Mociar, cea mai batrana padure din Romania

Fiori pe sira spinarii, pasi marunti, tiptil-tiptil pe carari, iar ochii…ochii in cautarea celor mai ciudate forme de copaci descoperite pana acum. Urechile ciulite dupa sunete necunoscute, adierea de vant care misca frunzele arborilor seculari, triluri de pasari nestingherite si caini latrand in departare. Am avut un sentiment ciudat, aflandu-ma in vechea padure Mociar. Nu stiu daca sa fie din cauza faptului ca eram singurii aventurieri in acea zi prin padure iar turmele de oi cu caini de stana se aflau la o aruncatura de bat insa cert este ca misticismul locului se simte la fiecare pas.

Arborii seculari de la Mociar, declarata oficial cea mai veche padure din Romania ofera o imagine ce s-ar potrivi de minune in cadrele de filme horror. Eu asa am simtit-o si chiar daca m-a incantat foarte tare faptul ca am ajuns sa descopar arbori vechi de sute de ani, nu m-am simtit tocmai relaxata.

Padurea Mociar este o arie protejata de interes national, aflata pe teritorul judetului Mures, pe teritoriul administrativ al comunei Gurghiu, in imediata apropiere a drumului judetean DJ153C care leaga Reghinul de satul Hodac.

Am cautat ceva vreme calea de acces catre padurea care adaposteste copacii vechi de sute de ani. Desi o vezi pe partea dreapta in timp ce te indrepti catre Gurghiu dinspre Reghin, ne asteptam oarecum sa gasim un indicator, o cale de acces mai evidenta sau macar o alee care sa ne faca sa ne dorim sa patrundem in inima padurii Mociar. Nu aveam timp de pierdut si nici nu prea stiam la ce sa ne asteptam asa ca am intrebat in comuna unde gasim arborii seculari din padurea Mociar.

Ei bine, oamenii nu prea stiau exact ce anume cautam noi si ne-au cam trimis in alte parti, asta pana am dat peste un locuitor care ne-a indicat bariera de pe drumul national. E clar ca puteam sa patrundem in padure pe unde doream insa sansele erau destul de mari sa nu mai gasim acelasi drum de intoarcere si varianta asta nu ni se potrivea mai ales ca vremea era destul de capricioasa.

Ne-am intors la bariera pe care am vazut-o inainte sa intram in Gurghiu, venind dinspre Reghin pe partea dreapta si am parcat masina pe partea cealalta a drumului, intr-un loc mai retras. Aici am gasit aleea pe care o cautam. Drumul croit prin padure, este un punct de reper extraordinar si astfel, iti permite sa te aventurezi stanga dreapta. Acest drum este ideal pentru cei care nu stau prea bine la capitolul orientare in spatiu.

Padurea are o suprafata de aproximativ 48 hectare iar arborii care se gasesc aici sunt stejari, frasini, carpeni si plopi tremuratori. Datorita varstei multiseculare, reprezinta o arie de interes stiintific, padurea Mociar fiind studiata de-a lungul timpului de biologi care au ajuns la concluzia ca aici se gasesc copaci mai batrani de 700 de ani.

Zona mlastinoasa in care s-a format padurea precum si imaginile pe care le-am descoperit in falnicii copaci, m-au incantat peste masura.

Coroanele dezvoltate haotic si trunchiurile noduroase ale vechilor arbori au transformat aceasta padure intr-un loc unic. Atmosfera care invaluie intreaga zona este diferita, cred ca acesta este cuvantul potrivit.

Asadar, pentru o experienta diferita, recomand vizitarea padurii Mociar. In plus, in Gurghiu se gaseste si Castelul Rakoczi-Bornemisza despre care o sa pregatesc un articol dedicat.

Love,

A.C.

Summary
Mociar, cea mai batrana padure din Romania
Article Name
Mociar, cea mai batrana padure din Romania
Description
Fiori pe sira spinarii, pasi marunti, tiptil-tiptil pe carari, iar ochii...ochii in cautarea celor mai ciudate forme de copaci descoperite pana acum.

Comments