub forma de orga, te atrage ca un magnet. Peretele se intinde pe o lungime de 800 m iar inaltimea maxima a coloanelor depaseste pe alocuri 400 m.

De aproape, formele ciudate create de alunecarile si prabusirile rezultate in urma ploilor te indeamna sa te aventurezi catre cararea care urca cat mai sus. Din varful dealului paralel se poate observa si mai bine maiestria naturii in realizarea acestei opere de arta. Linistea ce imbraca tot locul este una care pe mine m-a cucerit.

Atat de mult timp mi-a luat ca sa ajung aici, incat nu imi vine sa cred ce destinatie am putut sa ocolesc pana acum. Am vazut-o de nenumarate ori in drumurile mele prin tara, insa niciodata nu mi-a trecut prin minte ideea de a ma apropia mai tare de ea.

Rapa este fascinanta de departe dar desavarsita de aproape. Presimt ca acesta o sa fie unul din locurile noastre preferate de stat in natura si deja imi imaginez cat de minunat este sa petreci cateva ore intins pe iarba, cu ochii indreptati catre acest tablou perfect.

Love,

A.C.

Summary
Rapa Rosie, Sebes, Alba
Article Name
Rapa Rosie, Sebes, Alba
Description
Micul Canion al Romaniei, Rapa Rosie, este o arie protejata cu o suprafata de 10 ha, situata la doar 3 km distanta de Sebes, judetul Alba .

Comments