„Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care ma tineam cand incepusem a merge copacel, la cuptorul pe care ma ascundeam, cand ne jucam noi, baietii, de-a mijoarca, si la alte jocuri si jucarii pline de hazul si farmecul copilaresc, parcă-mi salta si acum inima de bucurie!” Ion Creanga.
Mi-a saltat si mie inima de bucurie cand am ajuns la Humulesti, acasa la Nica, ale carui povesti nastrusnice din copilarie le-am citit cu totii. Parca il si vedeam alergand pupaza din tei, m-am amuzat la gandul ca a ramas fara haine in timp ce se scalda in Ozana si mi l-am imaginat pe copilul hazliu la furat de cirese. Ce amintri ale frumoasei copilarii mi-au invadat mintea! Cat de puri si inocenti eram si cat de mult ne regaseam in scrierile lui Creanga!
Casa Memoriala Ion Creanga
Leaganul copilariei marelui Ion Creanga, casa de la Humulesti a fost construita intre anii 1830-1831 de catre bunicul acestuia. Astazi, Humulesti este o suburbie a orasului Targu Neamt iar Casa Memoriala impreuna cu Parcul Tematic Ion Creanga se gasesc pe strada Ion Creanga nr.8.
In anul 1951 a avut loc deschiderea oficiala a muzeului memorial Ion Creanga, in zilele noastre fiind unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania. Casuta in care s-a nascut si si-a petrecut copilaria Ion Creanga este alcatuita din doar doua incaperi si tinda.
In camera mare am descoperit locul unde statea intreaga familie. Camera pare neatinsa de vreme. In partea dreapta se gaseste lavita pregatita pentru sezatori, iar in partea stanga, cuptorul, lada de zestre, hainele si patul cu covata pentru nou nascuti. In mijlocul camerei, o mica masa cu patru scaunele din lemn, razboiul de tesut si masa cu ceaslovul din care Creanga a invatat sa citeasca.
In cea de-a doua incapere, odinioara camara, regasim materiale informative despre viata scriitorului, manuscrise, carti vechi si fotografii.
Curtea nu este foarte mare, insa in perfect echilibru cu micuta casa. Aceasta gazduieste acum bustul lui Ion Creanga, cateva bancute si o fantana. In spatele casei, este amenajat un loc de depozitare cu acoperis, unde se pastrau in trecut uneltele pentru agricultura si alte obiecte gospodaresti.
Pret bilet – 20 lei pentru adulti, 10 lei pentru copii
Program de vizitare – L – inchis, M-S – 10:00 – 18:00, D – 10:00 – 18:15
Parcul tematic Ion Creanga
In imediata vecinatate a Casei Memoriale Ion Creanga, se gaseste parcul tematic dedicat scriitorului, un loc unde s-au recreat povestirile si personajele din cartile lui Ion Creanga. Capra cu trei iezi, ursul pacalit de vulpe, matusa Marioara, Smarandita si Mos Chiorpec isi asteapta veseli musafirii. Oamenii sunt fascinati la vederea acestor haioase personaje si isi aduc aminte cu drag de cartile citite in copilarie.
Aici, vizitatorii mai pot admira case traditionale, iar in interiorul uneia, obiecte vechi, costume populare si alte ustensile folosite in gospodarie.
Parcul tematic este proprietate privata, fiind realizat de catre doamna Garnet Niculina din Humulesti. Aceasta a cumparat terenul de la mostenitorii lui Creanga si a transformat o fosta gradina de zarzavaturi intr-o atractie inedita.
Pretul de aces este 2 lei.
Love,
A.C.